ارتین کمالی در گفتوگو با ایسنا، بیان کرد: شب گذشته پس از کاهش دما شهروندی اقدام به استفاده از وسایل گرمایشی برای گرم نگه داشتن خود کرده بود که بی احتیاطی در استفاده از این وسیله گرمایشی و متصاعد شدن گاز مونوکسیدکربن سبب مسمومیت و مرگ این مرد جوان شد.
وی اضافه کرد: با وجود هشدارهای مکرر و بیان نکات ضروری در پیشگیری از مسمومیت با گاز مونوکسیدکربن همچنان آمار قربانی های مرگ خاموش روند رو به رشد دارد و ۲۳ نفر شامل ۱۵ مرد و هشت زن سال گذشته بر اثر مسمومیت با گاز مونوکسید کربن در استان همدان جان باختند.
مدیرکل پزشکی قانونی استان همدان اظهار کرد: مسمومیت با مونوکسیدکربن به وسیله انواع وسایل گازسوز از جمله بخاری، آبگرمکن، پیک نیک و حتی زغال ایجاد میشود و بیشتر در فصل زمستان این اتفاق می افتد.
وی با بیان اینکه علائم گازگرفتگی مانند سرماخوردگی شامل سردرد، سرگیجه و سوزش چشم است، تأکید کرد: مونوکسیدکربن در مقادیر کمتر از ۵۰ppm خطری ندارد و بین ۵۰ تا ۱۰۰ ppm میتواند سبب ایجاد عوارض نورولوژیک شود. این گاز در مقادیر بیشتر از ۱۰۰ppm خطر مرگ داشته و در مقادیر بالاتر از ۲۰۰۰ppm نیز سبب مرگ فوری یعنی در کمتر از ۲ دقیقه میشود.
کمالی با تأکید بر ضرورت استفاده از وسایل گرمایشی استاندارد در پیشگیری از این مسمومیت گفت: در صورت استفاده از وسایل گرمایشی مانند بخاری و شومینه، نباید تمامی روزنههای جریان هوا در منزل و به ویژه اتاق خواب مسدود شود.
وی ادامه داد: باید از نصب آبگرمکن در حمام، روشن کردن شعلههای اجاق گاز در آشپزخانه برای گرم نگه داشتن محیط داخل خانه خودداری کرد همچنین کوچک بودن اندازه مجرای خروجی و لولهکشی مشترک شومینه برای چند واحد، باعث برگشت دود از شومینه روشن طبقات پایین به داخل شومینه خاموش طبقات بالاتر میشود.
مدیرکل پزشکی قانونی استان همدان اضافه کرد: انتهای تمام دودکشها باید حداقل یک متر از سطح پشت بام و یک متر از دیوار جانبی آن فاصله داشته و دارای کلاهک مخصوص به شکل H (اچ) باشد.
کمالی با بیان اینکه دودکش و اتصالات آن باید از جنس مقاوم و بدون هیچ گونه منفذ یا نشتی باشد، گفت: شیب لولههای افقی در داخل واحدها باید مثبت و روبه بالا و ارتفاع عمودی لوله در بیرون حداقل سه برابر طول افقی آن باشد همچنین قطر لوله دودکش مساوی یا بزرگتر از قطر لوله خروجی دستگاه گازسوز باشد.
انتهای پیام