۱۰ گونه قارچ سمی در کردستان شناسایی شده است

ایرنا یکشنبه 15 فروردین 1400 - 16:37
سنندج- ایرنا- مسوول بهره‌برداری اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری کردستان گفت: تاکنون ۱۰ گونه قارچ سمی در این استان شناسایی شده که تشخیص آن برای افراد عادی ممکن نیست.
۱۰ گونه قارچ سمی در کردستان شناسایی شده است

آزاد محبت روز یکشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: ۷۰ هزار گونه قارچ در دنیا شناخته شده که ۴۵ تا ۵۰ گونه سمی آن در ایران است.

وی افزود:هر ساله بارش‌های مساعد بهاری در رویشگاه‌های مختلف استان کردستان، رویش انواع گیاهان خوراکی منجمله قارچهای متنوع را به دنبال دارد و  در این شرایط عده ای از هم استانی ها فرصت را مغتنم شمرده و ضمن تفریح اقدام به جمع آوری قارچهای وحشی از پهنه های طبیعی می کنند که  می تواند بسیار خطرآفرین باشد.

مسوول بهره‌برداری اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری کردستان افزود: با توجه به شناسایی و طبقه بندی گونه های متعدد قارچ های سمی و ثبت آنها در فلور گیاهی استان، مصرف ناآگانه این محصول منجر به صدمات جبران ناپذیر به شخص مصرف کننده و حتی مرگ فرد می شود.

محبت به تنوع گونه ای زیاد قارچ های خوراکی و سمی اشاره کرد و یادآور شد: در استان و منطقه غرب کشور، ۱۰ گونه سمی قارچ به مرحله تشخیص رسیده است.

وی با اشاره به اینکه تشابه ظاهری بین قارچ های خوراکی و سمی بسیار زیاد است، اضافه کرد: پارسال، برداشت سنتی قارچ معضلاتی را به وجود آورد و موجب مسمومیت شمار زیادی از هموطنان و حتی مرگ برخی از آنها شد.

مسئول بهره‌برداری اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری کردستان با تاکید بر اینکه تنها راه تشخیص قارچ خوراکی از سمی از طریق آزمایشگاه است، گفت: حتی افرادی که ادعای سال ها تجربه برداشت سنتی قارچ دارند هم نمی توانند گونه سمی و خوراکی را از هم تشخیص دهند.

وی افزود: تنوع اقلیمی و آب و هوای معتدل کوهستانی زاگرس موجب شده که این منطقه زادگاهی برای رویش بیش از ۲ هزار گونه گیاه باشد که برخی از این گیاهان نظیر قارچ ها، می تواند سمی باشد و برای مصرف کنندگان مشکلات حادی بوجود آورد.

محبت اظهار داشت: قراردادی بین بهره برداران مراتع و منابع طبیعی در زمینه برداشت قارچ منعقد شده اما برداشت سنتی نیز در حال انجام است.

وی یادآور شد: برخی ادعا می کنند که قارچ های طبیعی ارگانیک بوده و نوع پرورشی آن مصنوعی است که این حرف به هیچ عنوان علمی نیست.

محبت با توصیه به شهروندان مبنی بر استفاده از قارچهای خوراکی سالم و دارای بسته بندی های بهداشتی تاکید کرد: شروع عوارض منفی و تاثیر گذاری قارچ سمی بر اعضا و جوارح داخلی بدن، ممکن است یک تا چند روز به درازا بکشد و در این حالت فرد استفاده کننده، متوجه وضعیت بحرانی خویش نبوده و این مورد با تاخیر در  اقدامات پزشکی و مراقبتی، احتمال تشدید کسالت و درصد فوت شخص را افزایش می دهد.

برخلاف نظر تعدادی از افراد، شستشو،آب پز نمودن و سرخ کردن،اثرات سمی قارچ را از بین نبرده،همچنین شناسایی دقیق ناسالم بودن این فرآورده،صرفا با روشهای علمی و آزمایشگاهی امکان پذیر است،لذا روشهای سنتی تشخیص، اکثرا نادرست و می تواند گمراه کننده باشد.

افراد در صورت مصرف قارچ سمی در صورت بروز عوارض و نشانه های گوارشی (تهوع، استفراغ، دل درد شدید، کاهش سطح هوشیاری و اسهال) سریع به مراکز درمانی مراجعه کنند.

مردم از چیدن و یا حتی دست زدن به قارچ ها در طبیعت خودداری کرده و به هیچ وجه قارچ فله‌ای و یا بسته بندی شده بدون آرم سلامت خریداری نکنند.

استان کردستان حدود یک میلیون و ۷۸۸ هزار هکتار منابع طبیعی شامل ۳۷۳ هزار هکتار جنگل و یک میلیون و ۴۱۴ هزار هکتار مرتع دارد که معادل ۶۱درصد سطح استان را شامل می شود.

منبع خبر "ایرنا" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.