غم آب در دل کویر/ آب‌رسانی تانکری تا کِی؟

خبرگزاری فارس یکشنبه 26 اردیبهشت 1400 - 18:18
غم آب در دل کویر/ آب‌رسانی تانکری تا کِی؟

به گزارش خبرگزاری فارس از سمنان، تأمین آب شرب روستاهای استان سمنان در آستانه روزهای گرم سال یکی از مهم‌ترین مسائلی است که هر ساله دغدغه‌هایی را با خود به همراه دارد و باید برای آن چاره‌ای اندیشیده شود.

استان سمنان با شرایط آبی خاصی مواجه بوده و برداشت‌های بی‌رویه از آب‌های زیرزمینی در بخش‌های قابل‌توجهی از مناطق روستایی این استان، مشکلات را از جمله فرونشست زمین در مناطق جنوبی ایجاد کرده است.

هر سال شماری از روستاهای استان سمنان با مشکل افت فشار یا قطعی کامل آب مواجه می‌شوند و آب‌رسانی با تانکر یکی از اقداماتی است که در ماه‌های گرم سال انجام می‌شود.

ضرورت مدیریت منابع آبی سبب شده است تا شماری از مردم با راه‌اندازی کمپینی در «فارس من» از مسؤولان استان سمنان بخواهند تا فکری برای این مشکل کنند؛ اگر با این خواسته هم‌نظرید، «اینجا حمایت کنید».

۵۱ روستا درگیر کمبود آب

مهدی صمیمیان، مدیرکل دفتر امور روستایی و شوراها استانداری سمنان در همین زمینه می‌گوید: با توجه به کاهش نزولات آسمانی در سال جاری، جلسه‌ای به این منظور تشکیل و در ارتباط با بحث همکاری ادارات برای آب‌رسانی سیار با تانکر به روستاهایی که با مشکل آب شرب مواجه هستند، مکاتبات لازم انجام شده است.

او افزود: ۵۱ روستا در استان سمنان در سال جاری با کمبود آب مواجه هستند که نیازمند اقدامات ویژه در این حوزه است.

مدیرکل دفتر امور روستایی و شوراها استانداری سمنان بیان کرد: اعتبارات ویژه امر توسعه روستایی و رفع محرومیت از مناطق کم برخوردار استان سمنان از محل بودجه قانون ۱۴۰۰ در نظر گرفته شده است.

صمیمیان ادامه داد: یکی از بندهای اعتبار در نظر گرفته شده، آب‌رسانی به روستاهای استان بوده که بالغ بر ۸۲ میلیارد و ۹۰۰ میلیون تومان است.

او گفت: باید تلاش کنیم تا با تعریف پروژه‌های مطلوب ویژه امر آب‌رسانی به روستاها، شاهد برطرف سازی مشکل کم‌آبی در روستاهای استان سمنان بوده و بتوانیم حداکثر این اعتبار را در استان جذب کنیم.

تشکیل ستاد تنش آبی

محمد طاهری، مدیرعامل آب و فاضلاب استان سمنان نیز می‌گوید: پیش‌بینی می‌شود ۴۹ روستای زیرپوشش آبفا و دو روستای غیرزیرپوشش در اوج مصرف در تابستان سال جاری، نیازمند آب‌رسانی سیار باشند.

او گفت: ۱۲ روستا در شهرستان میامی که هفت روستا در مناطق کویری مستقر هستند، ۲۰ روستا در شاهرود که ۱۸ روستا در منطقه کویری است، ۱۱ روستا در دامغان، چهار روستا در مهدی‌شهر، دو روستا در آرادان، دو روستا در گرمسار و دو روستا نیز که زیرپوشش قرار ندارند، در سال جای با مشکل آب شرب مواجه هستند.

مدیرعامل آب و فاضلاب استان سمنان اضافه کرد: در شرکت آب و فاضلاب کشور، ستاد تنش آبی برای کل استان‌ها تشکیل شد و به تبع آن، جلساتی هم در استان برگزار خواهد شد.

طاهری گفت: جزئیات تعداد روستاها، خانوار، اشتراک، آب تولیدی، میزان نیاز، کمبود و راهکارهای میان‌مدت و کوتاه‌مدت در این جلسات مورد بررسی قرار می‌گیرد.

او افزود: نیاز است تا از ظرفیت دستگاه‌های اجرایی استان برای آب‌رسانی با تانکر به این روستا در زمان اوج مصرف استفاده شود.

مدیرعامل آب و فاضلاب استان سمنان اضافه کرد: از ظرفیت چاه‌هایی که در شهرستان‌ها و روستاها وجود دارند، برای آب‌رسانی به این مناطق در مواقع تنش و بحران استفاده شود.

طاهری گفت: تلاش داریم تا در آب‌رسانی سیار با تانکر به روستاهای مذکور، آب با بهترین کیفیت را به مردم برسانیم؛ شهرداری‌ها در ایام پیک مصرف و تنش آبی، از آب شرب شهری برای آبیاری استفاده نکرده و از تانکر برای این مهم اقدام کنند تا با مشکل کمتری در این حوزه مواجه باشیم.

او گفت: ما در برخی از روستاها در استان با فقر سفره‌های آب زیرزمینی مواجه هستیم و همچنین کیفیت آب پایین است.

مدیرعامل آب و فاضلاب استان سمنان تصریح کرد: هدر رفت آب به دلیل فرسودگی انشعابات و همچنین انشعابات غیرمجاز از دیگر مواردی است که در صورت بهبود و اصلاح، در این روستاها می‌تواند مشکل کمبود آب شرب را بهبود بخشد.

اختصاص اعتبار میلیاردی

منوچهر فخری، معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار سمنان هم گفت: در حال حاضر، ۵۱ روستا در استان سمنان دارای تنش آبی هستند و لازم است تا پیگیری‌ها و امدادرسانی در این خصوص انجام و از اعتبارات در نظر گرفته شده در این حوزه، برای رفع این کمبود و مشکل بهره‌برداری لازم صورت گیرد.

وی با اشاره به اینکه به تفکیک شهرستانی، این روستاها اعلام شده و فرمانداران در شهرستان‌ها باید موارد و مباحث این حوزه را بررسی و تصمیمات لازم را اتخاذ کنند، گفت: مشکلات آب‌رسانی در حوزه روستایی در استان وجود دارد که باید به‌صورت ویژه مدنظر قرار گیرد.

معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار سمنان بیان کرد: اعتبار خوبی از محل توسعه روستایی و مناطق کم‌برخوردار قانون بودجه سال جاری برای این امر در نظر گرفته شده است که می‌تواند مشکلات در این حوزه را کاهش دهد.

فخری تأکید کرد: یکی از مبانی توسعه استان حوزه آب‌رسانی به کشاورزی، صنعت و شرب در استان است که جلسات و پیگیری‌ها در این رابطه توسط شخص استاندار سمنان در حال انجام است و در آینده اتفاقات خوبی خواهد افتاد.

وی ادامه داد: فقر سفره‌های آب زیرزمینی، عدم کیفیت آب در روستا و شهر، تعدد انشعابات غیرمجاز، فرسودگی انشعابات و شبکه‌های آب‌رسانی و هدر رفت آب در این حوزه، دلایل اثرگذار در کم‌آبی و خشک‌سالی است.

معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار سمنان تصریح کرد: با اختصاص یک میلیارد تومان اعتبار و اصلاح شبکه آب‌رسانی،‌ مشکل ۵۱ روستای استان حل می‌شود که فرمانداران لازم است تا در کمیته‌های برنامه‌ریزی، نگاه ویژه به این امر داشته و این مهم را در دستور کار قرار دهند.

فخری اظهار کرد: جلسات ستاد تنش آبی باید به‌صورت مستمر در استان و شهرستان‌ها با حضور مدیرعامل آب و فاضلاب و آب منطقه‌ای استان برگزار و کمبودها در این حوزه پیگیری شود و نهایتاً با یک برنامه‌ریزی منسجم و هدفمند، مشکل هرساله‌ای که با کمبود آب مواجه هستیم، برطرف شود.

او گفت: فرمانداران برای برون‌رفت و گذر از این مشکل، برنامه‌های کوتاه‌مدتی همچون آماده‌سازی تانکر آب‌رسانی در سطح شهرستان‌ها، شناسایی چاه‌های فعال در سطح شهرستان و آماده‌سازی و انجام اقدامات اولیه برای استفاده از آنها، عدم استفاده از آب شرب برای نگهداری و آبیاری فضای سبز در شهرها و ایجاد جایگزین برای این مقوله را در دستور کار قرار دهند.

آب‌رسانی تانکری تا کِی؟

مسؤولان می‌گویند: به دلیل کاهش بارش باران و برف در سال زراعی جاری، به‌احتمال از هفته‌های آینده عملیات آب‌رسانی به برخی از مناطق روستایی و عشایری استان سمنان با تانکر انجام خواهد شد و با توجه به کمبود تانکر، هماهنگی با دستگاه‌های اجرایی برای در اختیار قرار دادن تانکرهایشان به شرکت آب و فاضلاب استان انجام شود.

آنها همچنین خواستار مکاتبه معاونت هماهنگی امور عمرانی استانداری سمنان با دستگاه‌های اجرایی به‌منظور همکاری با شرکت آب و فاضلاب استان برای آب‌رسانی با تانکر به مناطق دوردست و روستایی استان هستیم؛ اما آب‌رسانی تانکری؛ تا کِی و راهکار ریشه‌ای در این بخش چیست؟

انتهای پیام/۷۴۰۰۱/م/ر

منبع خبر "خبرگزاری فارس" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.