به گزارش بهداشت نیوز پژوهش تازه نشان میدهد میوهها میتوانند اثرات آلودگی هوا را کاهش دهند. نتایج پژوهشی که در «کنگره انجمن تنفس اروپا» در آمستردام ارائه شد، نشان میدهد زنانی که روزانه دستکم چهار وعده میوه مصرف میکردند، در مقایسه با کسانی که کمتر میوه میخوردند، افت عملکرد ریوی بسیار کمتری داشتند.
به گفتهی «پیمپیکا کائوسری»، پژوهشگر مرکز سلامت محیطی دانشگاه لستر در بریتانیا، آنتیاکسیدانها و ترکیبات ضدالتهابی موجود در میوهها، میتوانند تا حدی از استرس اکسیداتیو و التهاب ناشی از ذرات معلق در هوا (PM2.5) جلوگیری کنند.
ذرات ریز آلودگی (کوچکتر از ۲.۵ میکرون) بهراحتی وارد دستگاه تنفسی میشوند و در درازمدت، باعث کاهش ظرفیت ریه و افزایش احتمال بیماریهای تنفسی و قلبی میشوند.
این پژوهش که دادههای بیش از ۲۰۰ هزار نفر را بررسی کرده است، نشان داد در زنانی که میوه کمتری میخوردند، ظرفیت بازدمی ریه (FEV1) بهطور میانگین ۷۸ میلیلیتر کاهش یافته، در حالیکه در گروهی با مصرف بالای میوه، این افت فقط حدود ۵۷ میلیلیتر بوده است.
میوههایی مانند سیب، پرتقال، انگور و توتها سرشار از ویتامین C، فلاونوئیدها و پلیفنولها هستند؛ موادی که خاصیت آنتیاکسیدانی قوی دارند و با کاهش التهاب و خنثیکردن رادیکالهای آزاد، به محافظت از بافتهای ریه کمک میکنند.
به گفتهی متخصصان، این یافتهها نشان میدهد تغذیه سالم نهتنها در پیشگیری از بیماریهای مزمن مؤثر است، بلکه میتواند تا حدی بدن را در برابر پیامدهای مخرب محیطی هم مقاومتر کند.
هرچند مصرف میوه میتواند نقشی محافظتی داشته باشد، اما متخصصان تأکید میکنند این یافتهها جایگزین سیاستهای کاهش آلودگی هوا نیست.
دکتر «سارا دی ماتیس» از دانشگاه تورین ایتالیا میگوید: «دولتها همچنان باید کاهش آلودگی را در اولویت قرار دهند. هیچ سطحی از آلودگی برای سلامت ایمن نیست. تغذیه سالم میتواند کمک کند، اما راهحل اصلی، هوای پاک است.»
برای کاهش اثرات آلودگی هوا بر بدن، کارشناسان توصیه میکنند:
روزانه حداقل چهار وعده میوه تازه مصرف کنید.
تا حد امکان از میوههای رنگی و متنوع استفاده کنید (توت، انار، مرکبات، سیب).
در روزهای آلوده، از رفتوآمد غیرضروری در هوای آزاد بپرهیزید و آب کافی بنوشید.
نتیجه:
در شرایطی که نفس کشیدن در شهرها سختتر از همیشه شده، شاید یک سیب در روز فقط پزشک را دور نکند، بلکه هوای ریههایمان را هم پاکتر کند.
منبع: همشهری