خبرگزاری مهر - گروه استانها – فاطمه جهانبخش: قزوین قدمتی به بلندای تاریخ دارد و از روزگارانی که تمدن در این سرزمین شکل گرفته پا بر جا بوده، روزی پایتخت ایران پهناور بوده و امروز هم به آرامی به حیات خود ادامه میدهد.
در دامن این شهر بناهایی وجود دارد که مهر تأییدی بر قدمت این شهر است و در عین حال شناسنامهای در دست شهروندانش، با این حال امروز روزگار خیلی از این بناها خوش نیست و دلایل متعددی هم بر این مصائب افزوده است. حمام بلور هم یکی از همین آثار تاریخی است که متأسفانه به حال خود رها شده و از آن ساختمان زیبای عصر صفوی و قاجاری امروز بنایی بیمار به جا مانده است.
این بنای تاریخی اثری به جا مانده از عصر صفویه است که در محدوده خیابان انصاری غربی و خیابان منتظری قرار دارد. تاقها و گنبدهای تاریخی این حمام زیبا بر اهمیت آن افزوده و نقاشیهای قدیمی دیوارهها بر اهمیت حفظ این بنای تاریخی تاکید دارد. بنایی که این روزها گرفتار برخی نامهربانیها شده است.
حمام بلور گره کور محله آخوند قزوین
حجت الاسلام باباشاهوردی امام محله آخوند در گفت و گو با خبرنگار مهر اظهار کرد: حمام بلور با یک ظرفیت تاریخی قابل توجه امروز در محله آخوند به یک معضل تبدیل شده است.
وی ادامه داد: بنایی که میتوانست تأثیرات اجتماعی و فرهنگی خوبی داشته باشد با بی توجهی مسئولان علاوه بر اینکه مورد تعرض و تخریب قرار گرفته، محلی برای جمع شدن معتادین و ایجاد ناامنی در محله آخوند قزوین شده است.
امام محله آخوند قزوین بیان کرد: زمانی میراث فرهنگی و شهرداری قزوین با صرف بودجه به این بنا رسیدگی کردند ولی امروز با بی توجهی نسبت به آن هزینههای بیتالمال که در حمام بلور صرف شده بود به طور کلی از بین رفته است و نیز به آسیبهای اجتماعی در این محله دامن زده است.
وی یادآور شد: با پیگیریهایی که انجام شد متوجه شدیم حمام بلور به شهرداری قزوین سپرده شده و از ابتدای کار شورای پنجم خواستار روشن شدن تکلیف این بنا شدیم ولی تا امروز که ۴ سال از فعالیت شورا میگذرد هنوز به نتیجه قابل توجهی نرسیدهایم.
بابا شاهوردی اذعان کرد: برای بازگشت آرامش به محله نیاز است که سازمانهای متولی هر چه سریعتر در این خصوص تصمیمگیری کنند و بخشی از بار آسیبهای این محله را کم کنند.
نظارتی که نتوانسته حال بیمار را بهبود ببخشد
احسان نورانی معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی قزوین در گفت و گو با خبرنگار مهر با اشاره به این موضوع که مدیریت و رسیدگی به حمام بلور به طور کامل از سوی اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان قزوین به شهرداری قزوین سپرده شده است، اظهار کرد: مالک بنا در حال حاضر شهرداری قزوین است و اداره میراث فرهنگی در این خصوص تنها نقش نظارتی به عهده دارد.
معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان قزوین گفت: ما بازدیدهای متعددی از این بنا داشتهایم و متأسفانه باید گفت که بنای حمام بلور در وضعیت مناسبی قرار ندارد و مکاتبات لازم با سازمان نوسازی و بهسازی شهرداری قزوین برای رسیدگی به این بنا صورت گرفته است.
وی خاطرنشان کرد: تخریبهای زیادی از زمان بازسازی حمام بلور در این مکان اتفاق افتاده و شهرداری هم با اعلام این موضوع که بودجه لازم برای رسیگی به بنا را ندارد تا امروز در تعیین تکلیف حمام بلور تعلل کرده ولی خوشبختانه با پیگیری اهالی محل شهرداری برای نگهبانی و بهبود وضعیت حمام بلور وارد عمل شده است.
اختصاص بودجه ویژه برای مرمت دیگر بار حمام بلور
آرش رشوند آوه مدیرعامل سازمان نوسازی و بهسازی شهرداری قزوین نیز در گفت و گو با خبرنگار مهر مطرح کرد: شهرداری قزوین پس از مرمت حمام بلور این بنا را در زمانهای مختلف جهت بهره برداری به نهادها و دستگاههای مختلفی سپرده است و آنها نیز به صورت دورهای از این موقعیت استفاده کردهاند ولی یکی از مشکلات در خصوص این بنا عدم وجود بهره بردار در سالهای اخیر بوده است و نیز شیوع و همهگیری بیماری کرونا سبب شد که حمام بلور به طور کامل تخلیه و تعطیل شود که همین موضوع به آسیبها در این زمینه دامن زد.
مدیر عامل سازمان نوسازی و بهسازی شهرداری قزوین بیان کرد: سال گذشته که گردشگری هم وجود نداشت و نگهبانی هم در این محل حاضر نبود تعرضاتی به این بنا روی داده ولی از اسفند سال گذشته یک نگهبان به صورت دائم در این مکان گمارده شده تا از تعرضات بیشتر به حمام بلور جلوگیری شود.
وی با بیان این مسئله که در سال جدید شهرداری بودجه مشخصی را برای مرمت و نگهداری از حمام بلور اختصاص داده است ابراز کرد: بودجه مرمت به این بنا اختصاص داده شده است و در حال حاضر مطالعات اجتماعی و شهری روی این بنا در حال انجام است و با قرار تسهیلگری اجتماعی در مورد این بنا تلاش میکنیم تا این بنا بتواند خدمات محیطی مناسبی را به محله ارائه دهند.
رشوند آوه تاکید کرد: این حمام یک خزینه کاملاً سالم دارد و بنا از کیفیت خوبی برخوردار است، مرمتهای قابل توجهی هم در حمام بلور انجام شده و کار به صورت کاملاً کارشناسی با اعمال مستقیم نظر اداره کل میراث فرهنگی پیش رفته است و تنها تغییراتی در جهت بهره بردن از امکانات روز در این محل روی داده است.
این مسئول تاکید کرد: با توجه به اختصاص بودجه در سال جاری حتماً مشکلات حمام بلور طی سال رفع خواهد شد و با حضور نگهبانان از آسیبهای بیشتر نیز کاملاً جلوگیری شده است.
به گزارش مهر حمایت از تاریخ و تمدن یک شهر در واقع حراست از تاریخ بشریت است، بنایی که میتوانست به راحتی به یک قطب گردشگری بدل شود امروز بلای جان محله آخوند قزوین است، واقعاً چرا باید روزی حمام بلور به حال خود رها می شده که امروز بار دیگر با هزینه بیت المال مرمت شود؟