به گزارش ایرنا، مجلس عزاداری اباعبدالله الحسین (ع) افزون بر ۱۰۰ سال است که در بیت مرحوم خوشرو برقرار است و هیچگاه تعطیل نشده اما طی ۲ سال اخیر به دلیل شیوع ویروس کرونا و همهگیری این بیماری به منظور حفظ سلامت افراد، این مراسم به صورت مجازی برگزار میشود.
بیت سادات خوشروی کرمان در اطلاعیه ای اعلام کرد: با عرض تسلیت به پیشگاه حضرت حجت ابن الحسن المهدی (عج) به مناسبت فرارسیدن ایام شهادت سرور و سالار شهیدان حضرت اباعبدالله الحسین (ع)؛ بدین وسیله به اطلاع میرساند، به مظنور جلوگیری از گسترش بیماری کرونا و حفظ سلامت همشهریان و احترام به کادر درمان، متاسفانه امسال نیز از برگزاری مراسم عزاداری به صورت عمومی در عزاخانه سادات خوشرو معذور بوده و مراسم عزاداری و روضهخوانی فقط به صورت خانوادگی و محدود برگزار شده و همشهریان میتوانند مراسم را از طریق شبکههای اجتماعی به آدرس @aashoora مشاهده کنند.
در این بیانیه آمده است، امیدواریم با از بین رفتن این بیماری، بزودی توفیق خدمتگزاری میهمانان و عزاداران حضرت سیدالشهدا (علیه السلام) نصیبمان شود.
این در حالی است که در سال گذشته نیز بیت سادات خوشرو با نشر بیانیهای اعلام کرد، آیین معنوی زیارت عاشورا و عزاداری در عزاخانه حسینی (ع) این خاندان برگزار نمیشود و خیمه عزای حسینی (ع) فقط به منظور ادای احترام به خاندان اهل بیت عصمت و طهارت (ع) به صورت نمادین برپا خواهد شد لذا از عموم مردم درخواست شد در ایام محرم الحرام از ورود به عزاخانه خودداری و مراسم را از طریق شبکه های اینترنتی از قبیل تلگرام و اینستاگرام با آدرس @aashoora پیگیری کنند.
مشاهده خیمه حسینی همراه با پرچم های سیاه و سبز بر فراز منزلی کوچک اما با صفا در خیابان ابوحامد کرمان بار دیگر یادآور ایام سوگواری و عزاداری مردم کرمان برای خامس آل عبا(ع) است.
این خیمه متعلق به مجلس روضه منزل سید خوشرو است. خانه ای که سالهای سال است محل برگزاری روضه خوانی امام حسین (ع) بوده و هست به طوری که نویسنده کتاب "محله و مسجد خواجه خضر کرمان" در کتابش می نویسد "این مجلس در نیمه اول محرم هر سال با شرکت گروه کثیری از شیفتگان اهل بیت عصمت و طهارت (ع) تشکیل می شود."
محمد دانشور کتاب خود می نویسد "بانی این مجلس سوگواری با شکوه خطیب و واعظ حجت الاسلام و المسلمین حاج سیدمحمد خوشرو می باشد و نظر به اینکه در این مجلس تعزیه داری صبح ها زیارت عاشورا و سپس روضه شروع می شود معمولا اکثر شرکت کنندگان در این مجلس از نیمه های شب به منزل مزبور مراجعه و نماز صبح را به امامت بانی فعلی مجلس اقامه می کنند و پس از آن زیارت عاشورا خوانده و به استماع روضه می نشینند. شرکت کنندگان در این مجلس نه تنها مردم کرمان بلکه مردم شهرستانها و روستاهای تابعه می باشند و در ایامی که این مجلس برگزار می شود بویژه ایام تاسوعا و عاشورا به علت کثرت شرکت کنندگان علاوه بر منزل، کوچه های اطراف و حتی فضای سبز نزدیک آن مملو از جمعیت عزاداران حسینی می شود.
دانشور می افزاید: "از نظر مردم کرمان مجلس روضه سیدخوشرو با توجه به معنویتی که دارد دارالسیاده و دارالشفاست و دردمندان برای کسب عافیت و رفع آلام خویش به مجلس سوگواری مزبور مراجعه می کنند."
وی در مورد سابقه تاریخی برگزاری مجالس عزاداری در این خانه می نویسد، "بنیانگذار این مجلس تعزیه مرحوم آقاسیدحسین خوشرو است که از سادات جلیل القدر و مورد احترام قاطبه مردم کرمان بوده و از حدود سال هزار و ۳۰۰ هجری شمسی این مجلس عزاداری را در خانه ای حدود منزل فعلی که هنوز هم باقی است تشکیل می داد و سالخوردگان درباره مراتب اخلاص سیدحسین خوشرو نسبت به خاندان نبوت و امامت بویژه سالار شهیدان حضرت اباعبدالله الحسین (ع) و همچین معنویت مجلس تعزیه داری که در منزل او تشکیل می شد، ماجراهای شنیدنی نقل می کنند."
دانشور در این کتاب به نقل ماجرایی از این معنویت پرداخته و از قول پیرزن متدینی می نویسد، "در سالهای بسیار دور به کربلا رفتم و در یکی از روزهای ماه محرم با جمعی از دیگر زوار کرمانی در حرم حضرت امام حسین (ع) مشغول زیارت بودیم، موضوع معنویت و تاثیر روضه و عزاداری منزل خوشرو به میان آمد یکی از زوار بدون مقدمه گفت، خوشا به حال کسانی که در چنین ایامی در منزل آقای خوشرو مشغول عزاداری حضرت سیدالشهدا هستند، من گفتم تو الان در خود حرم حضرت سیدالشهدا مشغول عزاداری و زیارت هستی و آیا قداست و معنویت منزل آقای خوشرو زیادتر از حرم حضرت امام حسین (ع) است که شما چنین حرفی را می زنی، او جواب داد خیر من از این جهت این مطلب را بیان کردم که در مجلس روضه منزل آقای خوشرو بود که من متوسل شدم و برات زیارت قبر حضرت سیدالشهدا را گرفتم و معتقدم که روضه منزل خوشرو آنقدر بی ریا و دارای معنویت است که کمتر کسی است که با خلوص نیت برای عزاداری و گرفتن حاجت در مجلس روضه ایشان شرکت کند و حاجت روا نشده از منزل مزبور خارج شود."
به روایت تاریخ، منزل خوشرو ابتدا متعلق به شخصی به نام داراب زرتشتی بوده که وی در دوران زندگی خویش در کارهای خیر فعال و از ارادتمندان حضرت سیدالشهدا بوده است. پس از مرگ وی، خانه مزبور را ورثه اش در حدود سال ۱۳۲۴ هجری شمسی به خوشرو فروختند. این مکان هم اکنون محل عزای خامس آل عبا(ع) و ملجا و ماوایی برای شیفتگان و علاقمندان خاندان نبوت و عصمت و طهارت (ع) است. این منزل با همه عظمت و شکوهش موقوفه خاصی ندارد بلکه هزینه های آن توسط شخص آقاسیدمحمد خوشرو و همچنین از محل نذوراتی که در ایام سوگواری و در طول مدت سال علاقمندان و معتقدان به روضه منزل سیدخوشرو اهدا می کنند تامین می شود.
در روز تاسوعا و عاشورا دسته های سینه زنی و عزاداری مراسم خود را از تکیه ها، مسجدها و حسینیه های محله های خود آغاز و آن را به خانه قدیمی اما با صفای آقا خوشرو ختم می کنند، ساعاتی قبل از ظهر تاسوعا و عاشورا دسته های عزاداری یکی یکی وارد این منزل مورد احترام شده و مداح دسته لحظاتی را به نوحه خوانی اختصاص می دهد و سایر اعضای دسته هم به همراه حاضران در مجلس به عزاداری می پردازند. پس از آن نوبت به دسته های دیگر می شود بطوری که به جرات می توان گفت، اختتام کلیه مراسم عزاداری در این دو روز زیر خیمه منزل آقای خوشرو برگزار می شود.
مرحوم آقاسیدحسین خوشرو در سال ۱۲۵۷ هجری شمسی متولد شد و در سن ۶۹ سالگی بدرود حیات گفت.
با توجه به اینکه دفن اشخاص در داخل شهر ممنوع بود نظر به احترام و موقعیت معنوی این سید جلیل القدر جسد او در نزدیکی منزلش پشت ایوان تاریخی قبه سبز کرمان به خاک سپرده شد.
علاوه بر روضه منزل خوشرو، آئین های ویژه محرم در برخی منازل کرمان از رونق و صفای خاصی نسبت به سایر مکانها برخوردار است که از جمله این منازل می توان به خانه های وقفی خانقاهی ها، یخدانی ها، حاج غلامحسین و حاج ملاعلی متقی، حاج محمدحسن سیمکی و حاج ماشاء الله نظری اشاره کرد.