به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری تسنیم، مهدی صفری با حضور در برنامه انتخاباتی «سدید» از شبکه رادیویی گفت وگو، در رابطه با چگونگی تحقق دیپلماسی خارجی در تراز انقلاب اسلامی اظهار کرد: چارچوب سیاست خارجی بر اساس رهنمودهای امام راحل مشخص است و فاکتور عزت، حکمت و مصلحت از سوی رهبری مطرح شده است.
وی با ابراز تاسف نسبت به اینکه دولتهای مختلف بعد از انقلاب، هر یک سیاست خارجی را به نوعی تعریف کردهاند و کار خود را پیش بردند، افزود: ما نتوانستیم اساس کار را با کشورهای مختلف تنظیم کنیم.
صفری تغییر سیاست خارجی را بر اساس تنوع دولتها، از اساس اشتباه خواند و تصریح کرد: سیاست خارجی بر اساس قانون اساسی میتواند در شورای امنیت تصویب گردد و در مجلس شورای اسلامی به تصویب مجدد برسد.
این تحلیلگر حوزه سیاست بینالملل با اشاره به ریاست شخص رئیس جمهور بر شورای عالی امنیت ملی و متغیر بودن سیاستها بر اساس تغییر دول و روسای جمهور گفت: سیاست خارجی کشور همواره تغییراتی سینوسی را به خود دیده است.
صفری چنین روندی را موجب بیثباتی در سیاست خارجی دانست و افزود: در این صورت وقتی سخن از اعتمادسازی به میان میآوریم، برخی کشورها اذعان میدارند که شما در هنگام احتیاج به سمت ما گرایش مییابید و به سوی نقشه نظراتِ دولتی که بر سر کار است، شیفت می کنید.
وی چنین رویکردی را حاکی از عدم توانایی دولتها در برقراری رابطهای استراتژیک با کشورها عنوان کرد و ضمن تایید سخن دیگر مهمان برنامه اظهار کرد: وزارت خارجه نمیتواند سیاست خارجی جمهوری اسلامی را مشخص کند و این وزارتخانه فقط مجری است.
این دیپلمات با سابقه کشور کارکرد وزارت خارجه در دولت روحانی را بر اساس خط و ربط دهی و مشخص کردن سیاستهای بینالمللی کشور تحلیل کرد و چنین رویهای را در دولت دوازدهم اشتباه خواند و تصریح کرد: گاه شاهد بودیم که سیاستها توسط وزارت خارجه عوض می شد.
صفری این بحث را با ذکر مثالی ادامه داد: در چنین وزارت خارجهای ممکن است کسی از رابطه گرفتن با شانگهای استقبال نکرده و بدین مسئله استناد کند که اگر با آنها وارد رابطه شویم، ناتو از ما ناراحت خواهد شد.
سفیر اسبق ایران در چین، اتریش و روسیه همچنین لزوم افزایش ضریب امنیتی کشور در بعد سیاست خارجی را متذکر شد و گفت: باید سعی کنیم منافع کشورها به منافع ملی ما گره بخورد و نخستینِ این کشورها هم همسایگان ایران هستند.
صفری افزود: اگر میان ما و کشوری اختلاف پدیدار میشود، وزارت خارجه موظف به مذاکره است چراکه مذاکره ابزار نزدیک شدن کشورها در بعد سیاست خارجی به یکدیگر است.
انتهای پیام/