همشهری آنلاین- فاطمه کاظمی
شهردار همدان در نشست خبری خود به مناسبت روز شهرداران و دهیاران در پاسخ به این سوال همشهری که قول داده بودید سه بنای تاریخی جنت، بانک کارگشایی و نراقیها را بخرید، چرا به قول خود عمل نکردید، توضیح داد: یکی از سیاستهای اساسی شهرداری خرید خانههای تاریخی بود اما همه مواردی که گفتید با یک سری مسائل و مشکلات مواجه بودند؛ با مالکان خانه تاریخی نراقیها به توافق رسیدیم اما نتوانستند سند ارائه دهند، درباره خانههای کبابیان که تخریب کردیم قول بازسازی به همان شکل اولیه داده بودیم که عملیات طراحی آنها تمام شده و امسال عملیات اجرایی آنها را آغاز میکنیم. با مالکان خانه سیفیها وارد مذاکره شدیم اما به نتیجه نرسیدیم. عمارت جنانی را هم مالک نفروخت.
عباس صوفی افزود: هدف ما نه مالکیت خانههای تاریخی بلکه حفظ آنها بود. ما به دلیل محدودیتهای قانونی نتوانستیم این خانهها را تملک کنیم اما مالکان هم دیگر حق تغییر کاربری آنها را ندارند.
وی ادامه داد: عمارت جنانی در حال مرمت است و چون ثبت ملی شده، مالک اجازه تغییر کاربری برای آن را ندارد. دادستان از این بنا بازدید کرد و چندین جلسه با مالک برگزار کردیم.
شهردار همدان تأکید کرد: ادارهکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی بر اساس مقرراتی که دارد پا پیش بگذارد و هر خانهای که میخواهد، تملک کند و من حاضرم هزینه آن را پرداخت کنم. اما شهرداری اجازه تملک ندارد مگر ملک در معبر باشد. اما شهرداری میتواند در این زمینه با میراث فرهنگی همکاری کند. بیشتر این املاک دست ورثه است و بیشتر آنها در خارج از کشور زندگی میکنند و دسترسی به آنها دشوار است.
شهردار همدان سه سال پیش به محض نشستن بر صندلی مدیریت شهری، سه خانه تاریخی را با هدف ساخت پارکینگ و به بهانه خطرزا بودن تخریب کرد و بعد از اعتراضات اصحاب رسانه و فعالان میراث فرهنگی قول بازسازی این خانهها به همان شکل اول را داد و همچنین قول داد سه بنای تاریخی مدرسه جنت، بانک کارگشایی و خانه نراقیها را بخرد و حفظ کند که موفق به این کار نشد.