روث فرتل، موسس «کریس استیک»

دنیای اقتصاد یکشنبه 29 فروردین 1400 - 00:12
روث آن ادستاد فرتل (Ruth Ann Udstad Fertel) بانوی بازرگان آمریکایی و موسس رستوران‌های خانه کریس استیک بود. روث آن ادستاد در 5 فوریه 1927 در یک خانواده فقیر در ناحیه آلسیشن نیواورلئان واقع در لوئیزیانا به دنیا آمد. پدرش فروشنده بیمه و مادرش مربی مهد کودک بود. در 1932 که مصادف با دوران رکود بزرگ در آمریکا بود خانواده وی به پلیکمینز پرش در 60 مایلی نیواورلئان نقل مکان کردند.

وی پس از آنکه در ۱۵ سالگی با موفقیت و به‌صورت جهشی تحصیلات ابتدایی را به پایان برد وارد دانشگاه  ایالتی لوئیزیانا شد و در ۱۹ سالگی در رشته شیمی و فیزیک تحصیلات عالی خود را به پایان برد.

در ۱۹۴۶ یک شغل تدریس در دانشگاه ایالتی مک نیس به‌دست آورد اما پس از دو نیمسال تحصیلی آنجا را ترک گفت و در اکتبر ۱۹۴۸ با رودنی فرتل که در باتون روژ بود ازدواج کرد. در ۱۹۵۱ با همسرش یک اصطبل اسب‌دوانی در همان‌جا افتتاح کرد.

روث توانست گواهینامه پرورش اسب‌های اصیل را به‌دست آورد و به این ترتیب اولین زنی در لوئیزیانا بود که توانست به این امتیاز برسد. آن دو در ۱۹۵۸ از هم جدا شدند. روث در ۱۹۶۱ شغلی را به‌عنوان تکنسین آزمایشگاه نزد دانشمند فیزیک جورج ‌ای برچ در دانشگاه تولان به دست آورد.

در ۱۹۶۵ فرتل که می‌دانست برای فرستادن دو پسرش به دانشگاه به پول بیشتری نیاز دارد، با رهن گذاشتن خانه‌اش توانست رستورانی را در خیابان براود شمالی نیواورلئان بخرد. این رستوران که ظرفیت ۶۰ مشتری را داشت تحت مدیریت مالکان قبلی شش بار ورشکسته شده بود. در مه ‌۱۹۶۵ وی توانست ۳۵ عدد استیک بفروشد و در طول شش ماه توانست به درآمدی دو برابر شغل قبلی خود برسد.

او در آغاز بیشتر کارهای رستوران را خود انجام می‌داد و مادران مجرد را به‌کار می‌گرفت زیرا باور داشت این زنان کارگران سختکوش و مورد اعتمادی هستند. برای سالیان طولانی خانه کریس استیک تنها رستوران اعیانی در نیواورلئان بود که کارکنانش تماما زن بودند و سیاست‌مداران محلی، ورزشکاران، تجار و روزنامه‌نگاران مشتریان پر و پا قرص این رستوران بودند.

از ۱۹۷۶ فرتل شروع به فروش حق‌الامتیاز نام تجاری خود کرد و رستوران دوم در ۱۹۷۷ در باتون روژ افتتاح شد. رستوران‌های زنجیره‌ای خانه کریس استیک روث در دو دهه بعد به سرعت توسعه یافت و توانست بیش از ۸۰ رستوران در آمریکا و خارج از کشور تاسیس کند.

فرتل در زندگی‌اش این کسب‌وکار را خود مدیریت می‌کرد و در ۱۹۷۷ و در ۷۰ سالگی شخصا از ۴۲ رستوران خود بازدید کرد. در ۱۹۹۹که بیمار شد رستوران‌های زنجیره‌ای خود را به قیمتی نامشخص فروخت. وی که بیش از ۵۰ سال یک سیگاری تمام‌عیار بود در ۱۶ آوریل ۲۰۰۲ در پی ابتلا به سرطان ریه درگذشت.

منبع خبر "دنیای اقتصاد" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.