پایان نتانیاهو و آینده منازعات منطقه

ایرنا چهارشنبه 02 تیر 1400 - 07:46
تهران-ایرنا- سرانجام پس از دوازده سال "بنیامین نتانیاهو" از نخست وزیری رژیم صهیونیستی کنار رفت. کش و قوس های فراوان و برگزاری چهار انتخابات پارلمانی در عرض دو سال حاصل کشمکش و تلاش احزاب سیاسی مختلف در اسراییل بود که نهایتا با ائتلاف احزاب مخالف نتانیاهو و نخست وزیری "نفتالی بنت" به پایان رسید.
پایان نتانیاهو و آینده منازعات منطقه

هر چند معمولا کابینه های ائتلافی همواره شکننده هستند و این موضوع در اسراییل نیز با ائتلافی که شکل گرفته کاملا مشهود است. شاید به همین دلیل است که نتانیاهو نیز در سخنانی اعلام کرد به زودی باز خواهد گشت. بنا به توافق امضا شده بین اعضای ائتلاف برای تغییر که هدف اصلی آن برکناری بنیامین نتانیاهو از قدرت بود، "نفتالی بنت" از حزب "یامینا" به مدت دو سال عهده دار سمت نخست وزیر رژیم صهیونیستی خواهد بود. قرار است در دو سال آخر عمر این دولت، "یائیر لاپید" رهبر حزب میانه "یش عتید" که طی دو سال ابتدایی در سمت وزیر خارجه فعالیت خواهد کرد، به نخست وزیری برسد. به نظر می رسد مردم در اسراییل از تشکیل این دولت ائتلافی راضی هستند و این رضایت بیش از آنکه از رفتن نتانیاهو باشد، از خروج از وضعیت بلاتکلیفی و شرکت در چهار انتخابات پارلمانی در عرض دو سال است.صرفنظر از اینکه عمر کابینه ائتلافی و نخست وزیری بنت چقدر طول خواهد کشید سووالی که مطرح است، آینده منازعات در منطقه پرتلاطم خاورمیانه با رفتن نتانیاهو است.

در طول ۱۲ سال نخست وزیری نتانیاهو درگیری های گسترده بین فلسطینی ها و اسراییل، تنش های مختلف بین اسراییل و لبنان، حملات مختلف اسراییل در داخل خاک سوریه، نقض مکرر حقوق بشر و ارتکاب جنایت جنگی، جنایت علیه صلح و جنایت علیه بشریت، اقدامات تروریستی و خرابکارانه بوسیله اسراییلی ها در نقاط مختلف از جمله ایران، ادامه شهرک سازی ها در مناطق اشغالی، مخالفت با امکان تشکیل دولت فلسطینی و اتفاقات مختلف دیگر رخ داد. دوره چهار ساله ریاست جمهوری ترامپ در آمریکا نیز با همراهی سیاست های رادیکالی نتانیاهو در اسراییل به وخیم تر شدن اوضاع کمک کرد.

دوره چهار ساله ریاست جمهوری ترامپ در آمریکا با همراهی سیاست های رادیکالی نتانیاهو در اسراییل به وخیم تر شدن اوضاع کمک کرد. انتقال سفارت آمریکا به بیت المقدس، به رسمیت شناختن بلندی های جولان به عنوان بخشی از سرزمین اسراییل، خروج آمریکا از برجام و اعمال فشار حداکثری بر ایران، طرح معامله قرن که امتیازات ویژه ای برای اسراییل به ارمغان می آورد و سرانجام طرح صلح ابراهیم و پروژه عادی سازی روابط بین کشورهای عربی و اسلامی با اسراییل از جمله اقداماتی بود که به تقویت مواضع نتانیاهو کمک کرد.                

اما به قدرت رسیدن بایدن در آمریکا و رویکرد متعادل تر دموکرات ها در قبال اسراییل و پایبندی به طرح تشکیل دو دولت، نتانیاهو و حزب لیکود را از حمایت های همه جانبه آمریکا محروم ساخت. با شروع مذاکرات احیای برجام و آمادگی آمریکا برای بازگشت به برجام نگرانی نتانیاهو بیشتر شد. سفر وزیر خارجه آمریکا به اسراییل که با سفر به کرانه غربی رود اردن و دیدار با محمود عباس نیز همراه شد و وعده آمریکا برای شروع مجدد کمک های مالی به حکومت خودگردان که در دوره ترامپ قطع شده بود، همگی حکایت از این داشت که آمریکا با روند حمایت همه جانبه از نتانیاهو که در دوره ترامپ شکل گرفته و تشدید شده بود چندان همراهی ندارد.                                                                                                                                 

همزمان با اتفاقات بین المللی و درگیری گسترده ۱۲ روزه بین اسراییل و حماس، ناتوانی نتانیاهو برای تشکیل دولت ائتلافی از یک سو و نارضایتی عمومی از عملکرد نتانیاهو در داخل اسراییل به ویژه در بعد اقتصادی و همچنین گشوده شدن پرونده فساد مالی علیه نخست وزیر از سوی دیگر، همگی دست به دست هم دادند تا گروهی از احزاب مخالف نتانیاهو با وجه مشترک کنار زدن نتانیاهو از صحنه سیاسی اسراییل به رهبری نفتالی بنت سرانجام موفق شوند پست نخست وزیری را به دست بگیرند.                                                        

نگاهی به سوابق سیاسی و موضع گیری های بنت که قبلا مشاغل مختلفی درکابینه های نتانیاهو داشته است حاکی از آن است که به نظر نمی رسد تغییرات چشمگیری در سیاست های اسراییل ایجاد شود. بنت نیز مخالف توقف شهرک سازی در سرزمین های اشغالی است. رسما مخالف تشکیل دولت

سیاست بایدن ایجاد تعادل بیشتر در مناسبات اعراب و فلسطینی ها با اسراییل است و تلاش خواهد کرد تا حداقل درگیری در این منطقه داشته باشد. فلسطینی است. وی سال گذشته پس از ترور شهید فخری زاده گفت که نمی داند مسوول این حادثه کیست اما جهان بدون او جای امن تری است. بنت چند ماه پیش از آن در جریان کارزار انتخاباتی خود وعده داده بود که نیروهای ایران را ظرف یک سال از سوریه بیرون خواهد راند و این کشور را برای تهران تبدیل به ویتنام خواهد کرد. نخست وزیر جدید رژیم صهیونیستی همچنین خواستار جنگ سرد کشورش با ایران شده بود و گفته بود که تهران مسوول ۷۰ درصد از مشکلات امنیتی اسراییل است. لذا به نظر می رسد برخی از مواضع بنت حتی از نتانیاهو هم افراطی تر باشد. اما در این میان دو موضوع در شکل گیری سیاست های آتی اسراییل تاثیرگذار خواهد بود. اول اینکه سیاست بایدن ایجاد تعادل بیشتر در مناسبات اعراب و فلسطینی ها با اسراییل است و تلاش خواهد کرد تا حداقل درگیری در این منطقه داشته باشد
تا با حل و فصل سایر موضوعات و مشکلات این منطقه به برنامه اصلی خود یعنی مهار چین بپردازد. و دوم اینکه ترکیب نامتوازنی که در کابینه ائتلافی اسراییل وجود دارد به قدری شکننده است که پیگیری سیاست های افراطی و ماجراجویی های منطقه ای همچون دوره نتانیاهو، شکست این ائتلاف را تسریع می نماید. بنابراین دو عامل فوق تا حدودی مانع ماجراجویی های منطقه ای اسراییل در دوران نخست وزیری بنت خواهند بود. اینک باید صبر کرد تا آثار تغییر نخست وزیر در سرزمین های اشغالی را مشاهده کرد. البته مشروط به آنکه عمر این دولت ائتلافی دوامی داشته باشد.                                                                                                 

منبع خبر "ایرنا" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.