به گزارش خبرگزاری تسنیم از مشهدمقدس ، کرونا بیش از همه روی ناخوش خود را به مشاغل و فعالیتهای فرهنگی نشان داد و البته که شاید به نوعی بتوان عنوان کرد کمترین حمایتها نیز از مشاغل این گروه صورت گرفت.
سینماها، کتابفروشان، تئاترها و گالریداران همه و همه مشاغلی هستند که در کمتر از دو سال اخیر از وضعیت اولیه خود در حوزه کسب و کار بسیار فاصله گرفتند و امروز با وضعیتی جدید روبرو هستند.
با هرگونه تغییر شرایطی از نظر رنگبندی کرونایی نیز این رسته معمولاًً نخستین گروهی بودند که بلافاصله تعطیل میشدند زیرا تصور این بود که این قبیل فعالیتهای فرهنگی اولویت چندانی ندارد.
امروز اما بسیاری از مشاغل فرهنگی فعالیت خود را دنبال میکنند اما دگردیسی اساسی در نوع زیست اقتصادی آنها رخ داده و برخی از آنها فعالیت خود را به صورت کامل به فضای مجازی منتقل کردهاند.
چراغ تابلوسازیها خاموش شده
برای مثال کاظم محیط رادی، رئیس اتحادیه تابلوسازان مشهد مقدس در ارتباط با کسادی بازار مرتبط با فعالیت خود در یک سال اخیر اظهار داشت: در یک سال گذشته روزگار سختی بر تابلوسازان و تابلوفروشان گذشته و بیشتر واحدهای صنفی به حالت نیمه تعطیل درآمدهاند.
وی افزود: با توجه به تداوم این وضعیت بسیاری از واحدهای صنفی ما حتی حق عضویت خود را پرداخت نکردهاند؛ در این شرایط انتظار حمایت دولتی از کارگاهها و واحدهای صنفی را داشتیم که متاسفانه چنین کمکی صورت نگرفت.
محیط رادی با بیان اینکه بیش از 100 واحدصنفی این اتحادیه در کوچه شاهینفر و بازارچه سراب مشغول به فعالیت هستند، خاطرنشان کرد: کسبه و واحدهای صنفی این منطقه حدود 2 سال است که به دلیل طرح بهسازی این بازاچه، نیمه تعطیل بودهاند؛ پیگیر بحث اداره دارایی برای این واحدها بودیم اما به هیچ نتیجهای دست نیافتیم.
رئیس اتحادیه تابلوسازان مشهد گفت: در شرایط کرونایی حدود 10 الی 15 درصد با ریزش و تعطیلی واحدهای صنفی روبرو شدیم؛ البته این ریزش همه ساله وجود داشته اما بسیار کم بوده؛ تعداد دیگری از واحدهای تعطیل نیز پس از بازرسی میدانی ما مشخص خواهند شد.
وی افزود: وقتی مشکلات معیشتی ناشی از افزایش قیمت ارز وجود دارد، طبیعی است که تابلو و چنین هزینههایی از اولویت خرید مردم خارج خواهند شد؛ در نتیجه شاهد کاهش 50 درصدی فروش نسبت به سال 98 بودیم.
یار مهربان هم حال و روز خوشی ندارد
کتابفروشان نیز وضعیت چندان مساعدی در این اوضاع و احوال نداشتهاند و میزان فروش آنها بسیار پائین آمده هرچند که برخی نیز منطبق با شرایط از ظرفیت فضای مجازی برای این حوزه بهره گرفتند.
یکی از کتابفروشان مشهدی که هم در سطح شهر دارای کتابفروشی است و هم از ظرفیت جمعه بازار کتاب مشهد برای فروش بهره میگیرد میگوید: کتابفروشان پیش از کرونا نیز جزو قشری بودند که در زمان فعالیت تمامی موازین بهداشتی را رعایت میکردند و اساساً اقتضای کار کتاب با عدم رعایت مسائل بهداشتی تناقض دارد اما در هر تعطیلی کرونایی بلافاصله کتابفروشیها تعطیل میشدند.
وی با اشاره به اینکه قشر کتابخوان خود پیشگام رعایت پروتکلها است بیان کرد: در این شرایط روزگار سختی برای قشر کتابفروش ایجاد شد و از سوی دیگر با بالا رفتن قیمت کاغذ، قیمت کتابها نیز به شدت افزایش پیدا کرد و همین مسئله استقبال مخاطب را کاهش داد.
این کتابفروش مشهدی ادامه میدهد: در ماههای اخیر وضعیت کمی بهتر شده اما بسیاری از ناشران و کتابفروشان در این شرایط انتظار ارائه تسهیلات و کمک از سوی نهادهای دولتی را داشتند که این امر به صورت مطلوبی محقق نشد.
در مجموع باید عنوان کرد شاید هیچ قشر و صنفی به اندازه کتابفروشان و صنوف فرهنگی از کرونا آسیب ندیدهاند و البته هیچ قشری نیز این چنین مظلوم واقع نشدند و کمترین میزان حمایت از آنان صورت گرفت.
حمایتی که دریغ شد
نصیرزاده؛ رئیس اتحادیه ناشران خراسان رضوی نیز با تایید اوضاع نابسامان ناشران در شرایط کرونا اظهار داشت: حمایتهایی در این مدت از ناشران صورت گرفت اما قطعاً منطبق با شرایط سختی که ناشران با آن روبرو بودند نبود.
وی میگوید: عدم برگزاری نمایشگاههای کتاب در این مدت و عدم حضور ناشران استان نیز سبب شد که از این ناحیه نیز متضرر ضررهای زیادی شوند که قابل جبران نیست.
نصیرزاده خاطرنشان میکند: در نظر گرفتن تسهیلاتی مانند عقب انداختن بیمهها قطعاً خوب است اما در شرایطی که ناشران دارند خیلی امتیاز بزرگی محسوب نمیشود و باید امکانات بیشتری در اختیار ناشران قرار گیرد.
انتهای پیام/281/ی