تقویم تاریخ؛ از اختراع تلویزیون تا ترور عبدالعزیز رنتیسی

صدا و سیما شنبه 28 فروردین 1400 - 08:08
امروز شنبه، بیست و هشتم فروردین سال ۱۴۰۰ هجری شمسی، برابر با چهارم رمضان سال ۱۴۴۲ هجری قمری و مطابق با ۱۷ آوریل سال ۲۰۲۱ میلادی است.

تقویم تاریخ؛ از اختراع تلویزیون تا ترور عبدالعزیز رنتیسی  به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما، مهم‌ترین رویداد‌های تاریخی جهان در چنین روزی ( بیست و هشتم فروردین سال ۱۴۰۰) به شرح زیر است:

درگذشت ابن خراسانی، نحوی شاعر و کاتب عراقی
۸۶۶ سال پیش در چنین روزی، چهارم رمضان سال ۵۷۶ هجری قمری «محمد بن محمد» مشهور به «ابن خراسانی» نحوی، شاعر و کاتب بغدادی درگذشت.
وی در سال ۴۹۴ هجری قمری در خراسان ـ در شمال شرقی ایران ـ متولد شد و برای اندوختن علم به بغداد سفر کرد و در همین شهر اقامت گزید. ابن خراسانی، تحصیلات خود را نزد اساتید برجسته آن عصر به پایان رساند. وی در بدیهه سرایی مهارت بسیاری داشت و از جمله آثار ابن خراسانی، از دیوان اشعار ده جلدی او را می‌توان نام برد که امروز بیشتر آن، از بین رفته است.
تقویم تاریخ؛ از اختراع تلویزیون تا ترور عبدالعزیز رنتیسی
 
استفاده از گاز خفه کننده برای اولین بار
۱۰۶ سال پیش در روز هفدهم آوریل سال ۱۹۱۵ میلادی برای اولین بار در جهان از گاز خفه کننده در جریان جنگ جهانی اول استفاده شد. آلمان در جنگ با انگلستان و فرانسه در ناحیه ایپر فرانسه، با استفاده از این گاز تعداد زیادی از سربازان متفقین را کشت. در این جنگ که به جنگ گاز معروف شد، آلمانی ‏ها پیروزی نسبی به دست آوردند. پس از پایان جنگ جهانی اول، تلاش‏‌هایی برای ممنوعیت استفاده از گاز‌های شیمیایی در جنگ آغاز شد که منجر به تدوین و امضای چند معاهده بین‏ المللی مبنی بر منع تولید، تکثیر و استفاده از سلاح‏‌های شیمیایی در جنگ شد. با وجود این، برخی کشور‌ها همچنان به استفاده از انواع پیشرفته ‏تر این گاز‌های خطرناک پرداختند که استفاده از مواد شیمیایی در جنگ ویتنام توسط امریکا و استفاده رژیم عراق از انواع سلاح ‏های شیمیایی در جنگ این رژیم علیه ایران از آن جمله است.
تقویم تاریخ؛ از اختراع تلویزیون تا ترور عبدالعزیز رنتیسی
 
اختراع تلویزیون
۹۵ سال پیش، در چنین روزی هفدهم آوریل سال ۱۹۲۶ میلادی «جان بیرد» (John Logie Baird) مخترع اسکاتلندی تلویزیون را اختراع کرد.
جعبه‌ای که امروز به عنوان بخشی لاینفک از هر خانه‌ای شده است در زمان خود یکی از بزرگترین اختراعات بود. از نخستین پیشگامان موفق در ساخت تلویزیون «جیووانی کازلی» (Giovanni Caselli) دانشمند ایتالیایی است که در سال ۱۸۶۲ میلادی موفق به ساخت دستگاهی شد که با استفاده از سیستم دستگاه تلگراف قادر به مخابره نقوش و تصاویر ساده بود. اولین تصویر تلویزیونی در ۱۷ آوریل ۱۹۲۶ میلادی برای انجمن سلطنتی انگلستان به نمایش گذاشته شد. پس از تکمیل این دستگاه، سرانجام اولین برنامه‏‌های تلویزیونی در سال ۱۹۳۶ م در ایستگاه‏های فرستنده تلویزیونی تهیه و ارسال گردید. در طی سال ‏های بعد تحولاتی در تلویزیون پیدا شد که دستیابی به تکنیک تلویزیون رنگی، استفاده از ماهواره برای پخش جهانی، کاربرد‌های علمی و آموزشی و ... از آن جمله است.
تقویم تاریخ؛ از اختراع تلویزیون تا ترور عبدالعزیز رنتیسی
 
آزادی سوریه از اشغال نظامیان خارجی
۷۵ سال پیش، در روز هفدهم آوریل سال ۱۹۴۶ میلادی کشور سوریه از اشغال نظامیان خارجی آزاد و مستقل شد.
سوریه که در گذشته به همراه برخی سرزمین‌های اطراف آن، شام خوانده می‌شد، قبل از ظهور اسلام تحت تصرف ایران، یونان، مصر و روم بود. این سرزمین مقر حکومت امویان بود و پس از چندی تحت تصرف مصر و سپس امپراتوری عثمانی درآمد. پس از جنگ جهانی اول و فروپاشی امپراتوری عثمانی، سوریه که برای چند قرن در تصرف عثمانی‌ها بود، تحت قیمومیت فرانسه درآمد. در ژوئن ۱۹۴۱ و در جریان جنگ جهانی دوم، نیرو‌های انگلیس و فرانسه، سوریه را اشغال کردند. فرمانده نیرو‌های فرانسه، در سپتامبر همان سال مجبور شد استقلال سوریه را اعلام کند، اما استقلال سوریه هنگامی کامل شد که در سال ۱۹۴۶، نیرو‌های انگلیسی و فرانسوی از این کشور خارج شدند. سوریه، در غرب آسیا و در سواحل دریای مدیترانه قرار دارد و با کشور‌های لبنان، اردن، عراق، ترکیه و فلسطین اشغالی همسایه است و حدود ۱۸۵ هزار کیلومتر مربع مساحت دارد.
تقویم تاریخ؛ از اختراع تلویزیون تا ترور عبدالعزیز رنتیسی
 
به قدرت رسیدن خمر‌های سرخ در کامبوج
۴۶ سال در چنین روزی در هفدهم آوریل سال ۱۹۷۵ میلادی کمونیست‌های کامبوج موسوم به خمر‌های سرخ مخوفترین حکومت را در جهان تشکیل دادند.
کشور کامبوج در شرق آسیا تا سال ۱۹۷۰ دارای رژیم سلطنتی بود. در این سال، رژیم سلطنتی با یک کودتای نظامی به دست یک ژنرال دست نشانده آمریکا سرنگون شد. در اوایل سال ۱۹۷۵ م کمونیست ‏‌های کامبوج معروف به خِمِرهای سرخ به رهبری پول پوت دست به یک شورش مسلحانه زدند و با تصرف پایتخت کامبوج، حکومت ژنرال‌های مورد حمایت آمریکا را ساقط کردند. خمر‌های سرخ از سوی چین کمونیست حمایت می‌شدند. خمر‌های سرخ در جریان تصرف شهر‌های کامبوج، مرتکب فجایع بی‏‌شماری شدند و تنها در جریان تصرف پایتخت، صد‌ها هزار نفر را قتل عام کرده و بیش از یک میلیون نفر از جمعیت شهر را از خانه و کاشانه خود بیرون راندند. تعداد کسانی که در مدت سه سال حکومت خِمِرهای سرخ در کامبوج کشته شدند حدود دو میلیون نفر یعنی یک چهارم جمعیت هشت میلیونی کامبوج تخمین زده شده است. در نتیجه مداخله ارتش ویتنام حکومت خمر‌های سرخ در روز هفتم ژانویه ۱۹۷۹ سرنگون شد.
تقویم تاریخ؛ از اختراع تلویزیون تا ترور عبدالعزیز رنتیسی
 
ترور عبدالعزیز رنتیسی، رهبر جنبش حماس
۱۷ سال پیش در چنین روزی، ۱۷ آوریل ۲۰۰۴ میلادی "عبدالعزیز رِنتیسی" (Abdel Aziz al-Rantisi) رهبر وقت جنبش حماس توسط رژیم صهیونیستی ترور شد.
عبدالعزیز علی عبدالحفیظ الرِّنتیسی، در ۲۳ اکتبر ۱۹۴۷ م، در منطقه یافا در فلسطین به دنیا آمد. با اعلام موجودیت رژیم غاصب قدس، پدر و مادرش ناگزیر شدند همراه وی و نه برادر و دو خواهرش به اردوگاه خان یونس در جنوب نوار غزّه کوچ کنند. رنتیسی پس از تحصیلات ابتدای و دبیرستان، برای تحصیل در رشته پزشکی راهی شهر اسکندریه مصر شد و در ۱۹۷۶ م با رتبه بالا از این دانشگاه فارغ‏ التحصیل گردید. رنتیسی از آن زمان به فلسطین بازگشت و در کنار مسئولیت‏های سیاسی و اجتماعی، به تدریس، معالجه و درمان بیماران و مجروحان فلسطینی پرداخت. وی در سال‏های ۱۹۸۲ تا ۱۹۹۲ م بار‌ها به زندان رژیم صهیونیستی افتاد و آخرین بار در سال ۱۹۹۷ م از زندان رهایى یافت. عبدالعزیز رنتیسی و شیخ احمد یاسین، دیگر مبارز فلسطینی، از پایه‏ گذاران جنبش مقاومت اسلامی فلسطین، حماس، در سال ۱۹۸۷ م بودند. وی در سال ۱۹۹۲ م به همراه چهارصد تن از مجاهدان فعال و مسؤولان حماس و جهاد اسلامی به لبنان تبعید شد و در مقام سخنگوی رسمی تبعید شدگان فعالیت کرد. پس از چندی، رژیم صهیونیستی تحت فشار افکار عمومی، به وی و دیگر مبارزان فلسطینی اجازه ورود به فلسطین را داد اما وی به محض ورود به فلسطین بازداشت شد و تا سال ۱۹۹۷ م در زندان به سر بُرد. رنتیسی در سال‏های پس از آن، فعالیت‏های سیاسی خود را افزایش داد. وی در سال‏های پایانی عمر، به عنوان یکی از رهبران مؤثر مبارزان فلسطینی و مرد شماره دو جنبش حماس فعالیت کرد. از این رو، مزدوران رژیم صهیونیستی درصدد از میان برداشتن او بودند، اما ترور رنتیسی در بهار ۲۰۰۳ م ناکام ماند. آشنایى با زبان انگلیسی و شخصیت مؤثر وی در محافل سیاسی داخل فلسطین، ذهن باز و روشن، حافظه قوی و برخورد قاطع با اقدامات اسرائیل، از جمله ویژگی‏های بارز شهید عبدالعزیز رنتیسی بود. عبدالعزیز رنتیسی پس از شهادت شیخ احمد یاسین، رهبر معنوی حماس، به رهبری این جنبش در نوار غزه برگزیده شد، اما ۲۶ روز بعد در حمله بالگرد‌های رژیم صهیونیستی در ۱۷ آوریل ۲۰۰۴ م در ۵۷ سالگی به شهادت رسید. در این ترور، فرزند و دو همراه رنتیسی نیز به شهادت رسیدند و بار دیگر قساوت و سبوعیت رژیم صهیونیستی را به اثبات رساند.
تقویم تاریخ؛ از اختراع تلویزیون تا ترور عبدالعزیز رنتیسی

منبع خبر "صدا و سیما" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.