کاهش بارندگی در پاییز و زمستان سال ۹۹ و تداوم شدیدتر این روند منابع آبی استان ازجمله سدها را با افت دخایر آبی روبهرو کرده و احتمال بروز پدیده گرد و غبار را افزایش دادهاست.
مدیرکل هواشناسی گلستان در گفتوگو با خبرنگار همشهری آنلاین اظهار کرد: گلستان امسال را با کاهش شدید بارندگیها آغاز کرده است و پیشبینیها و مطالعات ما در این زمینه حاکی از آن است که این روند تا آخر فصل بهار ادامه داشته باشد.
نوربخش داداشی گفت: آمارها نشان میدهد در فروردین امسال نسبت به فروردین سال قبل در گلستان با کاهش ۷۳ میلیمتری بارندگی روبهرو بودهایم. زیرا در فروردین ۱۴۰۰ بهصورت میانگین در سراسر گلستان ۲۱/۹ میلیمتر بارندگی ثبت شده که این عدد در مدت مشابه سال گذشته ۸۵/۵ میلیمتر بوده است.
مدیرکل هواشناسی گلستان بیان کرد: نشانهها و شاخصهای هواشناسی نشان میدهد که با خشکسالی متوسط تا بسیار شدیدی روبهرو هستیم که این مسأله تا آخر بهار ادامه دارد و میتواند باعث بروز پدیده گردوغبار و ریزگردها باشد.
وی افزود: کانون اصلی بروز ریزگردها در آسمان استان مربوط به صحرای قرهقوم در کشور ترکمنستان است که این کمبارشیها در آنجا نیز اتفاق افتاده. همچنین ممکن است کانونهایی در بخشی از مناطق شمالی گلستان فعال شود، زیرا در این مناطق اراضی نسبتاً وسیعی وجود دارد که ظرفیت بالقوه برای وقوع این پدیده را دارند.
داداشی ادامه داد: بر اساس آمار ثبت بارشها، مینودشت با بیشترین میزان بارندگی و اینچهبرون در مرز کشور ترکمنستان با کمترین میزان بارندگی همراه بوده است.
گلستان جزو استانهای کمبارش
مدیر دفتر مطالعات شرکت آب منطقهای استان هم در این باره گفت: بر اساس آمارهای ثبتشده، گلستان از نظر کاهش بارش در ۶ ماه مهر تا اسفند ۹۹، در مقایسه با متوسط درازمدت، در کنار ۳ استان کمبارش کشور فرار گرفتهاست.
حسین دهقان اظهار کرد: مقدار بارندگی تجمعی ۶ ماه اول سال آبی جاری (از ماه مهر تا اسفند ۹۹) در استان ۲۲۰ میلیمتر بوده که نسبت به آمار متوسط بلندمدت ۲۷ درصد کاهش نشان میدهد.
وی افزود: همچنین مؤسسه تحقیقات آب کشور در ارزیابی خود گلستان را در کنار استانهایی چون فارس، خراسان رضوی و خراسان شمالی (که بین ۲۵ تا ۵۰ درصد کاهش بارش را در ۶ ماه ابتدایی سال آبی جاری تجربه کردهاند)، قرار داده و این نشاندهنده شرایط خشکسالی در سال آبی جاری است.
دهقان ادامه داد: مؤسسه تحقیقات آب کشور نیز ۳ ماه ابتدایی سال را ماههای کمبارشی پیشبینی کرده است و اگر خوشبین باشیم که بارشهای بهاری نرمال باشد، باز نمیتواند عقبماندگی ۶ ماه قبل را جبران کند.
وی بیان کرد: طی ۶ ماه ابتدایی سال آبی جاری رواناب اندازهگیریشده در ایستگاههای شاخص رودخانههای اصلی استان بین ۸۴ درصد تا ۲۲ درصد کاهش را نسبت به آمار دوره بلندمدت نشان میدهد.
کاهش ذخایر آبی
مدیرعامل شرکت آب منطقهای گلستان نیز از خالی بودن ۶۲ درصد ظرفیت سدهای استان خبر داد و گفت: از مجموع ظرفیت ۲۴۴ میلیون مترمکعبی ۱۴ سد بزرگ استان، ۹۱ میلیون و ۵۰۰ هزار مترمکعب آب پشت سدها ذخیره شده است.
سیدمحسن حسینی در مورد آمار آب موجود در سدهای چهاردهگانه بزرگ مخزنی استان اظهار کرد: این رقم در مدت مشابه سال گذشته بیش از ۱۸۰ میلیون مترمکعب بود که ۷۴ درصد حجم سدها را تشکیل میداد.
وی اظهار کرد: اکنون میزان ذخیره سد شهید ایمری ۴۳ درصد، سد شهید قربانی ۱۴ درصد، سد شهید دستغیب ۴۳ درصد، سد کرند ۸ درصد، سد دانشمند ۲۸ درصد، سد اینچهبرون ۱۱ درصد، سد کوثر ۳۰ درصد، سد شهید چمران ۸۶ درصد، سد بوستان ۳۴ درصد، سد گلستان ۱۹ درصد، سد وشمگیر ۱۹ درصد، سد نگارستان ۴۸ درصد، سد آلماگل ۸۲ درصد و سد آلاگل ۶۶ درصد ثبت شدهاست.