مصطفی مرزبان در گفتوگو با خبرنگار تسنیم در اراک، با اشاره به آئین سنتی سمنوپزان در آشتیان اظهار داشت: مراسم سمنوپزان یکی از دیرینهترین آداب و سنن مردمان این شهرستان است، که نسل به نسل منتقل شده و هر ساله به صورت جشنواره در سومین پنجشنبه ماه اردیبهشت در بهار برگزار میشود که امسال به دلیل جلوگیری از تجمعات و پیشگیری و مقابله با کرونا این مراسم برگزار نمیشود.
وی افزود: این مراسم ریشه در فرهنگ و اعتقادات عمیق مردمان آشتیان دارد و در حقیقت این مراسم نه در این شهر که در نقاط مختلف کشور از سابقه و دیرینه بالایی برخوردار است به طوری که پخت سمنو در آشتیان دارای سنن و رسوم خاصی است و بر اساس عقاید عامه مردم، پخت سمنو به احترام حضرت زهرا(س) انجام میشود.
مرزبان بیان کرد: بر اساس اعتقادات مردم آشتیان هنگام عمل آوردن ریشه، حتی چشم انسان ناپاک نباید به ریشه و دیگ پخت سمنو بیفتد زیرا اعتقاد دارند سمنو ترش شده و سر میرود، این درحالیست که مردم آشتیان نذر میکنند، حاجاتشان برآورده شود و به میمنت آن و به احترام حضرت زهرا(س) و حسنین(ع) سمنو بپزنند و در بین مردم توزیع کنند.
مدیرکل میراث فرهنگی استان مرکزی با اشاره به برگزاری آئین سمنوپزان از اسفند ماه تا آخر اردیبهشت گفت: اجرای مراسم پخت سمنو و ادای نذر با دعوت از میهمانان و قرائت قرآن و ادعیه به ویژه دعای ظهور امام زمان(عج) و نیز حدیث کساء همراه است، علاوه بر برگزاری مناسک مذهبی به لحاظ اجتماعی نیز مراسم سمنو پزان موجبات دید و بازدید و صله رحم را نیز فراهم میکند و در واقع در کنار ایجاد شور و نشاط اجتماعی به یکی از جاذبههای فرهنگی این شهر بدل شده به طوری که افراد از استانهای همجوار برای شرکت در این آیین به آشتیان سفر میکنند.
وی خاطرنشان کرد: در سالهای گذشته به همت سازمانهای خیریه و مردم نهاد، مراسم عمومی سمنوپزان با پخت حدود 7 تن سمنو در 20 دیگ برگزار میشود و در کنار آن محصولات فرهنگی، هنرهای و غذاهای سنتی آشتیان عرضه میشود.
مرزبان عنوان کرد: با پیگیری صورت گرفته، مراسم سنتی سمنوپزان آشتیان در سیام دیماه سال 90 به شماره 1734 در فهرست میراث ناملموس معنوی کشور به ثبت رسید و از جمله آئینهای مهم و زبانزد در استان مرکزی است.
انتهای پیام/711/ ع