۲۵ درصد دعاوی مربوط به اختلافات زمین و مسکن

صدا و سیما شنبه 28 فروردین 1400 - 12:35
رئیس سازمان ثبت اسناد و املاک گفت: بیش از ۲۵ درصد دعاوی حقوقی و کیفری محاکم مربوط به اختلافات مردم در حوزه زمین و مسکن است.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما، آقای ذبیح الله خدائیان در حاشیه مراسم امضای تفاهم نامه مشترک با دبیرخانه شورای عالی مناطق آزاد تجاری - صنعتی و ویژه اقتصادی افزود: با صدور اسناد مالکیت کاداستری به میزان بسیار زیادی از این دعاوی کاسته می‌شود.
وی جلوگیری از دست درازی افراد سودجو به اراضی ملی، منابع طبیعی و اراضی دولتی را از مهمترین مزایای اجرای قانون جامع حدنگار در کشور بیان کرد.

رئیس سازمان ثبت اسناد و املاک کشور تصریح کرد: در سال ۹۹، سند مالکیت کاداستری ۴۷ میلیون هکتار از اراضی صادر و در اختیار دولت و مردم قرار گرفت که چهار برابر و نیم چهل سال گذشته است.

خدائیان گفت: در سال گذشته، همچنین ۵۷ میلیون هکتار تثبیت مالکیت دولت و مردم را در نظام کاداستر داشتیم که بیش از دو و نیم برابر چهار دهه گذشته است.

وی افزود: یک کار جهادی در حوزه زمین و مسکن در سال گذشته داشتیم که با سرعت بیشتری در امسال که سال تولید، پشتیبانی‌ها و مانع زدائی هاست در این بخش خواهیم داشت.

رئیس سازمان ثبت اسناد و املاک کشور در خصوص اراضی مناطق آزاد تجاری - صنعتی و ویژه اقتصادی گفت: آن تعداد از قطعات اراضی که در این مناطق دارای اسناد قدیمی هستند و حدود اراضی توصیفی است، تعویض می‌شوند.

وی افزود: از سوی دیگر اراضی و املاکی که در این مناطق فاقد سند مالکیت هستند در اجرای قانون جامع حدنگار، در خصوص صدور سند آنها، اقدام خواهیم کرد.

خدائیان در پاسخ به این سوال که ساماندهی اراضی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی شامل اراضی مردم آن مناطق نیز می‌شود گفت: اولویت کاری در اجرای این تفاهم نامه و قانون جامع حدنگار، اراضی دولتی است.

وی افزود: مدیران مناطق آزاد در ظرف شش ماه باید نقشه املاک را در اختیار ما قرار دهند تا در سامانه‌های مربوط، جانمایی شود و پس از آن، اسناد مالکیت صادر شود.

خدائیان گفت: در عین حال با کمک مناطق آزاد و ویژه اقتصادی، افرادی که دارای اسناد مالکیت دفترچه‌ای هستند، نسبت به تعویض آن‌ها اقدام می‌کنیم که در بحث زمین و مسکن، شفافیتی در این مناطق ایجاد شود.

وی هدف از اجرای قانون جامع حدنگار (کاداستر) را شفافیت زمین و مسکن بیان کرد و افزود: ما اسناد مالکیتی را از قدیم در اختیار مردم قرار دادیم که حدود املاک توصیفی است و مساحت آن‌ها مشخص نیست.

خدائیان گفت: همین امر زمینه اختلاف میان مردم را فراهم می‌کند و در محاکم دعاوی تشکیل می‌شود.

وی اختلافات مرزی، تجاوز به اراضی ملی و منابع طبیعی و تصرف عدوانی و نیز تغییر کاربری‌ها را از جمله دعاوی مطرح در محاکم برشمرد و گفت: این‌ها همه ناشی از شفاف نبودن زمین و مسکن است و اگر این قانون اجرا شود از این دعاوی جلوگیری می‌شود.

خدائیان افزود: از سوی دیگر با صدور اسناد کاداستری و شفاف سازی، بحث مالیات بر اراضی ساماندهی می‌شود.

وی گفت: اگر سند مالکیت کاداستری همه اراضی صادر و طرح الزام به تنظیم سند رسمی در مجلس تصویب شود، از بسیاری از پولشویی‌ها در حوزه زمین و مسکن نیز جلوگیری می‌شود.

دبیر شورای عالی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی نیز در حاشیه این مراسم، جلوگیری از تعرض به اراضی را از اهداف اجرای طرح کاداستر در این مناطق بیان کرد و گفت: از سوی دیگر، اراضی که فاقد سند، در این طرح مشمول سند می‌شوند.

حمیدرضا مؤمنی افزود: در قشم حدود ۷ هزار سند موسوم به اسناد رفسنجان بوده که در این سیستم قطعا به صورت دقیق تعیین تکلیف می‌شود.

صدور اسناد کاداستر، شفافیت زمین و مسکن در مناطق آزاد را در پی دارد

صدور اسناد کاداستر، شفافیت زمین و مسکن در مناطق آزادرئیس سازمان ثبت اسناد و املاک کشور، اجرای قانون جامع حدنگار و صدور اسناد کاداستر در مناطق آزاد تجاری _ صنعتی و ویژه اقتصادی را باعث شفافیت زمین و مسکن دانست.

آقای ذبیح اله خدائیان در مراسم امضای تفاهم نامه مشترک میان سازمان ثبت اسناد و املاک کشور و دبیرخانه شورای عالی مناطق آزاد تجاری _ صنعتی و ویژه اقتصادی گفت: با تاکیدات رئیس قوه قضائیه بر تسریع در اجرای طرح کاداستر و به ویژه تسریع در اجرای قانون جامع حدنگار در اراضی دولتی و تثبیت مالکیت دولتی در این اراضی اعم از اراضی ملی، منابع طبیعی و اراضی در اختیار دستگاه‌های دولتی و مناطق آزاد، تثبیت این اراضی در دستور کار قرار گرفت.

وی با اشاره به اقدامات انجام شده در سال ۹۹ در اجرای قانون جامع حدنگار که قابل مقایسه با چند دهه گذشته نبود افزود: توفیقات خوبی را در تثبیت مالکیت دولت در اراضی ملی و منابع طبیعی به دست آوردیم.

خدائیان با بیان اینکه تثبیت مالکیت دولت در مناطق آزاد از جهات مختلف حائز اهمیت است گفت: با اجرای طرح کاداستر، ضمن اینکه حدود دقییق اراضی و ابعاد آن مشخص و مشخصات زمین در سامانه درج می‌شود، شفافیتی را نیز ایجاد می‌کند.

وی با بیان اینکه شفافیت باعث مدیریت بهتر در تصمیم گیری مربوط به اراضی می‌شود افزود: در برخی مناطق مشکلاتی از نظر تداخل اسناد وجود دارد و در گذشته اسنادی صادر شده که میان اراضی دولتی و مردم، مشکلاتی به وجود آمده است و حدود اراضی مشخص نیست.

خدائیان اضافه کرد: با اجراری این طرح و تثبیت مالکیت دولت، این شفافیت ایجاد می‌شود.

رئیس سازمان ثبت اسناد و املاک کشور، حفاظت و حراست از اراضی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی را از دیگر مزایای اجرای قانون جامع حدنگار (کاداستر) بیان کرد و گفت: اراضی این مناطق به علت داشتن ارزش افزوده، مورد طمع افراد سودجود قرار می‌گیرد.

وی افزود: در صورت موفقیت در صدور اسناد کاداستری برای اراضی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی، امکان حفاظت از اراضی این مناطق را فراهم می‌کنیم.

خدائیان با بیان اینکه صدور اسناد مالکیت کاداستر در مناطق آزاد باعث افزایش ارزش افزوده اراضی می‌شود گفت: این موضوع می‌تواند در رشد و توسعه این مناطق بسیار موثر باشد.

وی افزود: بر اساس این تفاهم نامه، مناطق آزاد و ویژه اقتصادی مکلف می‌شوند در محدوده زمانی مشخص، نقشه اراضی در اختیار را با کمک سازمان ثبت تهیه و در اختیار این سازمان قرار دهند و واحد‌های ثبتی مستقر در مناطق، مکلفند ظرف یک هفته، نقشه‌ها در سامانه جانمایی و در صورت مطابقت داشتن با اطلاعات موجود، در خصوص صدور سند مالکیت، اقدام کنند.

خدائیان، تعویض اسناد مالکیت دفترچه‌ای را از دیگر مزایای این تفاهم نامه برشمرد و گفت: در برخی از این اسناد دفترچه ای، حدود اراضی و املاک، توصیفی است و مرز دقیق اراضی مشخص نیست.

وی افزود: با تعویض اسناد دفترچه‌ای به اسناد کاداستری، هم حدود اراضی مشخص و هم مالکیت افراد و نهاد‌ها تثبیت می‌شود.

رئیس سازمان ثبت اسناد و املاک کشور، تشکیل کارگروه‌هایی با مشارکت دو دستگاه برای نظارت بر اجرای این تفاهم نامه مشترک و هرچه سریعتر عملیاتی شدن آن را ضروری خواند و گفت: اگر تفاهم نامه‌ای امضاء می‌شود باید اجرا و در مدت مناسبی به نتیجه برسد به گونه‌ای که در زمان مشخص، ادعا کنیم هیچ اراضی‌ای در مناطق آزاد و ویژه اقتصادی فاقد سند کاداستری نیست.

منبع خبر "صدا و سیما" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.