بررسی مدیریت منابع آبی دنیا در مناطق مشابه یزد

ایرنا شنبه 18 اردیبهشت 1400 - 18:59
یزد- ایرنا- هشتاد و هفتمین نشست کانون تفکر آب دانشگاه یزد با محوریت سازگاری با کم‌آبی و استفاده از تجربه‌های جهانی به‌صورت مجازی (اسکایپ) برگزار شد.
بررسی مدیریت منابع آبی دنیا در مناطق مشابه یزد

به گزارش شنبه روابط عمومی دانشگاه یزد در ابتدای نشست دکتر حسین ملکی‌نژاد، دبیر کانون تفکر آب دانشگاه یزد چالش‌های مدیریت کم‌ آبی را مختص ایران و خاورمیانه ندانست و با اشاره به مشکلاتی همچون آلودگی آب و رشد جمعیت و افزایش نیازهای آبی حتی در مناطق پر آب، انتقال تجارب و دانش روز از مناطق مختلف دنیا را مسئله‌ای ارزنده عنوان کرد که می‌تواند از تجربیات موفق و ناموفق آن‌ها در راستای مدیریت بهینه منابع آب بهره برد.

دکتر علاءالدین شیخ عضو سازمان آب شهر آناهایم کالیفرنیا در این نشست به ارائه‌ای پیرامون مدیریت و قوانین منابع آب در جنوب کالیفرنیا پرداخت.

به گفته وی، منابع تأمین آبی کالیفرنیای جنوبی شامل آب‌های سطحی، منابع آب زیرزمینی، آب حاصل از تصفیه فاضلاب و تصفیه آب اقیانوس است که به دلیل بارش‌های اندک و جمعیت زیاد مقداری از این نیاز به‌واسطه پروژه‌های درون ایالتی و ورود منابع آبی همچون رودخانه‌های خارج از ایالت به‌واسطه پمپاژ آب رودخانه در دلتا تأمین می‌شود.

وی با استناد به آمار محلی نیاز به آب واحدهای وابسته به سازمان آب کالیفرنیای جنوبی را طی ۳۰ سال اخیر با اندکی کاهش عنوان کرد که ناشی از حمایت مالی مصرف‌کنندگان در راستای تعویض تأسیسات پرمصرف، تغییر پوشش گیاهی فضای سبز به گیاهان کم آب خواه، تشویق مردم از طریق رسانه‌ها برای صرفه‌جویی در مصرف آب و حمایت از مصرف‌کنندگان در استفاده از سیستم‌های تصفیه خانگی است.

وی همچنین از پرداخت هزینه حق آب محصولات کشاورزی توسط سازمان آب منطقه‌ای جنوب کالیفرنیا در قبال عدم کشاورزی در بخشی از زمین‌های زراعی آن منطقه به‌منظور کاهش مصرف آب در فصول و شرایط حساس خبر داد.

دکتر شیخ با اشاره به موانع و مشکلات آب‌رسانی کالیفرنیای جنوبی ازجمله حضور گونه‌های آبزی در حال انقراض در محل دلتاها، وجود نمک و مواد آلی بسیار در منابع آبی و نشست زمین‌های کشاورزی اطراف دلتا و ایجاد خرابی در مسیر پمپاژ، راه‌حل‌های موجود ازجمله کانال‌کشی آب برای رفع موانع را برشمرد که در برخی از موارد به دلیل مخالفت مردم محلی و نگرانی‌های زیست‌محیطی یا تعدد آراء فرمانداران منطقه این پروژه‌ها به مرحله بهره‌برداری نرسیده است.

احداث دریاچه مصنوعی در جنوب کالیفرنیا برای ذخیره آب مازاد سطحی در فصول پر بارش با ظرفیت تأمین آب ۶ ماه این ایالت در مواقع ضروری و خشک‌سالی از دیگر راه‌حل‌هایی بود که دکتر شیخ برای مدیریت منابع آبی این منطقه به آن اشاره کرد.

وی در بخش تغذیه آب‌های زیرزمینی از احداث شیارهای زیگزاگ در بستر رودخانه‌های منتهی به کالیفرنیای جنوبی، تبدیل معادن سابق شن و ماسه به دریاچه‌های مصنوعی به‌عنوان محلی برای تغذیه آب زیرزمینی و تزریق فاضلاب تصفیه‌شده به این بسترها خبر داد که با احداث چاه در کناره دریا مانع ورود آب‌شور دریا به این منابع آب زیرزمینی درون ایالتی می‌شود.

دکتر نصرت‌الله امانیان عضو هیات علمی دانشگاه یزد از سیستم آبیاری پوشش گیاهی و دکتر کمال امیدوار عضو هیات علمی بخش برنامه‌ریزی محیطی دانشگاه یزد از شیوه‌های مناسب اجراشده برای مدیریت آب در منطقه جنوبی کالیفرنیا پرسیدند که در پاسخ دکتر شیخ قوانین کلی و شرایط حاکم بر هر منطقه را لازمه تصمیم‌گیری‌های مرتبط با آن دانست.

محمدمهدی جوادیان زاده، مدیرعامل آب منطقه‌ای یزد ضمن تأکید بر استفاده از ابزارهای متنوع جهت مدیریت منابع آب، از خطرات و نگرانی‌های موجود در حوزه بازچرخانی پساب برای منابع زیرزمینی سخن به میان آورد که دکتر شیخ در پاسخ از راه‌حل‌های قانونی همچون فاصله زمانی ۶ ماهه بین زمان تزریق آب و استفاده آن سخن گفت.

دکتر شیخ در پاسخ به پرسش دکتر علی‌اصغر سمساریزدی مدیرعامل شرکت مهندسین مشاور تمدن کاریزی، مبنی بر تجربه مشابه پروژه جداسازی آب آشامیدنی و غیر شرب خانگی و استفاده از آب تصفیه فاضلاب برای آبیاری درختان مثمر، به درجه‌بندی تصفیه آب فاضلاب و تفاوت موارد مصرف آن‌ها اشاره کرد.

مهندس محمدعلی فهیمی نماینده شرکت آب منطقه‌ای یزد، از بازار آب و امکان خریدوفروش آب در میان افراد پرسید و دکتر شیخ در پاسخ به امکان تبادل حق آب در میان سازمان‌ها به‌صورت موقت و یا خرید افراد از سازمان‌ها اشاره کرد که این تبادل در میان اشخاص حقیقی وجود نداشته و امکان مدیریت مشارکتی منابع آب در کالیفرنیا تقریباً وجود ندارد.

دکتر شیخ در پاسخ به پرسش دکتر آرش دالوند عضو هیات‌علمی گروه بهداشت محیط دانشگاه علوم پزشکی یزد، مبنی بر معیارهای تعیین‌کننده میزان برداشت از منابع مختلف آب افزود: این میزان در مناطق مختلف متغیر بوده و دولت مرکزی این وظیفه را به عهده سازمان‌های منطقه‌ای قرار داده که با ارائه مطالعات مستند این مقادیر تعیین می‌شوند.

بازی‌سازی در خدمت آموزش شهروندی
کانون تفکر شهر هوشمند دانشگاه یزد با محوریت "شهروند هوشمند" به‌صورت مجازی تشکیل جلسه داد.

دکتر علی‌محمد لطیف، دبیر کانون تفکر شهر هوشمند دانشگاه یزد با اشاره به بسترهای مختلف هوشمند سازی شهروندان، مشارکت اعضای کانون پیرامون بیان تجارب و مطالعات موجود در حوزه بازی‌های رایانه‌ای و بازی‌سازی (gamification) را در راستای آموزش شهروند هوشمند خواستار شد.

در این نشست دکتر محمدعلی سعادت جو مدیرعامل شرکت دانش‌بنیان مهندسین فراصدر به ارائه گزارشی از طرح باشگاه خانواده‌های شهروندان یزد پرداخت که به‌منظور تقویت ارتباط مدیریت‌ شده شهروندان با سیستم مدیریت شهری ازجمله شهرداری کلید خورده است و مجموعه ای از خدمات مشاوره‌ای آنلاین و بازی ها را شامل می‌شود.

به گفته وی جامعه هدف این طرح جوانان حدود ۱۲ تا ۲۰ سال در نظر گرفته‌ شده که بر اساس نیازهای فرهنگی با تاریخ‌ مصرف مشخص طراحی شده و نمونه اولیه آن مورد ارزیابی و آزمایش قرارگرفته است.

دکتر سعادت‌جو بازی‌های رایانه‌ای را دارای بالاترین رکورد درگیری افراد در لحظه دانست که جهت آموزش و سرگرمی در دنیا مورد استفاده قرار گرفته و به ‌واسطه ابزارهای شهر هوشمند قوام و گسترش می‌یابند.

دکتر وحید رنجبر عضو هیات علمی دانشکده مهندسی کامپیوتر دانشگاه یزد با اشاره به نبود انگیزه شهروندان برای درگیر شدن با سرویس‌های ارائه‌شده توسط سازمان‌های شهری همچون شهرداری، استفاده از روش بازی‌سازی فیزیکی در امور شهری را مؤثر دانست که ملزم به تقویت زیرساخت‌های شهری است.

دکتر سعید عطار رییس دبیرخانه کانون‌های تفکر دانشگاه یزد به‌کارگیری ابزارهای مرتبط در راستای حل مشکلات شهری به‌عنوان هدف را موردبررسی قرارداد و بهبود ارتباط مجموعه مدیریت شهری با شهروندان را ابزاری برای تحقق اهداف شهری تلقی کرد.

دکتر امیر جهانگرد، عضو هیات‌علمی دانشکده مهندسی کامپیوتر دانشگاه یزد ضمن بیان تفاوت بازی و بازی‌سازی (gamification)، سیستم‌های امتیازی را نوعی بازی‌سازی دانست که لزوماً با ابزار فناوری همراه نبوده و سیاست موفقی در مباحث آموزشی شهر هوشمند در دنیا تلقی می‌شود.

دکتر عاطفه شهبازی مدرس دانشگاه یزد، استفاده از تبلیغات، آموزش و مسائل فرهنگی را در طراحی بازی‌ها مؤثر دانست که با توجه به رنج سنی مخاطبان این بستر می‌توان از همان ابتدا کودکان را با مسائل شهری درگیر کرد.

مهندس احسان فرشادی مدیرعامل شرکت سافا، حصول نتیجه موفقیت‌آمیز در این زمینه را ناشی از ایده پردازی مناسب پنداشت که به کمک ایجاد جذابیت‌های عمومی و نه منحصراً ابزار تکنولوژیک، زمینه تحقق شهر هوشمند را رقم می‌زند. وی همچنین اتصال به خدمات مختلف و تجمیع پرتال‌های قبلی با ایده‌های جدید به‌جای ساخت پرتال‌های نو جهت یکپارچه‌سازی سیستم درگیر با مخاطب را پیشنهاد کرد.

دکتر نجما اسماعیل‌پور عضو هیات علمی گروه شهرسازی دانشکده هنر و معماری دانشگاه یزد، به حضور جمعی شهروندان در شهر پس از اتمام شرایط همه‌گیری کرونا اشاره کرد و از دامن زدن پروژه‌های مشابه به حبس افراد در خانه ابراز نگرانی کرد.

مسعود پورزحمت‌کش عضو هیات‌علمی دانشگاه امام جواد (ع) اهداف پروژه‌های مشابه را درون‌سازمانی تلقی کرد که در صورت مشارکت هر چه بیشتر شهروندان و ایجاد ارتباط دوسویه تحقق اهداف شهر هوشمند را ممکن خواهد کرد.

در این نشست دکتر حمید میرجانی، دکتر رضا اکبری، دکتر مهدی یزدیان از اعضا هیات‌علمی دانشگاه یزد، مهدی حجازی رییس گروه سرزمین آمایش سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی یزد، دکتر محسن عباسی از اعضای شورای شهر یزد، مهدی پارساییان، رئیس گروه فاوای استانداری یزد، حمیدرضا دهقان‌پور عضو هیات مدیره شرکت پویاریس یزد و فاطمه زارع کارشناس پژوهشی دبیرخانه کانون‌های تفکر دانشگاه یزد نیز حضور داشتند.

منبع خبر "ایرنا" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.