جزئیات هزینه نشر مقالات پژوهشی و شیوه پرداخت

صدا و سیما پنج شنبه 02 اردیبهشت 1400 - 16:05
­مدیر کل دفتر سیاست گذاری و امور پژوهشی وزارت علوم تحقیقات و فناوری جزئیات آیین نامه تعیین هزینه انتشار مقاله در نشریات داخلی را اعلام کرد.

بجزئیات هزینه نشر مقالات پژوهشی و شیوه پرداخته گزارش خبرنگار حوزه آموزش عالی گروه علمی فرهنگی هنری خبرگزاری صدا و سیما به نقل از روابط عمومی وزارت علوم؛ آقای محسن شریفی در تشریح جزئیات آیین نامه تعیین هزینه پردازش مقاله در نشریات علمی دسترسی باز، گفت: نشریات علمی در دنیا به دو شیوه دسترسی باز و اشتراکی عرضه می‌شوند؛ نشریات گروه اول نشریاتی هستند که مقالات آنها در اختیار همگان قرار می‌گیرد و معمولاً در قبال هزینه انجام شده مانند انتشار، داوری و انتشار مبلغی را از نویسندگان دریافت می‌کنند.

وی افزود: مقالات گروه دوم اما آن‌هایی هستند که ضمن عقد قرارداد میان یک ناشر با نشریه یا صاحب امتیاز نشریه در ازای فروش امتیازهای نشریه قسمتی از درآمد سالیانه را از سوی ناشر به صاحب امتیاز نشریه پرداخت می‌کند.

مدیرکل دفتر سیاست گذاری و برنامه‌ریزی امور پژوهشی وزارت علوم افزود: در راستای تعیین ضوابط و ساماندهی، دریافت هزینه پردازش یا همان انتشار مقاله در نشریات داخلی نشریات دسترسی باز این آیین نامه تدوین شد و امروز توسط وزیر علوم ابلاغ شد.

آقای شریفی اضافه کرد: نشریات برای اخذ موافقت با دریافت هزینه انتشار از نویسندگان مقالات، باید درخواست خود را به شورای موسسه یا هیأت مدیره انجمن علمی (صاحب امتیاز نشریه) ارسال کنند.

مدیر کل دفتر سیاست گذاری و امور پژوهشی وزارت علوم با تأکید بر اینکه هزینه انتشار مقاله اختیاری است، گفت: نشریه می‌تواند به شکل دسترسی باز انتشار پیدا کند اما هزینه انتشار مقاله را دریافت نکند.

آقای شریفی درباره میزان هزینه انتشار مقاله در نشریات داخلی نیز توضیح داد و گفت: حداکثر هزینه انتشار مقاله کامل در نشریاتی که صاحب امتیاز آنها مؤسسه است، ۴۰۰ هزار تومان و به ازای یک مقاله کوتاه ۲۰۰ هزار تومان برآورد شده است.

وی افزود: همچنین حداکثر هزینه پردازش مقاله به ازای هر مقاله کامل در نشریاتی که صاحب امتیاز آنها انجمن‌های علمی هستند، پانصد هزار تومان اعلام شده و به ازای انتشار مقاله کوتاه ۲۵۰ هزار تومان در نظر گرفته شده است.

این مقام مسؤول وزارت علوم درباره شیوه پرداخت هزینه انتشار مقاله نیز گفت: در نشریات دسترسی باز، پرداخت هزینه به دو شکل سازمانی و شخصی امکان پذیر است. مبلغ پرداخت شخصی از سوی صاحب امتیاز نشریه تعیین می‌شود و نویسنده مسئول مقاله آن را شخصاً یا از پژوهانه پرداخت می‌کند.

وی اضافه کرد: هنگام دریافت هزینه پردازش مقاله، ۵۰ درصد از هزینه بعد از داوری، صدور گواهی پذیرش نهایی و اخذ موافقت نامه حق چاپ از نویسنده پرداخت می‌شود و ۵۰ درصد باقی مانده بعد از آماده سازی مقاله برای انتشار گرفته می‌شود. بنابراین تاکید می‌شود، گرفتن اخذ کامل وجه یا بخشی از آن در زمان بررسی اولیه و حین فرایند داوری ممنوع است.

مدیرکل دفتر سیاستگذاری و امور پژوهشی وزارت علوم ضمن تاکید بر اینکه دریافت هزینه انتشار مقاله از نویسندگان بابت داوری ویراستاری، صفحه‌آرایی و انتشار مقاله است، افزود: دریافت هرگونه وجه از نویسندگان به عناوین دیگر ممنوع است و در صورتی که نشریات علمی خارج از این آیین نامه پولی را از نویسنده دریافت کنند، تخلف محسوب می‌شود.

آقای شریفی خاطرنشان کرد: نشریات در صورت رعایت نکردن مفاد آیین نامه پس از بررسی در گروه نشریات علمی وزارت علوم و تذکر کتبی از فهرست نشریات حذف می‌شوند و دست کم ۳ سال از ورود مجدد به سامانه ارزیابی نشریات علمی منع خواهند شد.

 

منبع خبر "صدا و سیما" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.