طرح ناقص جامع همدان در آستانه تصویب

همشهری آنلاین سه شنبه 24 فروردین 1400 - 13:57
بعد از ۳ سال تأخیر در ارائه طرح جامع شهر همدان، در نهایت چند ماه پیش طرحی از سوی مشاور طرح ارائه شد که اعتراض کارشناسان را به همراه داشت. برخی اعضای شورای شهر نیز با این طرح مخالفت کردند و خواستار اصلاح آن شدند.
همدان

فاطمه کاظمی- همشهری آنلاین: چند روز پیش خبر رسید که طرح جامع شهر همدان با وجود ایرادات در کارگروه امور زیربنایی استان تصویب شده و در ادامه باید به تصویب شورای برنامه‌ریزی استان و شورای معماری و شهرسازی وزارت راه و شهرسازی برسد.

اعتراض استاندار به حضور اعضای شورا

رئیس کمیسیون معماری و شهرسازی شورای شهر همدان که حضور وی در جلسه کارگروه امور زیربنایی با موضوع بررسی طرح جامع از سوی استاندار مورد اعتراض قرار گرفته بود، می‌گوید: ابتدای جلسه، مشاور طرح جامع به توضیح درباره طرح پرداخت و در بخش افزایش محدوده شهر به مواردی مانند جورقان، گراچقا، حیدره و سیلوار اشاره کرد که قبلا در جلسات کارشناسی مطرح نشده بود و درباره جمعیت افق ۱۴۰۰ و ۱۴۱۰ و ۱۴۱۵ صحبت کرد. در این بخش من اشاره کردم که این موارد تازه مطرح شده و قبلا در جلسات کارشناسی درباره آن صحبت  نشده که حالا در این جلسه به آن پرداخته می‌شود و قرار است تصویب شود. ایشان به من گفت ما شورای شهر را به این جلسه دعوت نکرده‌ایم و من هم گفتم پس اگر نیازی به حضور شورای شهر در این جلسه نیست، من جلسه را ترک می‌کنم.

«نرگس نورالله‌زاده» تأکید می‌کند: این در شرایطی است که در بخشنامه‌ای که وزارت راه و شهرسازی برای تصویب طرح‌های جامع و تفصیلی صادر کرده، قید شده که نمایندگان شورای شهر باید در همه جلسات بررسی و تصویب این طرح‌ها حضور داشته باشند. البته باید بگویم شورای شهر به این جلسه دعوت شده بود و من به عنوان نماینده شورا در آن حضور یافتم.

وی توضیح می‌دهد: آن‌طور که من متوجه شدم قرار شده گراچقا، جورقان، سیلوار و حیدره به شهر اضافه شوند و قبلا هم که روستاهای علی آباد، قاسم آباد و حسن آباد به شهر الحاق شده بودند. این الحاقات کاملا غیرکارشناسی شده است چون این مناطق از شهر فاصله دارند، به اضافه این‌که سیلوار و حیدره تتمه باقیمانده از باغات همدان هستند و با این کار عملا از بین خواهند رفت.

بلندمرتبه‌سازی در ارتفاعات

نورالله‌زاده تأکید می‌کند: استاندار به مشاور طرح جامع دستور داده چهار پهنه بلندمرتبه‌سازی در حیدره، جاده دره مرادبیک، دیوین و اعتمادیه و پردیس در نظر بگیرد که نقاط مرتفع شهر محسوب می‌شوند و کارشناسان معتقدند به دلایل محیط زیستی نباید در نقاط بالای همدان اجازه بلندمرتبه‌سازی داده شود چون نفس شهر را می‌گیرد. طبق قانون وقتی در طرح جامع پهنه بلندمرتبه‌سازی تصویب شود، حتی اگر کسی بخواهد برج سی طبقه در آن پهنه‌ها بسازد، نیاز به مصوبه جداگانه ندارد.

به گفته رئیس کمیسیون معماری و شهرسازی شورای شهر، خیلی از کارشناسان معتقدند با توجه به اقلیم همدان، ارتفاعاتی که بعدا در کمیسیون ماده پنج به شهر اضافه شده‌اند، برای همدان نامطلوب هستند. او اضافه می‌کند: مشاور طرح جامع برای حل این مشکل پهنه‌بندی کرده بود و بیشترین پهنه را به صورت عمومی شش و نیم طبقه گرفته بود و فقط در رینگ دوم شهر مانند بلوار فاطمیه، بعثت و مانند این پهنه اجازه هشت و نیم طبقه داده شده بود، اما در جلسه اخیر استاندار دستور داده بود آن پهنه‌بندی برداشته شود و نظام ارتفاعی فعلی را پیش‌بینی کند که عملا همدان را نابود می‌کند. در واقع تنها نقطه قوت طرح جامع ارائه‌شده نظام پهنه‌بندی آن بود که آقای استاندار آن را هم از بین برد و می‌توان گفت طرح فعلی به هیچ درد همدان نمی‌خورد.

بلاتکلیفی حمل و نقل عمومی

رئیس کمیسیون معماری و شهرسازی شورای شهر همدان به دیگر نواقص طرح جامع تصویب‌شده در کارگروه زیربنایی استان اشاره می‌کند و می‌گوید: در طرح جامع باید حوزه حمل و نقل عمومی تعیین تکلیف شود اما به طور مثال در طرح ارائه‌ شده، قطار شهری که این همه مسئولان به گرفتن بودجه ملی آن تأکید کردند، پیش‌بینی نشده است و اگر شهرداری بخواهد پروژه قطار شهری را راه اندازی کند، نمی‌داند چطور باید آن را اجرا کرد. ضمن این‌که، مشاور سه خط مهم حمل و نقل عمومی پیش‌بینی کرده که پایانه هیچ کدام از آن‌ها در شهر مشخص نیست و معلوم نیست اتوبوس‌ها کجا توقف خواهند کرد.

کارشناسان پای کار بیایند

نورالله‌زاده با دعوت از کارشناسان برای پیشگیری از تصویب این طرح، توضیح می‌دهد: واقعیت این است که مدیران رفتنی هستند و شهروندان می‌مانند و طرح‌های پراشکال و انبوهی از مشکلاتی که اجرای این طرح ایجاد خواهد کرد. اصلاح طرح موجود کار سختی نیست اما بازنگری طرح جامع تصویب‌شده کار بسیار دشوار و زمانبری است و دردسرهای زیادی دارد.

وی در پاسخ به این سوال که آیا تصویب شورای شهر برای اجرای طرح جامع لازم است، توضیح می‌دهد: در ماده ۳۴ قانون ۸۰ یکی از وظایف شوراها این است که طرح‌های جامع و تفصیلی باید به تصویب این نهاد برسد و بعد به مراجع دیگر ارسال شود اما این اتفاق در همدان نیفتاده است. اعضای شورای شهر همدان نامه‌ای تنظیم کرده‌اند که بر اساس آن شهرداری حق ندارد بر اساس طرح جامع مصوبه‌ای داشته باشد. اگر اعضای شورای شهر طرح جامع را امضا نکنند، می‌توان به اصلاح آن امیدوار بود.

لازم به ذکر است «فرهاد فرزانه» معاون امور عمرانی استاندار در پی تماس‌های مکرر خبرنگار همشهری آنلاین، توضیح درباره مشکلات پیش آمده را به روزهای آینده موکول کرد.

منبع خبر "همشهری آنلاین" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.