به گزارش خبرگزاری تسنیم از شیراز، شیراز از دیرباز به اعتدال و خنکای هوا مشهور بوده و سیمای سرسبزش بهویژه قصردشت و چمرانش شهره شهرها بوده است اما چند دهه است که شهر از ستیغ گرم و تند آفتاب در امان نمانده و افزایش دمای کره زمین، تراکم جمعیت و هجوم انواع آلایندهها و خودروها به خیابانهای شهر، در کنار کاهش مساحت باغات و فضای سبز شهر به دلایل انسانی و طبیعی، نفس شهر را بریده است.
به همه اینها تنش آبی را نیز بیفزایید که در کشور این روزها و با رسیدن دما به بیشترین حد خود، نه تنها حیات جانداران بلکه هستی گیاهان را نیز با خطر مواجه کرده و همه روزه شاهد پژمردگی گیاهان و درختچههای خانه و خیابان در جای جای شهرمان شیراز هستیم.
در راستای بهبود این وضعیت شهرداری شیراز چند سالی است که با هدف افزایش سرانه فضای سبز و ارتقای زندگی شهروندان، کاشت درخت و درختچههایی را در دستور کار خود قرار داد و در آخرین مورد آن سازمان سیما و منظر شهرداری با رونمایی از سامانهای تحت عنوان سبزینه از توزیع رایگان نهال درب منزل شهروندان خبر داد.
طرحی که با وجود خلاقانه و مفیدبودن آن، در کیفیت اجرای انتقاداتی را بههمراه داشت و علاوه بر عدم تناسب عرضه و تقاضا در ارائه درختچهها و نهالها، انتخاب نوع گونههای گیاهی، مثمر یا غیر مثمر بودن نهالها، سایهدار یا عریان بودن آنها، طول عمر و پهنای این درختان و سرسبزی یا بی برگی آنها مورد بحث و اختلاف میان کارشناسان فضای سبز و متخصصین مدیریت شهری قرار گرفت.
شهرداری کاشت درختان سایه دار و بلند را مورد توجه قرار بدهد
رضا محمدی کارشناس محیط زیست در گفتوگو با تسنیم توقف کاشت درختان بلند و سایهدار، تاکید زیاد بر کاشت درختچههای کم ارتفاع همچون سر و کاجهای زینتی و عدم مراقبت کافی از درختان سایهدار و کهنسال را از جمله مهمترین نقدهای خود به شهرداری میداند.
به گفته وی بسیاری از درختان در این سالها توسط مردم یا بنّا و معماران ساختمانی و کسبه از بین رفتند و یا به سبب کاهش مراقبت از آنها دچار پوسیدگی و زوال شدند که شهرداری باید هرچه سریعتر علاوه بر احیا و درمان آنها به کاشت درختان سایهدار و بلند بپردازد تا علاوه بر کاهش دمای شیراز به صرفهجویی در آب حین آبیاری فضای سبز نیز کمک شود.
در همین زمینه شهرداری شیراز از تدابیر و توصیههایی برای کاهش یا سپری کردن گرما و تنش آبی تابستان 1400 و احیای درختان موجود خبر داد. سازمان سیما، منظر و فضای سبز شهرداری شیراز ابتدا و با هدف کاهش عطش و تنش آبی درختان به شهروندان و پرسنل این سازمان توصیه کرد با توجه به حساسیت بیشتر نهالهای تازه کاشته شده نسبت به درختان کهن با ریشههای عمیق، تغییر زمان آبیاری را با هدف سلامت و بالندگی گیاهان مورد توجه قرار بدهند.
محمدرضا زندیه، رئیس سازمان سیما، منظر و فضای سبز شهری شهرداری شیراز در گفتوگو با تسنیم با اشاره به تغییر ساعات آبیاری در فصل تابستان و موکول کردن آن به ساعات غیرآفتابی با هدف نگهداری فضای سبز شهری اظهار داشت: با هدف کنترل و پایش آبیاریها برای نخستین بار از سامانه نظارت هوشمند در سطح شهر استفاده میشود که بر اساس آن تانکرهای حامل آب همه مجهز به سیستم کنترل هوشمند بوده و حجم برداشت و میزان آبیاری مشخص میشود.
زندیه همچنین ضمن تاکید بر عملیات اصلاح آبخور درختان که به دلایلی مانند فعالیتهای عمرانی، تخلیه ضایعات و فشار آب در اثر آبیاری با تانکر از بین میروند گفت: با هدف کاهش تنش آبی و هدررفت آب علاوه بر اصلاح آبخور درختان، هرس و وجین علفهای هرز نیز در دستور کار سازمان قرار گرفته است.
رئیس سازمان سیما، منظر و فضای سبز شهری شهرداری شیراز همچنین تبدیل دورههای آبیاری درختان از 15 روز یکبار به 4 روز یکبار، شست و شوی مرتب درختان جهت کنترل و مقابله با آفات به ویژه در درختانی مانند سرو، کاج ، زبان گنجشگ و نارون که به خاطر جذب گرد و خاک مستعد بروز آفات و بیماریها هستند و محلول پاشی کود به درختان نارنج را از دیگر اقدامات شهرداری برای گذر از تنش آبی و احیای درختان و فضای سبز شیراز برشمرد.
رصد و پایش تنش آبی و رفع مشکلات موجود جز با همکاری و مشارکت مردم میسر نمیشود و شهروندان نیز باید ضمن رصد آبیاریها به منزله چشم شهرداری عمل کرده و به محض مشاهده تخلفات احتمالی، هدررفت آب، نشت و یا شکستن لولههای آب، مشکلات و تخلفات موجود را با شماره 137 سامانه ارتباطات مردمی شهرداری شیراز در میان بگذارند.
انتهای پیام/ 424/ ز