چرا غرب نمی خواهد ایران یک قدرت هسته ای باشد؟

الف چهارشنبه 29 اردیبهشت 1400 - 09:41
منطقه خاورمیانه یک منطقه پیچیده با سیلی از مشکلاتِ مختلف است. اوج گیری ایران به عنوان یک قدرت هسته‌ای، تا حد زیادی مفروضات قدرت های غربی در عرصه معادلات میدانی خاورمیانه را با چالش رو به رو می کند و ایران را به بازیگری با قدرت تعیین کنندگی به شدت بالا، در خاورمیانه تبدیل خواهد کرد. همین مساله یکی از عمده ترین دلایلی است که توضیح می دهد چرا غرب نمی خواهد ایران یک قدرت هسته ای باشد.
 چرا غرب نمی خواهد ایران یک قدرت هسته ای باشد؟

به گزارش الف، پایگاه خبری "مدرن دیپلماسی" در گزارشی به به طرح این سوال پرداخته که چرا قدرت های غربی مایل نیستند ایران به یک قدرت هسته ای در خاورمیانه تبدیل شود؟ این پایگاه خبری در پاسخ به این پرسش، ایران را به مثابه کانون اصل قدرت در خاورمیانه توصیف کرده که هر گونه تحولی در قدرت این کشور، به نحو قابل توجهی، کلیتِ خاورمیانه را تحت تاثیر قرار می دهد و می تواند خسارات زیادی را به آمریکا و منافع دیگر قدرت های غربی و متحدان منطقه ای آن ها وارد کند. 

مدرن دیپلماسی در این رابطه می نویسد: «ایران را بایستی از کانون های اصلی قدرت در خاورمیانه دانست که رقبایی نظیر عربستان سعودی، مصر و ترکیه دارد. ریشه های رقابت ایران با برخی کشورهای منطقه نظیر عربستان و ترکیه، به حتی قرن ها قبل باز می گردد. این کشور(ایران)، از سال 2007 سعی داشته تا تبدیل به یک قدرت قابل توجه هسته ای شود. تهران تاکنون بارها و بارها بر صلح آمیز بودن برنامه هسته ای خود تاکید کرده و اتهامات کشورها و بازیگران منطقه ای و فرامنطقه ای مبنی بر اینکه ایران به دنبال کسب سلاح های اتمی است را قویا رد کرده است. با این حال، قدرت های غربی علی رغم رویکرد خود در ارائه مجوز به برخی کشورها نظیر هند، پاکستان و رژیم اسرائیل جهت کسبِ تسلیحات اتمی، به طور خاص رویکردی تقابلی را در برابر ایران و توانمندی‌های صلح‌آمیز هسته ای این کشور در پیش گرفته اند. در این راستا، باید گفت که این دسته از قدرت ها(کشورهای غربی)، دلایل مختلفی دارند که با تکیه بر آن ها، رویه های خود در تقابل با توانمندی های هسته ای ایران و کارشکنی در روند تبدیل شدن ایران به یک قدرت هسته ای را توجیه می کنند. 

اولا، اگر ایران به یک قدرت هسته ای تبدیل شود، در میدانِ واقعیت به تنها ابرقدرت منطقه ای در خاورمیانه تبدیل خواهد شد. در این چهارچوب، کشوری نظیر عربستان سعودی در حد و قواره ای نخواهد بود که بتواند در برابر جمهوری اسلامی ایران بایستد. از سویی، این مساله موجب می شود تا توزان قوا در منطقه خاورمیانه، دیگر معنایی نداشته باشد. این مساله شدیدا برای آمریکا و متحدان منطقه ای آن گران خواهد بود. امری که به طور خاص می تواند حامل خسارت های راهبردی و ژئوپلیتیک گسترده ای برای رقبای منطقه ای و فرامنطقه ایران باشد و عملا تهران را به یگانه قدرت واقعی در منطقه خاورمیانه تبدیل کند. 

دوم اینکه جمهوری اسلامی ایران حامل افکار، ایده ها و ایدئولوژی است که با نظام بین المللِ غرب محور، تا حد زیادی اصطکاک دارد. ایران تاکنون بارها اعلام کرده که به دنبال اتحاد مسلمانان جهان و فروپاشی تسلط و قدرت غالبِ قدرت های غربی، مخصوصا بر امورات مسلمانان است. امری که برای آمریکا و متحدان بین المللی آن، تا حد زیادی خسارت بار است. نوعِ اسلام سیاسی که در ایران پس از پیروزی انقلاب اسلامی خود را نشان داد، تا حد زیادی در نقطه مقابل منافع قدرت های غربی است و همین مساله، اوج گری ایران به عنوان یک قدرت هسته ای را به شدت برای آن ها خطرناک می کند. 

سوم، ایران در بحث فناوری هسته ای، وضعیت پیشرفته ای دارد و می تواند با تبدیل شدن به یک قدرت تمام‌عیار هسته ای، تا حد زیادی موقعیت و جایگاه خود به عنوان یک قدرت برجسته خاورمیانه ای را ارتقا بخشد. این کشور به طور خاص توانمندی های خود در بحث فناوری های هسته ای را با اقدامات جبرانی هاش که در پاسخ به خروج یکجانبه دولت ترامپ از توافق برجام در سال 2018 اتخاذ شده اند، نشان داده است. ایران ثابت کرده که توانمندی‌های پیشرفته ای در بحث هسته ای دارد و خیلی زود می تواند آن ها را از توانایی، به دستاوردهای عملی تبدیل کند. نمود بارز این مساله را می توان در ابتکار ایران در راه اندازی غنی سازی 60 درصدی اورانیوم در واکنش به حمله خرابکارانه اخیر علیه تاسیسات اتمی نطنز(حمله علیه شبکه توزیع برق این تاسیسات توسط رژیم اسرائیل) مشاهده کرد. مساله ای که عملا طرف های بین المللی برجام مخصوصا تروئیکای اروپایی و آمریکا را فعالانه به میز مذاکره با ایران بازگرداند. 

ایران کشور مهم و قدرتمندی در خاورمیانه است. این کشور را به معنای واقعی کلمه باید یکی از محرک ها و موتور اصلی قدرت در این منطقه دانست. هر اقدام و رویه ای که ایران در پیش می گیرد، در نوع خود یک موج منطقه ای به راه می اندازد. منطقه خاورمیانه یک منطقه پیچیده با سیلی از مشکلات مختلف است. اوج گیری ایران به عنوان یک قدرت هسته‌ای، تا حد زیادی مفروضات قدرت های غربی در عرصه معادلات میدانی خاورمیانه را با چالش رو به رو می کند و ایران را به بازیگری با قدرتِ تعیین کنندگی به شدت بالا، در خاورمیانه تبدیل خواهد کرد. همین مساله یکی از عمده ترین دلایلی است که توضیح می دهد چرا غرب نمی خواهد ایران یک قدرت هسته ای باشد». 

 

 

 

 

منبع خبر "الف" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.