به گزارش خبرگزاری تسنیم از نطنز، تعزیه مهمترین نمایش ایرانی است که در زندگی مردم از اقشار جامعه جایگاه خاصی به خود دارد؛ این جایگاه نه برای دیروز و امروز بلکه مربوط به سدههای مختلف است و به جرأت میتوان گفت تعزیه مردمیترین گونه نمایش در ایران است زیرا با عقیده و باور مذهبی آنها ارتباط دارد.
همین ارتباط باعث شده تا در ایام محرم و صفر و همچنین ایام ماه مبارک رمضان برپایی مجالس تعزیه یکی از مهمترین برنامهها است که متولی دولتی تئاتر و همچنین مراکز و سازمانهای مختلف برپایی این مجالس را در برنامههای خود مدنظر قرار میدهند.
سال گذشته به دلیل شیوع ویروس کرونا و تعطیلی اکثر فعالیتهای فرهنگی و هنری، تعزیه هم شرایط متفاوتی را تجربه میکند؛ این گونه نمایشی به دلیل شکل و شیوه اجرا و علاقهای که مردم برای تماشای تعزیه در ایام ماه محرم و صفر دارند، اجرا میشود و با رعایت پروتکلهای بهداشتی، ظرفیت بالای خود را برای اجرا و برقراری ارتباط با مخاطب در شرایط بحرانی به رخ میکشد؛ ظرفیتی که در طول سال میتوان از آن استفاده قابل توجهی داشت.
محمدرضا کریمی از فعالان مذهبی و تعزیه شهر نطنز در گفتوگو با خبرنگار تسنیم اظهار داشت: اپیدمی ویروس منحوس کرونا علاوه بر اینکه سلامتی ایرانیان را به خطر انداخته است موجب تعطیلی بسیاری از فعالیتهای اجتماعی و عمومی و مذهبی نیز شده است که در این میان هنر تعزیه نیز بینصیب نماند و بیش از دو سال است که این هنر ارزشی خاموش و به نحوی که اگر این روند ادامه داشته باشد زمینه از بین رفتن و به فراموشی رفتن هنر تعزیه خواهد شد.
وی گفت: چهار تکیه در شهر نطنز وجود دارد که حدود دو 200 شاهد برگزاری مراسمات شبیهخوانی بوده و نسلهای بسیاری خاطرات بسیاری از این برنامه ها داشتند اما افسوس که این تکایای ارزشمند دو سال است که طنین یاحسین را برای اجرای تعزیه در خود نمیبینند.
کریمی افزود: تکیه مرکزی شهر نطنز که به دستور ناصرالدین شاه قاجار ساخته شده و در میراث فرهنگی کشور به ثبت رسیده اجرا نشدن آیین تعزیهخوانی برای سال دوم به خاطر کرونا در محرم این تکیه یا حسینیه تاریخی را نابود میکند.
به گزارش تسنیم؛ در گزارش میدانی شاهد آن بودیم که مردم ولایتمدار شهر نطنز از این اتفاق ابراز نارضایتی کرده و اجرای شبیه خوانی که تاکنون لذتی در زندگی شان بود تبدیل به حسرت شده است.
این فعال تعزیه گفت: از هیئت امنای تکایای نطنز میخواهیم که جلوی تعطیل شدن این برنامه را بگیرند ولو با تعداد محدود جمعیت و یا پخش مستقیم و غیره به اجرای مجدد این برنامهها اهتمام داشته باشند و روح تازهای در کالبد این تکایا بدمند.
عباس جهانبانی سرپرست اداره ارشاد اسلامی نطنز در گفتوگو با خبرنگار تسنیم در نطنز راجع به پیشینه و سابقه کتیبه تکایای نطنز اظهار داشت: کتیبهای در یکی از تکایای نطنز نصب شده که نشان از ساخت این تکیه در زمان قاجار وبه دستور شخص ناصرالدین شاه قاجار دارد.
وی افزود: تعزیه یک گونه هنر آئینی است که قرنها در ایران سابقه دارد و به ویژه در ایام ماه محرم خیلی اجرا میشود و بسیاری از مردم حتی «نذر تعزیه» دارند و موضوع اجرای تعزیه فقط اجرای یک شکل نمایشی نیست بلکه اجرای یک آئین اعتقادی است که مردم نذوراتی در این زمینه دارند.
وی با بیان اینکه باید تدابیر لازم در راستای اجرای تعزیه با توجه به شیوع ویروس کرونا را اندیشید، تاکید کرد: باید با توجه به مسائلی که در خصوص ویروس کرونا امروزه وجود دارد، فکری برای امکان اجرای تعزیه نیز در ایام ماه محرم بشود.
جهانبانی گفت: رعایت پروتکلهای بهداشتی ستاد مقابله با کرونا مهم است و اگر بتوان در برگزاری مجالس تعزیه این پروتکلها را رعایت کرد و خطری مخاطبان و تعزیهخوانان را تهدید نکند، برگزاری مجالس تعزیه مشکلی ندارد.
به گزارش تسنیم ، اسماعیل مجللی محقق و پژوهشگر تعزیه در این باره نوشته است: اشعاری بر روی سنگ کتیبه حک شده است که مضمون آن این گونه است که به عهد ناصرالدینشاه غازی آن شهنشاهی که فرمان همایونش روان بر خلق بحر و بر جهانداری جهان آرا که از معماری عدلش گرفته زیب و آبادی همه ویرانهها یکسر به امر داور فرمانروا فرخ فریدون شه که زیبد پاسبان آستانش کسری و قیصر پناه ملک و ملت آنکه آید کلک و تیغ او شرار خرمن کفر و مدار دین پیغمبر چو والی گشت بر مرز نطنز از فضل یزدانی بهین شهزاده والا، سلیمان شاه جم افسر به سعی میرزا سید علی فرزند آن شاهی که تاجش سبز عمامه است و تختش نیلگون منبر حسین بن علی شاه شهیدان که از برای او به عالم تعزیت برپاست دائم تا صف محشر بنا گشت این حسینیه به یمن همت والا دوماه اتمام شد از دست استادان صنعتگر بنا میزد زهی عالی بنا کامد .... برای دفع ماجوج شیاطین سد اسکندر
شهر نطنز دارای سه تکیه تاریخی دیگر است که در دهه اول محرم به صورت همزمان نمایش آیینی و سنتی تعزیه در آن برگزار میشود
انتهای پیام/804