همشهری آنلاین – مریم سرخوش: دکتر سیدحسن امامیرضوی، رئیس دبیرخانه شورای عالی سلامت و امنیت غذایی کشور در گفتگو با همشهری آنلاین، درباره ابتلای ۸۰۰ هزار ایرانی به سوءتغذیه بیان کرد: سه دسته سوءتغذیه داریم؛ شدید، متوسط و و کم. آمار ۸۰۰ هزار نفری درباره سوءتغذیه شدید بود و این عدد درباره سطوح دیگر بیشتر است.
او تاکید کرد: میزان کالری دریافتی افراد برای ما بسیار مهم است. این مساله درباره سوءتغذیه شدید به ویژه در دوره کودکی و نوجوانی هم اهمیت بیشتری دارد چون باعث مشکلات رشد و اختلال در تکامل میشود. به همین دلیل اصرار داریم که بحث عدالتمحوری در توزیع منابع رخ دهد. در این باره دو مکانیزم در کشور در حال اجراست؛ پرداخت یارانه و اختصاص کالابرگ. ما اصرار داریم که بیشترین سهم کالابرگ برای دهکهای پایین در نظر گرفته شود. یعنی پرداخت متفاوت بین دهک یک، دو و سه با دهک ۵ و ۶ و ۷ که مشمول کالابرگ هستند در نظر گرفته شود، چون دهکهای پایین آسیبپذیرترند. اگر قرار به پرداخت نشدن یارانه به دهکهای بالاتر هم هست، باید مابهالتفاوتش به گروههایی که در دهکهای پایین هستند، اختصاص داده شود.
امامیرضوی در پاسخ به این سوال که سوءتغذیه چه میزان ریسک ابتلا به بیماریها را افزایش میدهد بیان کرد: طلاییترین روزهای زندگی هزار روز اول است؛ یعنی سه سال اول و یک قسمتی از دوران جنینی. زمانی که مادری در دوران بارداری دچار سوءتغذیه باشم، کموزنی، اختلال در رشد و تکامل جنین و آسیب به رشد مغزی در فرزندی که به دنیا میآورد، وجود خواهد داشت. این کودکان در سنین بالاتر هم مستعد ابتلا به بیماریهای غیرواگیر هستند.
بوفه مدارس، خوراکیهای مضر عرضه میکنند
امامیرضوی درباره نظارت وزارت بهداشت بر تغذیه دانشآموزان هم توضیح داد: در این حوزه اکنون وضعیت خوب نیست و توصیهها و دستورالعملهای بهداشت محیط و حوزه تغذیه در مدارس رعایت نمیشود. اقتصاد مدارس تعطیل و منفی است و مدیر برای ایجاد درآمدزایی، بوفه را اجاره میدهد و عملا کنترلی بر این محل وجود ندارد. در این بوفهها خوراکیهایی به کودکان عرضه میشود که مفید نیستند، هر چند که خود دانشآموزان هم طالب چنین خوراکیهای غیرمفیدی مثل پفک، چیپس و حتی نوشابه هستند. کسی که این بوفه را اجاره کرده برای فروش چنین محصولاتی را عرضه میکند. باید نظارت بیشتری شکل بگیرد و فروش خوراکیهای آسیبرسان ممنوع شود.
او درباره برنامههای وزارت بهداشت بیان کرد: برنامه توزیع شیر در مدارس در حال انجام است. اما یک اقدام اساسی هم انجام شده است. باید یک کارشناس بهداشت در مدارس داشته باشیم اما طی سالها نیروی در این حوزه تربیت نشده بود و اگر هم تربیت شده بودند، جذب نمیشدند. با تدبیری که از حدود ۶ سال پیش آغاز شد، بر اساس تفاهمنامه وزارت بهداشت و وزارت آموزش و پرورش به دانشگاه فرهنگیان اجازه داده شد که این افراد را تربیت کنند. این آموزش با همکاری دانشگاههای علوم پزشکی آغاز شد و فکر میکنم اولین دانشجویان امسال یا سال بعد فارغالتحصیل شوند.
رئیس دبیرخانه شورای عالی سلامت و امنیت غذایی کشور ادامه داد: این کارشناسان به تدریج جذب مدارس میشوند و حسن دانشگاه فرهنگیان این است که بکارگیری این منابع انسانی تضمین شده است. ما کارشناس بهداشت عمومی زیاد داریم که مشکلاتی برای جذب آنها در گذشته وجود داشته چون از سوی وزارت بهداشت تربیت میشدند.
مالیات خوراکیها آسیب رسان بیشتر شود
این مسئول همچنین درباره افزایش آگاهی از عدم مصرف خوراکیهای آسیبزا هم بیان کرد: یکی از تدابیر درباره کاهش مصرف این خوراکیها درباره نوشابههاست. طبق بند ۲۶ ماده قانون ارزشافزوده همه کالاها ۱۰ درصد ارزش افزوده دارند و این عدد برای نوشابه در زمان خرید ۱۶درصد است. اما نیازمند فرهنگسازی در این حوزه هستیم و چیزی که مشاهده میکنیم این که حتی در ادارات دولتی هم نوشابه همراه غذا سرو میشود. هم بخشنامه داریم و هم توصیه میکنیم که حداقل در مکانهای دولتی یا وابسته به دولت، این مساله رعایت شود که البته توجه نمیشود.
امامی رضوی تاکید کرد: پیشنهاد ما این است که درباره سایر کالاهای آسیبرسان هم قانون ۱۶ درصد مالیات ارزش افزوده مصوب شود که البته فهرست این کالاها هنوز مصوب نشده است.