به گزارش خبرگزاری فارس از سمنان، نشست دوم سلسله جلسات «میراث شورای شهر سمنان» در کلاب هاوس با عنوان «بحران مالی مدیریت شهری» با حضور و پرسش و پاسخ مهدی خراسانیان، عضو شورای اسلامی شهر سمنان برگزار شد و او به پرسشهای مخاطبان پاسخ داد. پنج پرسش اساسی و پاسخهای این عضو شورا را در ادامه میخوانید.
چیزی به اسم محرمانه بودن نداریم
پرسش اول: اعضای شورا برای شنیده شدن، به سرانجام رسیدن و انجام مطالباتی مثل عدم مقاومت برابر شفافیت و مقاومت برابر شنیدن نظرات کارشناسی برای بودجه چه برنامهای دارند و تضمین انجام شدن این برنامهها چیست؟
خراسانیان: در شهرداری و شورای شهر چیزی به اسم محرمانه بودن نداریم. اگر به جای شعار دادن در مورد شفافیت وارد حوزه عمل شویم، انجام شفافیت باعث ایجاد سلامت در کار میشود.
اگر خودم مشکلی نداشته باشم و به تصمیم خودم ایمان داشته باشم، باید عواقب تصمیم را بپذیرم (و با شفافیت نباید مشکلی داشته باشم). متأسفانه علت اصلی فرار از شفافیت، کسری بودجه است.
در عمل از بدیهیات شفافیت فرار میکنند
پرسش دوم: نهادهای انتخابی بهعنوان نهاد قدرت شناخته میشوند و عمده افرادی که قصد وارد شدن و به قدرت رسیدن دارند، هدف خودشان را از این تصمیم نمیدانند و این یک آسیب است، مخصوصاً این موضوع در شورای شهر دیده میشود.
اعضای شورای شهر مدعی شفافیت بودند اما در عمل از بدیهیات شفافیت فرار میکنند و ریشه این موضوع در غیرمتخصص بودن افرادی است که وارد شورا میشوند. قبول دارید؟
خراسانیان: کارهای زیادی انجامشده اما تحلیل خودم بر این بود که الزاماً همه این کارهای انجامشده، چون در راستای نیاز مردم نیست، انجام شدن یا نشدن این کارها تأثیری ندارد.
بحثی که از اول در شورای شهر بوده و هنوز هم داریم، این است که انتظاراتی که در نظر داشتیم در این شورای شهر برآورده نشد؛ البته این نظر شخصی خودم است؛ بهعنوان کسی که قبلاً در شهرداری کار کردهام و در شهرداری قم هم بودهام و شوراهای مختلفی را دیدهام، عرض میکنم.
تعهدات خارج از توان شهرداری بیش از همیشه دیده میشود
پرسش سوم: متأسفانه جای تخصص گرایی در این دوره مجموعه مدیریت شهری خالی بود و کمتر اظهارنظر تخصصی شنیده شد و شاید یکی از عللی که شورا به مسائل سیاسی آلوده شد، این بود که مسؤولان در حوزههای تخصصی چندان ورودی نداشته باشند.
تعهدات خارج از توان شهرداری بیش از هر زمان دیگری دیده میشود؛ مثل وامهای کلانی که بهطور رسمی در بودجه شورای شهر لحاظ شده است.
بهطور مثال، در بودجه سال ۹۸، بیش از ۷۲ میلیارد تومان اخذ وام پیشبینی شده بود یا در برخی از پروژههای کلان و سنگین مثل پروژه ۲۵۰ میلیاردی تصفیهخانه فاضلاب که تعهدات عجیبی ازجمله ۸۰ کیلومتر اجرای شبکه و ۳۷ هزار انشعاب دارد که بعید است شهرداری از پس آن بربیاید. درست است؟
خراسانیان: البته رقم ۲۵۰ میلیاردی صحیح نیست و ۵۰ میلیارد تومان است. این قرارداد در سال ۹۵ در خود شرکت آب و فاضلاب بسته شده است.
متأسفانه از سال ۹۵ کار خاصی انجام نشده و نهایتاً در سالهای ۹۸ تا ۹۹ شهرداری پروژه را به عهده میگیرد که من خودم مخالف بودم.
اتفاقی که الآن افتاده، این است که تعادل اقتصادی پروژه از بین رفته و مقدار هزینهها با درآمدها یکی نیست و به همین دلیل است که برخی از پروژهها چند سال نیمهکاره میمانند.
برنامه و سیاستگذاری یکساله شهرداری را شورای شهر تعیین میکند؛ اگر شورا قوی کار کند، میتواند یک برنامه جامع که تمام نیازهای اصلی مردم را تأمین کند، سیاستگذاری و نظارت کند و در پایان سال به خواستههای خود برسد.
شهرداری کسری بودجه دارد
پرسش چهارم: الآن با این شرایط میزان بدهی شهرداری چقدر است؟
خراسانیان: چون از ابتدا میزان بودجه بهگونهای بوده است که تحقق درآمدها در حد ۵۰ درصد یا کمتر اتفاق افتاده و هزینهها و تعهدات مرتب بارگذاری میشده، شهرداری کسری بودجه داشته و منجر به سیر افزایشی شده است.
طبق آخرین آماری که شهرداری ارائه داده، تا قبل از عید شهرداری ۱۸۰ میلیارد تومان بدهی دارد و این به همراه بخش از وامهایی بوده که گرفته شده است.
به مردم شفاف بگوییم
پرسش پنجم: شفافیت در بودجه چرا محقق نشد؟
خراسانیان: اگر ما خودمان به مردم شفاف بگوییم که پولشان را چطور خرج کردهایم و طبق قانون شهرداری یک بار در سال و شورای شهر هر ۶ ماه صورتهای مالی را منتشر کنند، خود مردم متوجه میشوند که چه کارهایی انجام میشود و دچار ابهام نمیشوند و چالشهای ما نیز کمتر میشود.
انتهای پیام/۷۴۰۰۱/م/ی