علی بیدکی در گفتوگو با خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم با اشاره به 28 خرداد و برگزاری ششمین دوره انتخابات شورای شهر تهران، ری و تجریش با اشاره به معضلات پایتخت و اولویتهای مدیریت شهری آینده تهران اظهار کرد: در تهران دستگاههای مختلف از جمله شهرداری، فرمانداری، نیروی انتظامی، هلال احمر، پلیس راهور، ادارات و نهادها هرکدام در مدیریت شهری وظیفهای بر عهده دارند هر یک از این نهادها زیر نظر اداره و سازمانی مستقل فعالیت میکنند، همه آنها هم میخواهند به شهر خدمت کنند اما اگر موقعیت اضطراری مثل زلزله یا سیل و یا حادثه غیرمترقبه دیگری به وجود آید، از آنجا که مدیریت واحدی نیست که همه این پتانسیلها را با هم هماهنگ کند، شاید نتیجه مورد انتظاری از این تلاشها حاصل نشود؛ این در حالی است که در کشورهای پیشرفته با توجه به اینکه مدیریت واحد شهری با شهرداری است وضع به گونهای دیگر است. اگر مسئلهای در شهر ایجاد شود، همه بخشها اعم از پلیس، خدمات اجتماعی، خدمات بهداشتی و دیگر نهادها از یک واحد و از یک نفر دستور میگیرند و اینگونه است که کارها مرتب، منظم، با کمترین آسیب و خطا و بهترین نتیجه انجام می شود.
وی ادامه داد: ارائه خدمات خاص به بانوان و سالمندان باید از اولویتهای برنامههای مدیریت شهری تهران باشد البته همگی به مدیریت واحد شهری بازمیگردد؛ نیمی از جمعیت کشور ما را زنان تشکیل میدهند. بانوان مسلمان ایرانی با همه تلاشها و زحماتی که در خانه میکشند و بار مسئولیت اجتماعی که بر عهده دارند اما متاسفانه فضای مناسب، رایگان و امن با امکانات به روز برای تفریح، ورزش و فراغتشان برای آنها فراهم نکردهایم که ساعاتی را آزادانه بدون حجاب و پوشش اجتماعی در آن وقت بگذرانند.
بیدکی ادامه داد: زمانی که به عنوان جانشین منطقه 2 شورایاریها خدمت میکردم برای ایجاد و احداث یک مکان ورزشی مناسب مختص به خود خانمها بسیار تلاش کردم، زمین پیدا شد و در اختیار ما قرار گرفت اما از آنجا که متولی ساختش نهاد دیگری است، مجوز فعالیتش را باید از جای دیگری میگرفتیم، آب و برقش را نهاد دیگری باید تأمین میکرد و ... پروژه مشمول زمان شد و در صورتیکه اگر یک مدیریت واحد شهری داشته باشیم مباحث و موضوعات با سرعت پیگیری شده و به نتیجه میرسد.
این کارشناس شهری اضافه کرد: بر کسی پوشیده نیست که جمعیت کشور رو به پیری میرود؛ رفع این مشکل هر چند از دغدغههای مقام معظم رهبری است و باید برای آن برنامهریزی دقیق صورت گیرد اما پیر شدن جمعیت، معضلاتی به همراه دارد که مدیریت شهری حتما باید به آن توجه داشته باشد؛ بیشتر افراد قشر سالمند که در محیطهای شهری عمدتاً در آپارتمانهای کوچک زندگی میکنند این موضوع باعث میشود این عزیزان در طولانیمدت دچار مشکلات روحی، روانی و جسمی شوند؛ کشورهای پیشرفته اهمیت خاصی برای سالمندانشان قائل هستند و امکانات و خدمات تفریحی، ورزشی و گردشگری با هزینههای خود شوراهای شهر و محلات و شهرداریها در اختیارشان قرار میدهند که اینها هم برمیگردد به مدیریت واحد شهری.
وی تصریح کرد: درصدی از بودجه شهرداری تهران باید صرف مسائل فرهنگی و ورزشی شهروندان تهرانی شود؛ اگر یک مدیریت با تدبیر و صحیح، خارج از دیدگاههای حزبی، گروهی و سیاسی در شورای شهر حاکم باشد کارهای بسیاری میتوان انجام داد؛ بودجهها همه در اختیار شورای شهر است؛ شاید از نظر منابع مالی غنی نباشیم اما با برنامهریزی دقیق میتوان کارهای بنیادین و مهم انجام داد. اگر شوراهای اسلامی شهر و روستا به درستی کار انجام دهند و تفکرشان بر مبنای «خدمت» باشد، تبعات خوب کارها به خود جامعه باز میگردد؛ بدون شک جامعهای با نشاط بالا پیشرفتهای شگرف، موفقیتهای چشمگیر و مشکلات و آسیبهای کمتری خواهد داشت.
بیدکی گفت: اگر واقعاً در سیاستهای کلی نظام و در قانون اساسی دقت کنیم بسیاری از مسائل بازمیگردد به خدماتی که دولت باید به عموم مردم در نقاط مختلف کشور ارائه دهد. قطعا اگر مردم شهرها و روستاها شغل مناسب در محل زندگی خود داشته باشند به حاشیه شهر تهران مهاجرت نمیکنند و در نتیجه میبینید که بخش بزرگی از مشکلات به اجرایی نشدن صحیح سیاستهای کلی نظام باز میگردد. حاشیهنشینی در اطراف تهران که انواع مشکلات امنیتی، اخلاقی و رفاهی را برای عموم مردم ایجاد کرده مشکلی نیست که حتی با اتحاد شوراهای اسلامی شهر و روستاهای تهران بزرگ رفع شود؛ این به مدیریت کلان باز میگردد و تنها چاره آن این است که مردم در انتخاباتهای مختلف، با مطالعه و تحقیق، برنامه و کارنامه کاندیداها را بررسی کرده و به کاندیداهای اصلح رأی بدهند.
وی اضافه کرد: یکی از موضوعات مغفول ما در محیطهای شهری و استانها، نقش سمنها و نهادهای مردمی است؛ بنا به فرموده حضرت امام خمینی(ره) اگر بسیاری از مسائل جامعه را به مردم بسپاریم و دولت ناظر باشد و ارائهدهنده خدمات زیرساختی، بسیاری از مشکلاتمان حل میشود؛ چنین تجربهای را ما در منطقه 2 تهران داشتیم که فعالیتهای بسیار موفقی در موضوعات ترک اعتیاد، اشتغالزایی برای جوانان، ازدواج جوانان و موارد متعدد دیگر با همراهی و همدلی مردم حل شد و ما به عنوان شورایاریها فقط زیرساختها را در اختیار آنان قرار میدادیم و مردم وقتی میدیدند که شورایاریهای محله برای شرایط بهتر زندگی شهروندان تلاش میکنند داوطلبانه برای حل مشکلات، معضلات و مسائل پیشقدم میشدند بنابراین نباید از این ظرفیتهای ارزشمند غافل شویم.
این کارشناس شهری تصریح کرد: اصول حکمرانی مطلوب شهری را میتوانیم در هفت اصل قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران که مبنای فقهی و اصولی دارد. اصل یکصدم قانون اساسی یکی از مترقیترین اصول در این زمینه است که تأکید میکند برای پیشبرد سریع برنامههای اجتماعی، اقتصادی، عمرانی، بهداشتی، فرهنگی، آموزشی و سایر امور رفاهی از طریق همکاری مردم با توجه به مقتضیات محلی، اداره امور هر روستا، بخش، شهر، شهرستان یا استان با نظارت شورایی به نام شورای ده، بخش، شهر، شهرستان یا استان صورت میگیرد که اعضاء آن را مردم همان محل انتخاب میکنند؛ اگر افرادی که به شوراهای اسلامی شهرها و روستاها میآید از کف محلات آمده باشند و از بطن جامعه، مشکلات مردم را به خوبی میشناسند و همچنین اگر درست از سوی مردم انتخاب شوند میتوانند در حل مشکلات شهری راهگشا باشند.
انتهای پیام/