به گزارش همشهری آنلاین به نقل از گاردین «آژانس بینالمللی انرژی اتمی» (IAEA) از سال ۲۰۰۹ هنگامی که پیونگیانگ بازرسانش را اخراج کرد، به تاسیسات هستهای کره شمالی دسترسی ندارد. کره شمالی از آن هنگام به بعد برنامه تسلیحات هستهایاش را به پیش برد و به زودی آزمایش بمب هستهای را هم از سر گرفت. آخرین آزمایش هستهای این کشور در سال ۲۰۱۷ انجام شده است.
IAEA اکنون کره شمالی را از راه دور عمدتا از طریق تصاویر ماهوارهای زیر نظر دارد.
در گزارش آژانس آمده است: «در عین ححال، از ابتدای ژوئیه ۲۰۲۱ شواهدی از جمله خروج آب سردکننده به دست آمده است که با فعال شدن این رآکتور مطابقت دارد.»
IAEA این گزارش را هر سال پیش از دیدار کشورهای عضو به طور آنلاین منتشر میکند.
بر اساس این گزارش، شواهد به دست آمده از «یونگبیون»، مجتمع اصلی اتمی کره شمالی، نشاندهنده احتمال انجام عملیات بازفراوری برای جدا کردن پلوتونیوم قابلاستفاده در سلاحهای هستهای از سوخت مصرفشده رآکتور است.
بر اساس این گزارش که روز جمعه منتشر شد، مدت این عملیات که ظاهر پنج ماه از میانه فوریه (اسفند) تا اوائل ژوئیه (تیر) طول کشیده است، نشان میدهد که یک محموله کامل سوخت فراوریشده است، در حالی که برای دفع زبالههای هستهای یا کارهای تعمیراتی مدت زمان کمتری لازم است.
به گفته آژانس، «شواهد جدید درباره عملیات در رآکتور 5MW و آزمایشگاه (بازفراوری) رادیوشیمیایی بسیار نگرانکننده است.»
بر اساس این گزارش، شواهد نشان میدادند «برای یک دوره زمانی» آنچه ظاهرا یک کارخانه تغلیط اورانیوم در یونگبیون است، فعالیتی ندارد. همچنین شواهدی درباره فعالیتهای استخراج و تغلیظ اورانیوم در یک معدن اورانیوم و یک کارخانه در پیونگسان وجود دارد.