به گزارش خبرنگار سیاست خارجی گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، سعید خطیب زاده سخنگوی وزارت امور خارجه در نشست خبری امروز دوشنبه (۶ اردیبهشت ماه) با اصحاب رسانه که به صورت آنلاین برگزار شد، در مورد فایل صوتی منتشر شده از صحبت های ظریف گفت: آنچه منتشر شده به هیچ وجه از ابتدا یک مصاحبه نبود و قرار هم نبود مصاحبه باشد و یک گفتوگوی رسانهای نبود. یک گفتوگو در چارچوب گفتوگوهای معمول و محرمانهای است که در داخل دولت انجام میشود. توافق دوجانبه برای حفظ محرمانگی بوده است. وزارت خارجه در هیچ کدام از فرآیند این گفتوگو از جمله انتخاب تیم مصاحبه کننده، عوامل و نگهداری فایلها هیچ نقشی نداشته و اینکه چه کسانی چگونه و چرا چنین کردهاند را نمیدانیم.
وی با بیان اینکه افزود: اینکه چه کسانی و چگونه فایل صوتی گفتوگوی محرمانه ظریف را منتشر کردند را نمی دانیم، اما اظهارات آقای ظریف باید به صورت کلی و نه گزینشی بیان شود، این سه ساعت و خردهای که منتشر شده از دو شب قبل کم کم متوجه شدیم که منتشر میشود و دیروز به اوج خود رسید. وزیر خارجه همواره نظرات خود را پشت درهای بسته، شفاف و صریح اعلام میکند.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی تصریح کرد: در این فایل هم آقای ظریف در خصوص سردار سلیمانی مفصل با تکریم و احترام سخن گفته است و همه نقش سردار در صلح منطقه به خوبی می دانند، حالا یک ذوق زدگی در برخی از رسانه ها منتشر شده است و آنها که اهل خرد هستند متوجه میشوندِ نیت این موضوع هم باید بررسی شود، یک امر غیر قانونی انجام شده است؛ مسئولان جمهوری اسلامی در فضای کارشناسی بسیار شفاف و صریح هستند.
خطیب زاده در بخش دیگری از سخنان خود اظهار کرد: ظریف روز دوشنبه هفته گذشته با رئیسجمهور و وزیر امور خارجه اندونزی دیدار کرد. وی درباره مسائل دوجانبه و تلاشهای اندونزی برای حفظ برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ تشکر کرد.
وی با بیان اینکه هفته گذشته نشست کمیسیون برجام در وین در سطح معاونان برگزار شد، اظهار کرد: روز چهارشنبه وزیر امور خارجه پاکستان به تهران آمد. در جریان این سفر مرز سوم دو کشور افتتاح شد و تفاهمنامه بازارچههای مرزی امضا شد. دیروز هم وزیر امور خارجه به قطر و عراق سفر کرد. آقای ظذیف روز گذشته با امیر و وزیر امور خارجه قطر ملاقات کردند. امروز هم به عراق میروند و با مقامات این کشور دیدار میکنند. هیئت ایرانی امروز برای نشست کمیسیون مشترک برجام به وین سفر کرد و نشست کمیسیون مشترک برگزار خواهد شد.
خطیبزاده درباره اتفاقات مرزی ایران و ترکیه و خشونت مرزبان ترکیه علیه دو شهروند ایران تصریح کرد: حقوق شهروندان برای ما مهم است. از لحظه اول که از این مسئله آگاهی یافتیم، با دوستان ترکیه تماس گرفته و نمایندگیهای ایران پیگیری کردند. مرزبانان دو کشور در این باره دیدار کردند. تهران همان روز اول یادداشت خود را به سفیر ترکیه داد، ما فکر میکنیم با تکیه بر حسن همجواری میتوان از تکرار این اتفاقات جلوگیری کرد. ابعاد آن برای ما هنوز مشخص نیست. وزارت امور خارجه در پاسداشت حقوق شهروندی تلاش میکند.
رئیس مرکز دیپلماسی عمومی و رسانهای وزارت امور خارجه با اشاره به مناسبات ایران و روسیه گفت: آنچه در فایل شنیده میشود، بخش کوچکی از مسائل مختلف است. به عبارتی، برشی از مسائل میان دو کشور نسبت به یک موضوع درگذشته است. روابط ایران و روسیه مشارکت راهبردی و نزدیک است.
خطیبزاده با تاکید بر اینکه تهران و مسکو تصمیم گرفتهاند در سطح مختلف این روابط را گسترش دهند، اظهار کرد: ظریف و لاوروف از معماران گسترش این روابط هستند. هر دو نفر، دوستی چند دههای دارند که مربوط به دوران مسئولیتشان در سازمان ملل است. نظر ما ارتقای روابط با کشورهایی نظیر روسیه بوده است. برخی ذوقزدگیها در این رابطه تاثیری ندارد بلکه نشان میدهد در مسیر درستی در ارتقای روابط هستیم.
وی با اشاره به ۱۴ سفر ظریف به مسکو تصریح کرد: ظریف سفرهای زیادی به مسکو داشته است. ایشان ۱۴ مرتبه در دوران مسئولیت وزارت به مسکو سفر کردهاند. روابط ما نسبت به گذشته ارتقای بیشتری یافته است و این مسیر ادامه مییابد. این ذوقزدگی در برخی رسانههای بدخواه تاثیری در روابط ما با متحدانمان ندارد. متاسفانه شاهد موجی هستیم که یک تعبیر این است که سیاست خارجی در راستای اهداف انتخاباتی برخی جریانات مورد سوء استفاده واقع میشود. آنچه اتفاق افتاد با اهدافی انجام میشود، اما در ماموریتهای ما خلل ایجاد نمیشود.
سخنگوی وزارت امور خارجه با تاکید بر اینکه وزارت امور خارجه یک دستگاه حاکمیتی است، اظهار کرد: دستگاه دیپلماسی در چهار دهه گذشته خود نشان داده وظایف خود را پیگیری میکند. البته همراهی و اجماع در سیاست خارجی قدرتبخش است و ما همه را به همراهی برای حفاظت و تامین منافع عالیه مردم دعوت میکنیم.
خطیبزاده همچنین درباره ارتباط سفر ظریف به دوحه و بغداد با رایزنیهای انجام شده میان تهران و ریاض تصریح کرد: سفر ظریف به قطر و عراق در چارچوب دیپلماسی رمضان است. روابط خوب و برادرانهای با قطر و عراق داریم، سفر به کشورهای دیگری هم در آینده در دستورکار است. رایزنیها با قطر و عراق درباره مسائل و روابط دوجانبه، مسائل جهان اسلام و منطقه در اولویت است. این سفرها ارتباطی با طرفهای ثالث ندارد ضمن اینکه تلاشهای این دو کشور در تحولات منطقه را ارج مینهیم.
وی در پاسخ به سوالی درباره ادعای روزنامه وال استریت ژورنال مبنی بر اینکه دولت بایدن برای کاهش تحریمها در حوزه نفت و مالی آمادگی نشان داده، بیان کرد: در موضع ما در رفع تحریمها هیچ تغییری صورت نگرفته است، همه تحریمها باید یکجا برداشته شود و تفاوتی بین تحریمها نیست و همه باید راستیآزمایی شوند. طرح گام به گام و تدریجی را نمیپذیریم و در دستور کارمان نیست، آمریکا باید به تعهداتش عمل کند. هرچه کمتر از این، مانع بازگشت آمریکا به چارچوب برجام خواهد شد. ایران آمادگی دارد بعد از راستیآزمایی به تعهداتش ذیل برجام عمل کند.
خطیب زاده درباره اظهارات سفیر عربستان در سازمان ملل و طرح اتهاماتی علیه ایران گفت: مسیر امنیت در منطقه از مسیر گفتوگوهای درونزا میگذرد. هرچه این فضا از طریق گفتوگوها شکل بگیرد، برای صلح و ثبات در پهنه نیلگون خلیج فارس مفیدتر خواهد بود.
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سوالی مبنی بر لزوم مذاکره مستقیم با آمریکا برای رفع تحریمها خاطرنشان کرد: حتی اگر ۴۰ سال گذشته را در نظر نگیریم، اتقاقات چهار سال گذشته را نمیتوانیم نادیده بگیریم. آمریکا برای خروج از برجام با ما مذاکره نکرد که بخواهیم برای برگشت آنها گفتوگو کنیم. بازگشت به برجام هم نیاز به گفتوگوهای مستقیم ندارد. تعهدات آمریکا ذیل برجام روشن است. کمیسیون مشترک برجام هم میتواند این تعهدات را به آمریکاییها یادآوری کند. در مسیری که میرویم و طی میشود، تا زمانی که آمریکا به تعهداتش عمل نکند، هیچ صندلی در میز برجام نمیتواند داشته باشد.
خطیب زاده با اشاره به اظهارات عراقچی درباره لغو برخی تحریمها گفت: تغییری در سیاست ما انجام نشده است. تمامی تحریمها برجامی است و باید برداشته شوند. آنچه در وین اتفاق میافتد، با توجه به پیشرفتها، درآوردن لیست تحریمهای برجامی است. ممکن است آمریکاییها نظرهای متفاوتی داشته باشند. مهم نظراتی است که ایران در کمیسیون مشترک برجام مطرح کرده است. ایران باید از رفع تحریمها منتفع شود.
وی تاکید کرد: درباره لغو، برداشته شدن یا تعلیق تحریمها، نظرات ما مشخص است، متن برجام باید بدون کم و کاست اجرا شود. ما با سیاست داخلی آمریکا کاری نداریم. اینکه دولت آمریکا چگونه میخواهد تعهداتش را انجام دهد، به خودشان ربط دارد. لغو تحریمها باید موثر باشد و نه روی کاغذ. ما این لغو تحریمها را راستیآزمایی میکنیم و این کار توسط نهادها و دستگاههایی که ارتباط دارند و میتوانند تایید کنند، انجام میشود.
سخنگوی وزارت امور خارجه درباره ارتباط سفر ظریف به عراق و قطر با بهبود مناسبات ایران و عربستان بیان کرد: سفر ظریف به عراق و قطر به عربستان ربطی ندارد، البته ما در چند سال گذشته آمادگی خود را برای حل مسائل با پادشاهی سعودی اعلام کردیم و هر وقت آنها برای انجام این گفتوگوها تصمیم بگیرند، ما از این گفتوگوها استقبال میکنیم.
خطیبزاده با اشاره به ارتباط میدان و دیپلماسی بیان کرد: میدان و دیپلماسی دو بال جمهوری اسلامی ایران هستند. آنهایی که به دنبال تخریب دیپلماسی هستند، در پازل بدخواهان حرکت میکنند. هرگاه میدان و دیپلماسی با همدیگر همراه بوده و باشند، از جنگ کوزوو، عراق، یمن، افغانستان و... منافع ایران تامین شده و هر گاه این دو بال همراه نبودند یا اختلاف داشتهاند، به نتیجه نرسیدهاند. موضوع مهمتر این است که قوه عاقلهای در جمهوری اسلامی وجود دارد و همه حول محور ولایت عمل میکنند. این عهد دستگاه دیپلماسی است و همانطور هم که میدانیم عهد میدان و دستگاههای نظامی و امنیتی نیز هست.
رئیس مرکز دیپلماسی عمومی و رسانهای وزارت امور خارجه با تاکید بر اینکه سیاست خارجی نباید گروگان سیاست داخلی شود، گفت: من از همگان میخواهم تفاسیر شاذ ارائه ندهند. آنچه به عنوان محرمانه گفته میشود، درز آن جرم است و براساس آنها نمیتوان مواضع عالی کشور را سنجید.
خطیبزاده درباره تلاش وزارت امور خارجه برای رفع برچسب تروریستی بودن سپاه از سوی آمریکا در مذاکرات وین هم اظهار کرد: قطعا سپاه پاسداران افتخار ایران است. هیج نهاد، ارگان و موجودیتی در ایران نباید مورد چنین تحریمی قرار گیرد، البته آمریکا البته دشمنی خود را با ارکانهای نظام و ستونهای جمهوری اسلامی نشان داده است. برای ما مهم است آمریکا به تعهدات خود عمل کند. رفع این برچسبها نیز جزو این تعهدات است.
وی درباره نامه ظریف به رهبر انقلاب هم تصریح کرد: این نامه مانند تمامی نامههایی که وزارت امور خارجه به رهبری میفرستند، دارای طبقهبندی است. بخشی از آنچه منتشرشده درست است. مقام معظم رهبری نامهای از ظریف سال گذشته دریافت کردند که با تدبیر ایشان موضوعات برجامی و سیاست خارجی با تمرکز بر رفع تحریمها بدل به رقابتهای جناحی و سیاست داخلی نشود، هرچند متاسفیم برخی هجمهها برخلاف خواست رهبری و وزارت امور خارجه بوده است. منافع ملی منافع مردم است و وظیفه ما، پاسداشت آن است. اگر یک ساعت بتوانیم تحریمها را رفع کنیم، نباید تردیدی در این باره کنیم.
خطیبزاده در پاسخ به این سوال که آیا احتمال دارد وزرای عضو برجام در وین حضور یابند، خاطرنشان کرد: هیچ بحثی درباره حضور وزرا مطرح نیست. گفتوگوها در حال انجام است، ولی با سرعت هم انجام نمیشود چراکه برخی اختلافات جدی وجود دارد. با همان قدرت در حال رایزنی هستیم. اگر آمریکا میخواهد به برجام بازگردد، باید به تعهدات خود عمل کند، هر چند بخشی از مسائل پیش رفته، اما آنچه مانده بیاهمیت نیست. ما درباره هیچ چیز توافق نمیکنیم مگر اینکه درباره همه چیز توافق کرده باشیم.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره اخبار منتشر شده مبنی بر حمله به یک کشتی در نزدیکی سوریه و ارتباط آن با ایران و اظهارات دولت سوریه در این باره بیان کرد: من نیز گزارشهای پراکندهای را در این باره دیدهام. آنچه دولت سوریه میگوید باید مورد استناد خبرگزاریها قرار گیرد تا اینکه ببینیم چه اتفاقی افتاده است.
این خبر در حال تکمیل است...