صنعتگران صنایع دستی اردبیل؛ از گلایه تا انتظار/ رئیس جمهور به فکر مردم باشد

خبرگزاری فارس دوشنبه 24 خرداد 1400 - 10:31
صنعتگران صنایع دستی اردبیل؛ از گلایه تا انتظار/ رئیس جمهور به فکر مردم باشد

خبرگزاری فارس - اردبیل|کبری عزیزی: بخشی از  زیبایی منحصر بفرد محوطه بیرونی بقعه شیخ صفی‌الدین اردبیلی و عالی‌قاپو را مدیون  هنرنمایی کارگاه‌هایی کوچک اما پر از اصالت صنایع دستی هستیم، کارگاه‌هایی کوچک که هر کدامشان یک کتاب حرف در دلشان نهفته و صاحبانشان  برای عرضه محصولات خود مسیر پر فراز و نشیبی را طی کردند.

کارگاه‌های مختلف صنایع دستی از جمله  ملیله‌کاری، چرم‌دوزی، جواهراتی مثل نقره، قلم‌زنی، حکاکی چرم، مسجمه‌سازی، لباس‌های سنتی و .... هر توریست و گردشگری را به خود جذب کرده و هر بیننده‌ای را وادار به خرید و تماشا می‌کند.

محوطه شیخ صفی الدین اردبیلی با توجه به اینکه مرکز مسافران و گردشگران است بهترین مکان برای معرفی و فروش محصولات صنایع دستی به حساب می‌آید تا تولیدکنندگان در کنار تولید، محلی به عنوان فروشگاه و یا مغازه فراهم کرده و محصولات را عرضه کنند.

بدون شک یکی از افتخارات  هر جامعه‌ای، صنایع بومی و دستی آن منطقه است. صنایعی  که هنرمندان و صنعتگران با ذوق، ابتکار، خلاقیت و حساسیت هم هنر را زنده نگه می‌دارند هم تاریخ را یادآور می‌شوند و هم اشتغال و اقتصاد را ایجاد می‌کنند.

 

طی چند وقت اخیر وضعیت حاکم بر جامعه از جمله تحریم‌ها به نوعی بر تمامی مشاغل و صنعت‌ها تاثیر منفی گذاشت که بازار صنایع دستی هم دستخوش تغییراتی شد، در بحبوبه‌ تحریم‌ها، شروع ویروس کرونا هم دردی به دردهای سابق اضافه کرد و با کاهش مسافرت‌ها و به صفر رسیدن حضور گردشگران و توریست‌ها عملا فروش صنایع دستی به صفر رسید و این هنرمندان و صنعتگران را با مشکلات بسیاری از جمله کاهش میزان تولید، نبود بازار فروش محصولات روبه رو کرد.

با وجود تمام مشکلات اقتصادی، معیشتی، اشتغال، تورم، گرانی و ... با بالا گرفتن تب و تاب انتخابات مردم هم در تکاپو هستند، تکاپوی انتخاب یک فرد اصلح و دلسوز که فردا، حرف‌های امروزش را فراموش نکند و با جان و دل برای رفاه و معیشت مردم آستین همت بالا بزند و درد مردم را بفهمد و برای حل آن بهانه‌ای با عنوان تحریم و ... نیاورد.

در هوای گرم و تب و تاب انتخابات، سری به محوطه عالی قاپوی اردبیل که کارگاه‌های صنایع دستی زینت بخشش شدند زدم و پای درد و دل هنرمندان اردبیل که سهم به‌سزایی در تولید، اشتغال و حفظ تاریخ و صنایع دستی دارند نشستم.

 

چرا تحریم‌ها بر قیمت و کمبود مواد اولیه که بومی هستند تاثیر گذاشت!

مهسا قنبرزاده قلم‌زن و احیاء‌کننده هنر قلم‌زنی استان اردبیل است که در سال‌جاری به عنوان ششمین بانوی کارآفرین کشور معرفی شد، در کنار احیای این هنر، تا کنون هزار و ۲۰ هنرجو را آموزش داده و یک کارگاره تخصصی قلم‌زنی با اشتغال ۴۰ نفر به‌صورت مستقیم و غیر مستقیم اداره می‌کند.

خانم قنبرزاده تهیه مواد اولیه را یکی از چالش‌های عرصه قلم‌زنی می‌داند و می‌گوید: در سال‌های اخیر به علت تحریم‌ها و گرانی، تهیه مواد اولیه بسیار سخت شده و تعجب من به‌عنوان یک تولیدکننده این است که چرا تحریم‌ها بر قیمت و کمبود مواد اولیه که بومی هستند تاثیر گذاشت!

وی ادامه می‌دهد: فکر نمی‌کنم کمبود و گرانی مواد اولیه هنر ما ربطی به تحریم‌ها داشته باشد و قطعا دولت و مسؤولان می‌توانند در این زمینه اقدامات مثبتی را انجام دهند چرا که اقدام در این راه و مسیر در واقع کمک به صنایع دستی و اشتغال و اقتصاد مملکت است.

با بالا رفتن قیمت مواد اولیه خیلی از کارگاه‌های کوچک خانگی که سهم بزرگی در تولید و اشتغال و درآمدزایی خانواده‌ها داشتند تعطیل شد و اگر این روند ادامه پیدا کند احتمال تعطیلی حتی کارگاه‌های بزرگ با ظرفیت تولید بالا هم افزایش می‌یابد.

 

 

رئیس جمهور آینده برای بهبود شرایط اقتصادی مردم خیلی تلاش کند

با گرانی مواد اولیه قطعا قیمت تمام شده این محصول هم بالا می‌رود و ماهم مجبور می‌شویم کالا و تولیدات خود را با قیمت بالاتر در بازار عرضه کنیم که این بالا رفتن قیمت‌ها واقعا مردم را آزار می‌دهد چرا که در آمد با خرج همخوانی ندارد.

توقع بنده به عنوان یک تولید کننده از مقامات عالی کشوری و رئیس جمهور آینده این است که با تمام توان برای بهبود شرایط اقتصادی مردم تلاش کند چرا که مردم حال حاضر به شدت در مضیقه هستند و همچنین از تولیدکنندگان تمامی بخش‌ها به ویژه صنایع دستی حمایت کنند.

در بحث وام خیلی سخت می‌گیرند و این هم باعث شده تا تولیدکنندگان به میزان تولیدی کم اکتفا کنند، به‌نظر من به جای دادن وام با مبالغ کم به تعداد نفرات بیشتر، به یک تولیدکننده با توان تولیدی زیاد وام بیشتری دهند تا آن تولیدکننده با گسترش کارگاه و تولیدی خود بتواند افراد بیشتری را جذب و در اقتصاد و اشتغال دین خود را ادا کند.

 

عدم معرفی اساتید و گرانی مواد اولیه معضل اصلی صنایع دستی

امیرعلی اکبری یکی از هنرمندان اردبیلی است که به تازگی کار حکاکی روی چرم را شروع کرده، او در ابتدای کار پیدا کردن یک استاد کار ماهر با فضای آموزشی مناسب را از مشکلات اولیه این کار می‌داند و اعتقاد دارد که مسؤولان در استان اردبیل به اساتید و کلاس‌های آموزشی حوزه صنایع دستی بها نمی‌دهند و انگار صنایع دستی را فراموش کرده‌اند.

وی ادامه می‌دهد: بنده کارمند هستم و از روی علاقه خواستم وارد حوزه صنایع‌دستی و حکاکی روی چرم شوم، از مشکلات بسیار مهم دیگر که نیازمند اقدامات اساسی دولت و مسؤولان است گرانی مواد اولیه است، به علت وجود تحریم‌ها پیدا کردن مواد اولیه برای کار حکاکی روی چرم سخت شده یا مواد اولیه را پیدا نمی‌کنیم یا هم خیلی گران به دستمان می‌رسد و همین گرانی مواد باعث شده خیلی‌ها صنایع‌دستی و تولیداتشان را بیخیال شوند.

گرانی مواد اولیه باعث شده خیلی از جوانان بعد ازشروع کار دوباره آن را رها کرده و بیکار شوند.در بحث وام هم خیلی سخت می‌گیرند و بروکراسی‌های اداری باعث می‌شود تا بیخیال وام شویم.

 

دولت باید فروش محصولات را تضمین کند

از نظر من اگر تمام واحدهای تولیدی از کوچک تا بزرگ، تمام انرژی و توان خود را برای تولید بگذارند ‌و دغدغه مواد اولیه، نیروی کار و بازار فروش نداشته باشند موفق‌تر خواهند بود و قطعا در یک زمان کوتاه هم با این اقدام می‌شود تورم را کنترل و چرخ اقتصاد مملکت را دوباره رونق انداخت.

دولت و مسؤولان ما هم باید همانند دولت چین فروش را برای تولیدکنندگان تضمین کنند و مواد اولیه را با قیمت مناسب در اختیار تولیدکنندگان قرار دهند تا تولیدکننده هم با خیال راحت به تولید فکر کند در این صورت قطعا معضل بیکاری حل می‌شود و هنر و صنایع بومی و دستی هر منطقه هم حفظ خواهد شد.

در ادامه به سراغ جمال الدین ساجدی پیشکسوت هنر ملیله‌کاری اردبیل که دارنده ۸ نشان ملی است رفتم، مردی که با دستان هنرمندش حرف‌های زیادی در حوزه ملیله‌کاری اردبیل دارد و باتوجه به هنر، ذوق و استعدادش  سال‌های اخیر نشان‌های مختلف ملی را ازآن خود کرده است.

این هنرمند با سابقه و کار بلد اردبیلی تولیدات خود را در کارگاه خانگی انجام می‌دهد و بیشتر کارش با نقره و طلا هست، بعد از تولید در خانه در مغازه‌ فعلی خود که در محوطه عالی قاپو واقع شده به فروش می‌رساند.

 

قدرت خرید مردم کاهش یافته است

ساجدی می‌گوید: میراث فرهنگی و صنایع دستی در بحث وام و ایجاد مکان برای فروش از ما حمایت می‌کند ولی حال حاضر مشکل ما و همه مردم مشکلات اقتصادی است، باتوجه به گرانی و افزایش هزینه‌های روزافزون زندگی،  مشکلات بالا رفته و کاهش قدرت خرید مردم باعث شده تا بازار فروش محصولات ماهم کاهش پیدا کند.

شیوع کرونا مشکلات را دو چندان کرد چرا که با وجود محدودیت‌ها و عدم برگزاری نمایشگاه‌های مختلف باعث شد تا میزان فروش ما کاهش یابد البته این فقط مشکل صنف ما نیست بلکه در این سال‌های اخیر تورم، افزایش قیمت‌ها و محدودیت‌های کرونایی تمامی اصناف را تحت شعاع قرار داده است.

محصولات تولیدی ما بیشتر نقره است و خرید نقره هم از مایحتاج اصلی خانواده‌ها نیست  و در اولویت‌های آخر قرار دارد با کاهش قدرت خرید، قطعا مردم خرید زیورآلات را حذف می‌کنند که تنها راهکار برون رفت از وضعیت فعلی اقتصادی اتمام کرونا و حذف محدودیت‌ها و در کنار آن حمایت دولت از تولیدکنندگان است.

همه مردم، از رئیس جمهور خود یک سری انتظارات دارند که مهم برآورده شدن این انتظارات است و به‌نظر من حل مشکل معیشت مردم بزرگترین و اصلی‌ترین خواسته تمام مردم است و انتظار داریم که رئیس جمهور برای معیشت مردم فکری اساسی کند.

در خصوص کار خودم تا قبل کرونا اوضاع خوب بود، گردشگران و مسافرانی که  به اردبیل می‌آمدند از ما هم خرید می‌کردند ولی با توجه به محدودیت‌های کرونایی بازار فروشمان بسیار اسفناک است و چون فروش نداریم اجاره‌بهای مغازه هم اذیت می‌کند، البته ستاد ملی کرونا حرف از بخشودگی اجاره بها داده ولی تاکنون از سوی میراث فرهنگی اردبیل اقدام و خبری در خصوص بخشودگی اجاره بها نشده است.

تنها خواسته ما از مسؤولان حل معیشت و اقتصاد مردم است و اینکه‌ مردم بتوانند با راحتی خرید کنند و زندگی خود را اداره کنند.

گفتنی است؛ قطعا می‌شود با رای مردم و انتخاب دولتی قوی و مردمی چرخ‌های صنایع مختلف چرخیده و تحولی عظیم در اقتصاد کشور رخ دهد.

انتهای پیام/۳۴۶۳/

منبع خبر "خبرگزاری فارس" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.