خبرگزاری فارس- اردبیل|سرویس اقتصادی: استان اردبیل با توجه به قرارگیری در موقعیت جغرافیایی ویژه، دارای آب و هوای مناسب و خاک حاصلخیز بهعنوان یکی از مناطق مستعد کشاورزی کشور محسوب میشود بهطوریکه این استان در حال حاضر سالانه بیش از ۴ و نیم میلیون تن انواع محصولات کشاورزی در این استان تولید و به بازار عرضه میشود.
در کنار آن پس از احداث طرحهای جدید در حوزه پایاب سد خداآفرین و همچنین پروژههای گلخانهای میزان تولیدات این استان افزایش خواهد یافت و بهطور کلی اقتصاد استان اردبیل اقتصادی وابسته به کشاورزی بوده و از اینرو نیاز اساسی به توسعه بخش کشاورزی در این استان وجود دارد.
اما یکی از مهمترین مشکلات موجود در این حوزه عدم وجود صنایع تبدیلی و وجود دلالان در این بخش بوده که به یک آفت دیرینه بر پیکره کشاورزی استان اردبیل تبدیل شده و متاسفانه در سایه عدم توجه مسؤولان دولتی این موضوع همچنان مشکلی اساسی برای کشاورزان است.
بهدلیل وجود این مشکل همه ساله شاهد ضرر و زیان هنگفت کشاورزان هستیم و همین امر سبب شده تا کشاورزان و باغداران اردبیلی پس از یکسال تلاش در تولید محصولات کشاورزی سودی بسیار اندک را بهدست آورند.
در سالهای اخیر نیز بسیاری از محصولات کشاورزی و باغی به صورت خام و با قیمتی اندک از کشاورزان توسط دلالان خریداری شده و در این بین هم کشاورزان و هم مصرف کنندگان متضرر شده و سود هنگفتی به جیب دلالان میرود، در حالیکه ایجاد صنایع تبدیلی علاوه بر افزایش عمر مصرف محصولات کشاورزی سبب عدم خامفروشی و ایجاد اشتغال در منطقه میشود.
عدم مقابله دولت با دلال بازاری سبب ضرر هنگفت کشاورزان شده است
یکی از سیبزمینی کاران اردبیلی در این خصوص به خبرنگار فارس گفت: وجود دلالان در بازار و کمبود صنایع تبدیلی در استان اردبیل همه ساله سبب ضرر و زیان هنگفت کشاورزان میشود و این در حالیست که هیچ اقدام اساسی از طرف مسؤولان امر در طی سالهای اخیر در این خصوص انجام نیافته است.
وی افزود: حضور دلالان در حوزه کشاورزی یکی از مهمترین معضلات در این بخش است، بهطوریکه دلالان، محصولات کشاورزی را با نازلترین قیمت بر سر مزارع میخرند و پس از آن با سود چند برابری در سطح بازار به فروش میرسانند.
کشاورز اردبیلی تصریح کرد: این موضوع یکی از مشکلات دیرینه حوزه کشاورزی بوده و متاسفانه در طول سالیان اخیر این مشکل دو چندان شده و عملا دولتمردان قدم مثبتی در راستای رفع مشکل کشاورزان برنداشتهاند و همه ساله شاهد دلال بازاری و ضرر کشاورزان بودهایم.
کمبود صنایع تبدیلی از مهمترین مشکلات در حوزه کشاورزی استان است
در روزهای اخیر شاهد انتشار خبرهایی در خصوص برداشت سیر از مزارع منطقه مغان و در کنار آن نبود بازار فروش این محصول بودیم، در گفتوگویی که با برخی سیرکاران این منطقه انجام شد، عدم وجود صنایع تبدیلی و وجود دلالان را عامل اصلی ضرر و زیان خود عنوان میکردند.
در کنار ضرورت توجه کشاورزان به الگوی کشت در منطقه و نیازسنجی کاشت محصولات کشاورزی، صنایع تبدیلی میتواند علاوه بر اشتغال باعث رفع خام فروشی محصولات کشاورزی نیز شود، که متاسفانه به این امر توجهی نشده و سالهاست که شاهد خام فروشی و در کنار آن ضرر و زیان کشاورزان هستیم.
علاوه بر محصول سیر، برخی دیگر از محصولات کشاورزی و باغی نیز بهدلیل نبود صنایع بالادستی و تبدیلی با این مساله مواجه بوده و بازار مناسبی ندارند.
باغداری که خود را احمدی معرفی کرد در گفتوگو با خبرنگار ما گفت: در حدود ۲۰ سال است که در حوزه باغداری فعالیت دارم و در طی این مدت علاوه بر سودی که داشتم شاهد ضرر و زیانهای زیادی نیز شدهام به طوری که در برخی از سالها که فروش کم است محصولاتمان که سیب درختی است به روی هم تلنبار شده و از بین میرود.
وی اظهار کرد: در استانهای دیگر شاهد این همه ضرر و زیان و از بین رفتن محصولات کشاورزی نیستیم، زیرا در جوار تولید محصولات، کارخانجاتی وجود دارد تا این محصولات را تبدیل به دیگر مواد غذایی از جمله کمپوت، آبمیوه و... کنند که متاسفانه استان اردبیل از وجود چنین امکاناتی به حد کافی برخوردار نیست.
این باغدار گفت: در ایام برداشت میوه به خصوص در شهرستان مشگین شهر شاهد انباشت سیب به صورت گسترده در کنار باغها بودیم چرا که بازار فروش درست و حسابی وجود نداشت و اگر در این شرایط صنایع تبدیلی مناسبی مرتبط وجود داشت هیچ یک از این مشکلات به وجود نمی آمد.
ایجاد صنایع تبدیلی از ضرر و زیان کشاورزان جلوگیری میکند/ در سالهای گذشته باید صنایع تبدیلی در استان احداث میشد
رییس کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی اردبیل در این خصوص بیان کرد: محصولات کشاورزی بعد از فرآیند تولید، تبدیل به یک ماده خام برای کشاورزی می شود که اگر این ماده خام فرآیند صنعتی را در یک یا دو مرحله سپری کند، تبدیل به یک محصول با ارزش جهت عرضه به بازار میشود.
عیسی شاهی زارع در خصوص اهمیت صنایع تبدیلی عنوان کرد: در جهان امروزی تبدیل محصولات کشاورزی به محصولات موازی و با ارزش یک اصل است که این موضوع سبب تولید ثروت مشروع و مضاعف میشود و همچنین از ضرر و زیان کشاورزان و از بین رفتن محصولات زراعی و باغی جلوگیری میکند.
وی گفت: در سالهای گذشته همزمان با دیگر استانها باید شاهد احداث صنایع تبدیلی بودیم، اما متاسفانه هیچ پیشرفت در حوزه صنایع تبدیلی نداشتهایم و باید در ادامه توجه بیشتری به این حوزه شود.
رییس کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی اردبیل تاکید کرد: با توجه به آمار تولیدات محصولات زارعی، دامی، باغی و... در سطح استان در حال حاضر در کلیه حوزه های کشاورزی از جمله؛ شیلات، طیور، زراعت، باغ و ... به صنایع تبدیلی نیاز داریم.
ایجاد صنایع بستهبندی نقش موثری در فروش محصولات کشاورزی دارد
وی افزود: در حوزه طیور،دام و باغداری صنایع تبدیلی در حد بسته بندیهای نه چندان مطلوب فعالیت دارند، باید بدانیم که بستهبندی در جهان معاصر ارزش کالا را در بازار بالا میبرد و نقش بسیار موثری در فروش محصولات دارد.
شاهی زارع گفت: برای مثال دانههای روغنی تولید شده در استان بعد از برداشت برای تبدیل به مواد خام اولیه برای تولید روغن نباتی به سایر استانها ارسال میشود و بعد دوباره به اردبیل باز میگردد تا در تولید روغنهای نباتی بکار گرفته شود، لذا اگر این زنجیره تولید در خود استان تکمیل شود دانههای روغنی تولید شده در استان در همین جا تبدیل به مواد خام جهت تولیدات محصولات غذایی میشود.
به گزارش خبرگزاری فارس از اردبیل، بحث عدم وجود بازار فروش، کمبود صنایع تبدیلی محصولات کشاورزی و وجود دلالان در این بازار مسالهای است که راهکار روشن و عملی داشته و به برنامهریزی صحیح دولت نیازمند است تا با ایجاد بسترها و مشوقهای لازم باعث جذب سرمایهگذار و در نتیجه ارزش افزوده بیشتر محصولات کشاورزی استان شود.
با توجه به اینکه بخش عمدهای از تولید ناخالص استان از محل محصولات کشاورزی و صنایع وابسته به آن است باید حجم بیشتری از سرمایهگذاریها و ایجاد جذابیت برای کارآفرینان را در حوزه کشاورزی و صنایع مرتبط باشد تا این بخش در کنار سودآوری زمینه اشتغال مضاعف و محرک را فراهم آورد.
انتهای پیام/3463/ی