به گزارش ایرنا، درخت سرو کهنسال باشت و محوطه تاریخی اطراف آن حدود یک دهه پیش در فهرست میراث طبیعی کشور به ثبت رسید اما هنوز زیرساختی برای میزبانی گردشگران در این منطقه فراهم نشده است.
این درخت بلندبالا و محوطه تاریخی اطراف آن حدود یک دهه پیش در فهرست میراث طبیعی کشور به ثبت رسید اما هنوز زیرساختی برای میزبانی گردشگران در این منطقه فراهم نشده است.
درخت سرو لار، ۴۰ متر طول و هفت متر عرض دارد و پس از کاوشهای باستان شناسی و بررسی های گیاهشناسی در دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران، بهعنوان یکی از نادرترین و کهنسالترین جاذبه طبیعی کشور معرفی شده است.
این سرو کهنسال شهرستان باشت در کنار یک آتشکده و گورستان تاریخی نزدیکی روستای لار، تاریخ کهن این سرزمین را فریاد می زند به طوری که کارشناسان میراث فرهنگی بر این باور هستند که آتشکده و گورستان تاریخی این منطقه متعلق به دوران باستان و یادگاری از آیینهای زرتشتی است.
با وجود جذابیت های منحصربه فرد تاریخی و طبیعی درخت کهنسال لار در باشت اما این شاهکار طبیعت ایران زمین، به دلیل نبودن زیرساخت های مناسب گردشگری گمنام مانده تا جایی که حتی بسیاری از مردم استان نیز آن را نمی شناسند و ایرانگردان آشنایی چندانی با آن ندارند.
این در حالی است که درخت ابرکوه یزد به عنوان یکی از همتباران سرو کهنسال باشت، با وجود قرار گرفتن در منطقه ای کویری اما به دلیل ایجاد زیرساخت های رفاهی سالانه تماشاخانه هزاران ایرانگرد و جهانگرد بوده و نقش مهمی در توسعه گردشگری این شهر کویری داشته است.
رسانه ای شدن خبر اختصاص اعتبار برای ساماندهی و صیانت از سرو کهنسال لار در شهرستان باشت، علاقه مندان به این جاذبه طبیعی بکر را خوشحال و امیدوار به برداشته شدن گام های بعدی برای شکوفا شدن ظرفیت های گردشگری آن کرده است.
با این تفاسیر بالفعل کردن پتانسیل های بالقوه گردشگری و اکوتوریسم این جاذبه طبیعی نیازمند بهره گیری از نظرات کارشناسان امر است تا شاهد طی مسیری صحیح در این خصوص باشیم.
معرفی این میراث طبیعی با زبان هنر راهگشاست
سعیده پورانصاری، کارشناس حوزه گرافیک محیطی و زیباشناختی بصری در این خصوص می گوید: معرفی این میراث طبیعی جنوب کشور به علاقه مندان حوزه اکوتوریسم نیازمند مجموعه اقداماتی در حوزه بهسازی، مناسب سازی و تبلیغی با توجه به ملاحظات زیست محیطی و حفاظتی است.
پورانصاری تاکید کرد: سرو در ادبیات کهن فارسی سمبل آزادگی و یکی از درختان مورد احترام در ادیان است و این خود می تواند زمینه توجه هر چه بیشتر علاقه مندان به این میراث طبیعی برای ایرانگردان و جهانگردان را فراهم آورد.
وی قرارگیری شهرستان زیبای باشت در مسیر تردد چهار استان کهگیلویه و بویراحمد، فارس، بوشهر و خوزستان را یک فرصت مهم دانست و تصریح کرد: فراخوان برای ساخت و نصب المان در محیط های شهری و پرتردد نخستین گام برای معرفی این جاذبه طبیعی است تا زمینه جذب علاقه مندان و گردشگران را مهیا کند.
این داور جشنواره های ملی در حوزه هنرهای تجسمی تاکید کرد: برگزاری جشنواره های فرهنگی و هنری با شرکت هنرمندان ملی و با موضوع این سرو کهنسال در این شهرستان نیز تواند به معرفی هرچه بهتر و بیشتر آن کمک کند.
پورانصاری بیان کرد: طراحی و ایجاد صفحه هایی در فضای مجازی به نام درخت کهنسال لار، تشریح ظرفیت ها و راهکارهای صیانت از این جاذبه زیبا نیاز دیگری است که افزون بر جذب گردشگران به حفاظت از این جاذبه ارزشمند کمک می کند.
این متخصص گرافیک محیطی با اشاره به اهمیت شناخت فرهنگ بومی منطقه از سوی کارشناسان استانی و ملی، اجرای طرح های مطالعاتی و ارائه ایده های نو را لازمه شکوفایی ظرفیت های گردشگری دشت لار در شهرستان باشت دانست.
وی ساخت مستندهای تلویزیونی پس از ایجاد زیرساخت های رفاهی مورد نیاز را گام دیگری برای معرفی جاذبه های گردشگری درخت سرو لار برای جذب ایرانگردان و حتی جهانگردان عنوان کرد و گفت: ایجاد پیاده راه سلامت، محوطه سازی اطراف درخت با طرح و نقشه مشخص و رعایت اصول حفاظتی، حصار کشی متناسب با نیاز نگهداری از درخت، ایجاد موزه گیاه شناسی جهت جلب بیشتر توریست با دو رویکرد معرفی موقعیت گردشگری و شناساندن تنوع زیست محیطی و گیاه شناسی منطقه از دیگر راهکارهای معرفی این جاذبه طبیعی است.
پورانصاری بر ایجاد زیرساختهای اسکان برای گردشگران تاکید کرد و افزود: استفاده از ظرفیت ایجاد اماکن بوم گردی متناسب با شرایط موجود منطقه می تواند موجب توسعه و رشد اقتصاد گردشگری منطقه شود.
لزوم ایجاد زیرساختها
رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری باشت در این خصوص گفت: مناسب سازی جاده ارتباطی منتهی به درخت سرولار که پنج کیلومتر طول دارد و در زمان حاضر خاکی و سخت گذر است مهمترین نیاز رونق گردشگری در این منطقه است.
با توجه به مقاومت درخت کهنسال لار در این منطقه کارشناسان میراث فرهنگی می گویند که کاشت درختان در مسیر پنج کیلومتر جاده خاکی و تبدیل آن به یک مسیر پیاده روی در کنار امکاناتی مانند کالسکه می تواند بر جذابیت های این منطقه بیافزاید.
صادق ماندنی زاده اضافه کرد:ایجاد امکاناتی مانند سرویس های بهداشتی،سکوهای نشیمن، مخزن ذخیره آب از حداقل نیازهای مورد نیاز حضور گردشگران در این منطقه دیدنی است.
وی تاکید کرد: رونق گردشگری در منطقه درخت سرو لار افزون بر رونق گردشگری به فروش سوغات محلی، محصولات کشاورزی وصنایع دستی این منطقه و روستاهای اطراف کمک می کند.
پیش نیازهای زیرساخت های گردشگری
سید یعقوب سادات عنا،رییس اداره حفاظت محیط زیست باشت با اشاره به اینکه درخت سرو لار در منطقه شکار ممنوع قرار دارد گفت: ایجاد زیرساخت هایی مانند جاده دسترسی مناسب، سنگ فرش، سکوهای نشیمن و سرویس های بهداشتی در این منطقه نیازمند مطالعات زیست محیطی است.
مسن ترین جاندار کهگیلویه و بویراحمد در سلامت
سید حمید حسینی،رییس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری باشت می گوید: هیچ گونه بیماری یا آفتی در تنه درخت سرو لار مشاهده نشده است اما می توان با اقدام هایی مانند هرس شاخه سارهای این درخت به جوان شدن و افزایش طول عمر آن کمک کرد.
رییس اداره حفاظت محیط زیست باشت اعتقاد دارد که درخت کهنسال سرو لار در بخش های مختلف نظیر تنه در سلامت زندگی می کند اما نیازمند اقدام های صیانتی با مشارکت کارشناسان منابع طبیعی است.
اختصاص اعتبار برای ساماندهی
مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی کهگیلویه و بویراحمد نیز اختصاص یک میلیارد ریال اعتبار برای ساماندهی اثر طبیعی درخت سرو لار در شهرستان باشت را گامی بسترساز برای شکوفایی ظرفیت های گردشگری این منطقه دانست.
مجید صفایی با اشاره به اینکه این بودجه از محل اعتبارات استان کهگیلویه و بویراحمد برای ایجاد زیرساخت های این درخت کهنسال اختصاص یافته اظهار داشت: مراحل مناقصه این طرح تا اواخر شهریورماه امساال برگزار خواهد شد.
وی ابراز داشت:با این اعتبار حصارکشی و تعیین حریم محوطه این درخت برای بقا و حفظ در برابر رویدادهای طبیعی مانند باد و ریزش کوه با توجه به بالا رفتن سن آن و عوامل تخریب انسانی انجام می شود.
مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی کهگیلویه و بویراحمد عنوان کرد: اثر طبیعی درخت سرو لار یکی از ۱۳ اثر طبیعی استان است که در فهرست آثار ملی کشور ثبت شده به همین دلیل پتانسیل تبدیل به یک منطقه گردشگری را دارد.
صفایی تاکید کرد:منطقه گردشگر پذیر لار در شهرستان باشت شرایط خوبی برای اجرای طرح های بومگردی عشایری دارد و از سرمایه گذاران متقاضی اجرای چنین طرح هایی در نزدیکی این اثر طبیعی با پرداخت تسهیلات بانکی ارزان قیمت حمایت می شود.
درخت سرو لار در روستای لار در ۴۰ کیلومتری جنوب غربی شهرستان باشت از توابع کهگیلویه و بویراحمد در مجاورت امامزاده سید محمدباقر (ع) فرزند سید عیسی (ع) قرار دارد.