ضعف نگاه های علمی و کارشناسی و مشارکت ضعیف مجموعه های دانشگاهی و به بیانی واضح ترعدم توجه به پیوست ها و نگرش های کارشناسانه در برنامه ها، تصمیم گیری ها و مسیر توسعه ای لارستان در قالب موضوعات مختلف از نظر بسیاری از صاحبنظران و البته به اذعان خود دانشگاهیان قابل محسوس است.
این فقر نگاه های علمی و کارشناسی در بسیاری از مقوله ها و حوزه های مختلف نمود و ظهورعینی داشته تا جایی که این ضعف محسوس حتی گاه در ارایه یک گزارش خبری و تحلیلی به رسانه ها که بارها به دنبال استفاده از نظریات علمی و کارشناسی در غنا بخشیدن به مطالب و تحلیل محتوای مسایل هستند نیز بارها بروز یافته و کمترین همکاری و مشارکت در این مورد از سوی افراد دانشگاهی را شاهد بودیم.
مقوله ارتباط دانشگاه با صنعت و در ابعاد وسیع تر آن با جامعه و حوزه های مختلف دیگر امری پذیرفته شده و قابل درک و تصور است و بنابراین نه می توان و نه شایسته است که در مقابل این پدیده به جای تقویت و قوت بخشیدن آن به برخی حصارکشی ها و محدودیت ها روی بیاوریم.
جهت دهی دانشگاه ها و مراکز علمی نشان می دهد که با نگاه های تک محوری و تنها در اندیشه رشد علمی و افزایش تعداد مقالات و برخی پژوهش های غیرکاربردی به آینده و جایگاه این مراکز نیز خدشه وارد می شود.
در این رهگذر و اینکه دانشگاه و مراکز علمی لارستان با وجود صرف هزینه های هنگفت تنها به مسیر رشد علمی و پژوش های بعضا غیرکاربردی یا به سمت متورم کردن و افزایش فضاهای فیزیکی و ساختار ظاهری خود می اندیشند و کمتر با اجتماع پیوند خورده اند و بیگانه از جامعه ، بدون کمترین نقش و کارکرد مناسب هستند، گرچه واقعیتی تلخ و عینی است اما امید به حل این چالش نیز در آینده دور از دسترس نیست.
این در حالی است که رویکرد و نگرش وزارت علوم ظرف سال های اخیر به مقوله رتبه بندی دانشگاه ها تفاوت فاحش یافته و از قضا یکی از مهمترین فاکتورهای مهم و تحول آفرین در دانشگاه ها و مدل های رتبه بندی آنها نقش آفرینی، تاثیرگذاری و نگرش های اجتماع محور این مراکز است.
مجتمع آموزش عالی لارستان را شاید بتوان مصداق عینی از این منظر دانست که این مجتمع هرچند از نظر شکل و ساختار و فضاهای فیزیکی و حتی ظرف یک سال اخیربا ورود به حوزه های شرکت های دانش بنیان و کارهای فناورانه رشد قابل ملاحظه ای داشته اما از سوی دیگر کارکرد و ارتباط این مجموعه با جامعه و میزان تاثیرگذاری و نقش آفرینی آن در سیر تحولات این شهرستان چندن قابل دفاع نیست.
کشش جامعه برای ارتباط با دانشگاه نیز مهم است
رئیس مجتمع آموزش عالی لارستان گرچه به این ضعف مشهود و ارتباط ضعیف مراکز علمی و دانشگاهی با جامعه اذعان دارد و در عین حال خواهان استقبال و ارتباط است اما معتقد است که باید جامعه و نهادهای تصمیم ساز و حوزه صنعت نیز کشش و رغبت لازم را برای ایجاد و توقیت این ارتباط داشته باشند.
علی طاهری به ایرنا می گوید: مجتمع آموزش عالی لارستان با آغوش باز از حضور و ارتباط با هر بخشی از جامعه بویژه صنعت استقبال می کند و با تمام ظرفیت های موجود علمی و تحقیقاتی آماده همکاری با نهادهای مختلف تصمیم ساز و سایر حوزه های اجرایی است.
وی ایفای نقش و ارتباط مستمر و معنا دار دانشگاه و مراکز علمی با صنعت و سایر حوزه ها و موضوعات را به عنوان یکی از رسالت ها و ماموریت های مهم این مجتمع یادآور شد و گفت: جامعه و بخش صنعت و یا دستگاه های مختلف اجرایی نیز باید آمادگی پذیرش برای استفاده از نظریه های کارشناسی و ورود دانشگاه به حوزه های خود را داشته باشند.
طاهری ابراز داشت: چنانچه این کشش ، رغبت و استقبال از سوی جامعه و حوزه صنعت ضعیف باشد، تلاش دانشگاه ها و مراکز علمی در این زمینه برای برقراری ارتباط و انجام کارهای مشترک تحقیقاتی با این حوزه ها نیز بی ثمر و ابتر خواهند ماند.
او معتقد است به همان میزان که اندیشه جدا انگاری علم و دانشگاه با صنعت خطاست و تقویت آن ضرورتی اجتناب ناپذیر، محصور و محدود کردن مقوله ارتباط بین دانشگاه با صنعت نیز اشتباهی بزرگ تر بویژه در شرایط موجود و با وجود تحولات روزافزون علمی و تحقیقاتی است.
رئیس مجتمع آموزش عالی لارستان گفت:اکنون با توجه به راه اندازی و ایجاد بیش از ۳۰ آزمایشگاه و ظرفیت بالای تجهیزات آزمایشگاهی آماده همکاری، ارتباط و پذیرش درخواست ها از سوی دستگاه ها و نهادهای مختلف هستیم.
طاهری می گوید: ما هم معتقد هستیم که ورود و ایفای نقش دانشگاه و حوزه های علمی و پژوهشی باید در همه بخش های مختلف نمود پیدا کند و تنها در ارتباط صرف دانشگاه با صنعت نیز خلاصه نشود.
او می گوید: می پذیریم که امروزه مسیر ارتباط دانشگاه ها با صنعت و سایر حوزه های اجرایی و تصمیم ساز در بخش های مختلف شهرستان لارستان در ضعیف ترین سطح پیش می رود که البته پرداختن به این موضوع مجال و بررسی های موشکافانه بیشتری می طلبد.
رئیس مجتمع آموزش عالی لارستان با استقبال از دغدغه همیشگی این مجموعه با نهادهای برون دانشگاهی گفت: آماده هستیم تا تمام ظرفیت های علمی و تجهیزاتی و آزمایشگاهی را در مسیر توسعه این شهرستان و منطقه به کار ببریم و از هیچ تلاشی در زمینه حمایت و ارتباط با صنعت و سایر بخش های اجرایی دریغ نخواهیم کرد.
طاهری افزود: دانشگاه ها به همان میزان که خود را ملزم و موظف به ارایه خدمات علمی و دانش روز به جامعه در ابعاد و گسره وسیع آن می دانند از جامعه نیز انتظار و توقع درک این مهم را بیش از پیش دارند.
اخذ مجوزهای لازم برای انجام قراردادی برون دانشگاه
وی بیان کرد: از سال گذشته اقدامات قابل توجهی نیز در زمینه فعالیت های پژوهشی و همکاری های برون دانشگاهی با سایر دستگاه ها و دانشگاه ها شروع شده و مذاکراتی نیز با برخی دستگاه ها به ویژه مجموعه وزارت نفت انجام گرفته است.
طاهری گفت: البته این اتفاقات نیازمند یک پیش شرط و اخذ مجوز از سمت وزارت علوم بود که این مجوزها نیز گرفته شده و هم اینک قراردادهای تحقیقاتی با دستگاه های اجرایی دولتی و بویژه وزارت نفت در دستور کار مجتمع آموزش عالی لارستان با همکاری مسئولان اجرایی شهرستان قرار گرفته است.
طاهری افزود: ظرف روزهای گذشته نیز تفاهم نامه مشترک سه جانبه بین مجتمع آموزش عالی و مرکز رشد لارستان و همچنین شرکت توزیع و پخش فرآورده های نفتی استان فارس منعقد شد.
وی ابراز داشت: یکی از عناصر اصلی واساسی امروزه در زمینه پیوند دانشگاه با صنعت ، اقتصاد و اجتماع بر محور شرکت های دانش بنیان و خلق ایده های فناورانه است که این مجتمع با تمام توان و با همکاری با شرکت های دانش بنیان، مرکز رشد لارستان و حمایت مسئولان امر با قوت و جدیت به این حوزه وارد شده است.
راه اندازی مرکز محاسبات سریع در مجتمع آموزش عالی لارستان
وی بیان کرد: مجمتع آموزش لارستان به رغم نوپا بودنش اما ظرف سالهای اخیر توانسته جهشی چشمگیر در حوزه های مختلف پژوهشی و ورود به شرکت های دانش بنیان داشته باشد.
رئیس مجتمع آموزش عالی لارستان، دستیابی به سیستم های سریع محاسباتی نیاز ضروری برای انجام تحقیقات کاربردی دانست و گفت: با توجه به انجام پروژههای تحقیقاتی متعدد در دانشگاه، پردازش محاسبات توسط سیستمهای عادی بسیار زمانبر است و در مواردی ممکن بود چندین روز و هفته زمان نیاز باشد، که با استفاده از مرکز محاسبات سریع این مدت زمان به چند ساعت کاهش یافته است.
چاپ مقاله علمی
رئیس مجتمع آموزش عالی لارستان با بیان اینکه کلاس ها و آموزش های غیرحضوری در این مجتمع نیز در جریان است، گفت: با توجه به تحولات و توسعه زیرساخت های آموزشی و آزمایشگاهی کمترین خللی در حوزه آموزشی این مجتمع برای هیچ یک از دانشجویان که عمده آنها نیز غیربومی هستند ، وجود ندارد.
طاهری، تعداد اعضای هیات علمی و همچنین شمار دانشجویان و رشته های موجود در مجتمع آموزش عالی لارستان را به ترتیب ۱۳عضو هیات علمی ، ۸۰۰ دانشجو و در قالب هفت رشته شامل برق، مکانیک، کامپیوتر، مهندسی شیمی، صنایع، شهرسازی و روان شناسی در مقطع کارشناسی عنوان کرد.
وی با بیان اینکه مجتمع آموزش عالی لارستان دارای سه دانشکده علوم انسانی ، فنی و مهندسی است ، گفت: ارتقای مجتمع آموزش عالی به دانشگاه نیازمند مکانیسم ها و شرایطی است که از جمله آنها داشتن حدود ۱۰۰ عضو هیات علمی و برخی زیرساخت های پژوهشی و یا تعداد مقالات چاپ شده در مجلات علمی معتبر است.
طاهری گفت: تاکنون بیش از صدها مقاله علمی و پژوهشی در مجلات علمی و معتبر دنیا به چاپ رسیده که حدود ۲۰ مورد آن ظرف کمتر از یک سال گذشته بوده است.
فعالیت مجتمع آموزشی لارستان از سال ۹۲ آغاز شده است.
شهرستان لارستان به مرکزیت شهر لار و با جمعیتی حدود ۲۳۰ هزار نفر در فاصله حدود ۳۸۰ کیلومتر جنوب شیراز قرار دارد.