سیدمجید شماعی در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به ثبت جهانی نظام سنتی باغات گردوی شهرستان تویسرکان اظهار کرد: پروژه ثبت جهانی گردوی تویسرکان از سال ۹۶ کلید خورد تا نظام سنتی باغات گردوی شهرستان در سازمان خاورمیانه فائو ثبت شود.
وی افزود: مهمترین نقطه قوت این طرح، اقلیم و شرایط آبوهوایی خاص تویسرکان است که بستری مناسب برای تولید گردوی باکیفیت، طعم کرهای، پوست نازک و مرغوب فراهم کرده و همین ویژگیها مورد توجه فائو قرار گرفت.
شماعی خاطرنشان کرد: پس از طرح موضوع ثبت جهانی، فائو خواستار تهیه یک پروپوزال جامع از شهرستان شد که در آن، مزیتها و پتانسیلهای اقتصادی، فرهنگی و تولیدی گردوی تویسرکان مورد بررسی قرار گرفت.
فرماندار تویسرکان عنوان کرد: در این پروپوزال وابستگی معیشتی مردم به گردو و پیوند دیرینه این محصول با فرهنگ و آداب و رسوم بومی لحاظ شد؛ تا جاییکه در قبالههای ازدواج قدیم، مهریه زنان درخت گردو بوده است.
وی با بیان اینکه تویسرکان دارای بیش از ۸ هزار و ۳۰۰ هکتار باغ گردو و تولید سالانه بیش از ۲۰ هزار تن محصول است، گفت: وجود «باغ مادری گردو» با تولید سالانه یکمیلیون چشم پیوندک و ۱۰۰ هزار نهال لیبلدار از دیگر مزیتهای شهرستان بهشمار میرود.
شماعی یادآور شد: همچنین تنها مرکز تحقیقات گردوی کشور در استان کرمانشاه مستقر است که ارتباط مستقیمی با تویسرکان دارد.
فرماندار تویسرکان با اشاره به صنایع وابسته به گردو ادامه داد: واحد تولید دستگاه پوستگیر گردو که ثبت اختراع شده و محصولات خود را به سراسر کشور و حتی خارج از ایران ارسال میکند، از نقاط قوت این بخش است.
شماعی خاطرنشان کرد: در کنار آن، شرکت تولیدکننده «کربن فعال» از پوست و چوب گردو در صنایع پتروشیمی، تصفیه، غذایی و بهداشتی فعالیت دارد، همچنین پودر پوست گردو در حفاری چاههای نفت به کار میرود.
وی خاطرنشان کرد: طبیعت زیبای تویسرکان و بومگردی این منطقه نیز از وجود باغات گردوی کهنسال تأثیر گرفته و در پروپوزال فائو مورد توجه ویژه قرار داشت. قدمت برخی درختان گردوی شهرستان به بیش از ۴۵۰ سال میرسد که این موضوع یکی از مهمترین شاخصهای ثبت جهانی محسوب شد.
شماعی عنوان کرد: پس از بررسی میدانی و راستیآزمایی تمامی موارد ذکرشده توسط نماینده فائو در سال ۱۴۰۲، نهایتاً در نهم آبان، لوح ثبت جهانی نظام سنتی باغات گردوی تویسرکان به این شهرستان اهدا شد.
فرماندار تویسرکان افزود: در کنار ظرفیتهای تولیدی و پژوهشی، یکی از شاخصهای مهم این طرح، مشارکت گسترده مردم است؛ امروز بیش از هفتهزار بهرهبردار و باغدار در حوزه تولید گردو فعالیت دارند.
وی افزود: بانوان، بهویژه زنان سرپرست خانوار نیز در کنار مردان در فرآیند تولید، مغزکردن و فراوری سنتی این محصول نقش مؤثری ایفا میکنند و فعالانه در این چرخه اقتصادی حضور دارند.












