محسن لزومیان روز دوشنبه با اشاره به اهمیت نان به عنوان کالای اساسی در سبد غذایی مردم و نقش آن در اقتصاد کشور گفت: توسعه پایدار صنعت نان محدود به افزایش تولید نیست، ارتقای کیفیت، نوآوری و بهرهوری به همراه تولید محصولات شناسنامهدار از ارکان اصلی این صنعت محسوب میشود.
به گزارش ایرنا ، وی با بیان اینکه کارخانههای نان صنعتی و شناسنامهدار میتواند در بازارهای بینالمللی رقابت کند که نیازمند رعایت استانداردهای تولید و بستهبندی است، اظهار داشت: صادرات این محصول فقط تجارت کالا نیست، ارتقای کیفیت محصول داخلی و حضور در بازارهای خارجی نیز اهمیت دارد. بدون ارتقای استانداردها و فناوری تولید، رقابت در بازارهای جهانی دشوار خواهد بود.
لزومیان با اشاره به تصمیمهای اخیر در حوزه صادرات نان صنعتی گفت: در حال حاضر صادرات این محصول محدود شده، اما اگر قیمت آرد یکسان سازی شود، شرایط رقابت برای تولیدکنندگان شناسنامهدار فراهم خواهد شد و امکان صادرات گسترده نان صنعتی ایجاد میشود.
عضو هیأت نمایندگان اتاق ایران با انتقاد از نانهای زیرپلهای بدون شناسنامه گفت: این محصولات در مکانهای غیر استاندارد تولید و بستهبندی میشوند و سلامت مصرفکننده را تهدید میکنند. تولیدکنندگان کارخانه های نان صنعتی و شناسنامهدار که هزینه استانداردسازی و کیفیت را متحمل میشوند با رقابت نابرابر مواجهاند و این موضوع بقای صنعت نان صنعتی را تهدید میکند.
لزومیان به اهمیت فناوری و نوآوری در تولید اشاره کرد و گفت: استفاده از تکنولوژیهای مدرن در فرآیند تولید، کنترل کیفیت، بستهبندی و بازاریابی به افزایش توان رقابتی محصولات شناسنامهدار کمک میکند؛ بدون توجه مستمر به استانداردها و ارتقای کیفیت، ورود به بازارهای منطقهای و بینالمللی دشوار خواهد بود.
رئیس اتحادیه سراسری تولیدکنندگان و صادرکنندگان نان ایران همچنین بر ضرورت آموزش و توانمندسازی تولیدکنندگان و کارگران صنعت نان تاکید کرد و گفت: بهبود مهارتها و رعایت اصول کیفیت و بهداشت نه تنها رضایت مصرفکننده را افزایش میدهد، بلکه موجب کاهش ضایعات و ارتقای سودآوری تولیدکنندگان قانونی خواهد شد.
رئیس اتحادیه درباره اقدامات اتحادیه برای حمایت از کارخانه های نان صنعتی و شناسنامهدار و توسعه صادرات توضیح داد: تدوین استانداردهای تولید، تسهیل دسترسی به بازارهای خارجی، ارائه مشاورههای تخصصی و ایجاد شبکههای توزیع منسجم از اولویتهای اتحادیه است. هدف ما توسعه پایدار صنعت و افزایش سهم نان شناسنامهدار ایرانی در بازارهای بینالمللی است.
وی افزود: طرح «نان نو» به عنوان یک سامانه شفافیتساز و ابزار کنترل قیمتها در نانواییها اجرا شده است. در این طرح، کارتخوانهای ویژهای در واحدهای نانوایی نصب شده و قیمت انواع نان بهصورت دقیق ثبت و پایش میشود. این سیستم امکان رصد تعداد نان خریداریشده توسط هر مشتری و قیمت فروش واقعی را فراهم میکند و مانع فروش خارج از تعرفه و هرگونه سوءاستفاده احتمالی میشود.
لزومیان پیشنهاد کرد: کل مبلغ یارانه نان به صورت مستقیم به حساب سرپرست خانوارها واریز شود بهگونهای که برداشت آن صرفاً برای خرید نان در مراکز رسمی تهیه و فروش ممکن باشد و برای پایان دادن به رانت و سوءاستفاده، لازم است تمام آرد کشور با یک نرخ آزاد یکنواخت در اختیار تولیدکنندگان قرار گیرد تا شفافیت کامل در زنجیره تولید و عرضه نان برقرار شود.
عضو کمیسیون صنایع غذایی اتاق ایران تاکید کرد: آینده صنعت نان کشور روشن است به شرط آنکه بخش خصوصی، دولت و نهادهای سیاستگذار در کنار هم قرار گیرند و مسیر توسعه پایدار با برنامهریزی و همکاری هموار شود. ضمن اینکه آزادسازی قیمت آرد و پرداخت یارانه هدفمند به مصرفکننده نهایی میتواند جایگاه کارخانه های نان صنعتی و شناسنامهدار ایران را در سطح بینالمللی تثبیت کند و از رقابت نابرابر با نانهای غیر استاندارد جلوگیری کند.