اگرچه زیرساخت های آب آشامیدنی شهرستان باشت در سال های اخیر با اجرای ۵۱ پروژه و سرمایه گذاری ۶۰۰ میلیارد ریالی شاهد تحولات چشمگیری بوده اما به دلیل عمق محرومیت ها این حوزه همچنان نیازمند تلاش برای دسترسی شهروندان به آب سالم و پایدار است.
استفاده غیرمجاز از آب آشامیدنی برای آبیاری باغستان ها و تامین آب دام در سال تنش آبی امسال که خشکسالی افزون بر شهر باشت باعث افت شدید چشمه تامین آب ۱۵روستای شهرستان شده بیش از پیش مشکل آفرین شده است.
کارشناسان حوزه آب و فاضلاب باشت با اشاره به اینکه نبود تعادل فشار در شبکه توزیع به دلیل غیربرنامهای بودن انشعابها، احتمال نشت آلایندهها ، ایجاد آلودگی در شبکه هنگام افت فشار و اتصال مجدد آب از پیامدهای انشعابهای غیرمجاز آب است بر چاره اندیشی برای رفع این مشکل تاکید دارند.
با این حال اما مسئولان تجهیزات مورد نیاز قطع انشعاب های غیرمجاز را به اندازه کافی در اختیار ندارند به همین دلیل در بسیاری از موارد ناچار هستند از خیر این امر مهم بگذرند و همین نقصان باعث شده استفاده از انشعاب های غیرمجاز روز به روز در باشت بیشتر شود و به دنبال آن فشار آب مشترکان کمتر.
کمبود تجهیزات قطع انشعاب های غیرمجاز
کارشناس اداره آب و فاضلاب باشت و مدیر سابق این اداره گفت: کمبود تجهیزات مورد نیاز قطع انشعاب های غیرمجاز از مهمترین چالش های این حوزه در شهرستان است.
امین محمدی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: مسئولان اداره آب و فاضلاب این شهرستان ۲۲ هزار نفری تنها یک موتور جوش در اختیار دارند که چاره ای جز اختصاص آن به تعمیر تاسیسات ندارند.
این کارشناس اداره آب و فاضلاب باشت با اشاره به درآمد هزینه ای بودن شرکت آب و فاضلاب از مسئولان خواست تا با اختصاص تجهیزات مورد نیاز قطع انشعاب های غیرمجاز به اداره آب وفاضلاب برای کسب درآمد و به دنبال آن افزایش زیرساخت های حوزه آب آشامیدنی شهرستان کمک کنند.
ضرورت تقویت تجهیزات
فرمانده ناحیه مقاومت بسیج باشت هم گفت: اختصاص تجهیزات خودرویی و قطع انشعاب های غیرمجاز از نیازهای تحقق صیانت از آب آشامیدنی در این شهرستان بشمار می رود که باید در اولویت کاری متولیان امر قرار گیرد.
سرگرد محسن غلامشاهی اضافه کرد: نیروهای جهادی بسیج تلاش می کنند در کنار پرسنل اداره آب و فاضلاب برای دسترسی عموم شهروندان به آب آشامیدنی سالم باشند به طوری که پارسال سه هزار متر خط انتقال شبکه آب در پنج روستای شهرستان از سوی جهادگران نوسازی شد و امسال نیز قرار است تا ۶ هزار متر خط انتقال شبکه آب در مناطق شهری و روستایی نوسازی شود اما در برخی از موارد رفع مشکلات با دست خالی امکان پذیر نیست.
اقدام های فرهنگی راهگشای جلب مشارکت مردم
امام جمعه باشت نیز در این خصوص با اشاره به اینکه آب از انفال و متعلق به همه مسلمانان است تاکید کرد: پیشگیری استفاده از آب آشامیدنی برای مصارف کشاورزی نیازمند انجام اقدام های تبلیغی و فرهنگی برای تشریح پیامدهای آن است.
حجت الاسلام امید گنجه ای اضافه کرد: تولید انیمیشن های کوتاه برای پخش در صدا و سیما و شبکه های مجازی می تواند به جلب مشارکت شهروندان برای رفع این معضل کمک کند.
وی تاکید کرد: استفاده غیرمجاز از آب آشامیدنی برای آبیاری باغستان ها از مهمترین معضلات شهرستان باشت است که نیازمند تعامل مسئولان برای شناسایی متخلفان است.
کمبود زیرساخت های تامین آب چالش کهنه
فرماندار باشت با اشاره به اینکه آب شهر باشت در حال حاضر با سه چاه تامین می شود که در صورت ایجاد مشکلی آب بخش زیادی از شهر قطع می شود بر احداث چاه برای پایداری آب آشامیدنی شهرستان تاکید کرد.
سید مسعود حسینی با بیان اینکه مطالعات احداث یک مخزن با دبی ۴۰ لیتردر ثانیه و خط انتقال ۱۱ کیلومتر در باشت انجام شده است، افزود: در صورت اجرای این طرح افزون شهر باشت کمبود آب آشامیدنی شهر بوستان در این شهرستان نیز رفع می شود.
پیش بینی اعتبار ویژه
فرماندار باشت گفت: با توجه به مشکلات کنونی۲۰ میلیارد ریال اعتبار افزون بر بودجه پیش بینی شده برای توسعه زیرساخت های آب آشامیدنی در این شهرستان در سال جاری اختصاص یافته که نیاز است تا مسئولان برای جذب آن و کمک به کاهش این مشکلات کمک کنند.
به گفته حسینی در سال های اخیر تلاش های زیادی برای توسعه زیرساخت های آب و فاضلاب در این شهرستان انجام شده که ضمن برداشته شدن سنگینی مشک آب بر دوش اهالی روستاها منجر به کاهش اثرات تنش آبی در مناطق شهری نیز شده است اما تامین پایدارآب آشامیدنی شهروندان نیازمند تلاش بیشتری است.
اقدام های انجام شده
فرماندار باشت به اقدامات انجام شده طی سال هعای اخیر جهت پایدار نمودن وضعیت آب این شهرستان اشاره کرد و اظهار داشت : از ابتدای سال ۱۳۹۱ تاکنون ۵۱ طرح حوزه آب و فاضلاب در این شهرستان با ۶۰۰ میلیارد ریال اعتبار انجام شده است.
حسینی اضافه کرد: احداث ۲۶باب مخزن با ظرفیت پنج هزار و ۳۰۰ مترمکعب ، توسعه خط انتقال آب در ۷۰ روستای شهرستان به طول ۱۸۰ کیلومتر و توسعه خط انتقال آب در مناطق شهری به طول۳۰کیلومتر از مهمترین خدمات حوزه آب و فاضلاب این شهرستان در سال های اخیر بوده است.
وی حفر پنج حلقه چاه آهکی ،احداث ۶ ساختمان ایستگاه پمپاژ ، توسعه شبکه برق و خرید انشعاب برق جهت تجهیز پنج این چاه ها ،احداث شبکه فاضلاب به طول هفت کیلومتر خط انتقال و نصب ۶۵۰ انشعاب فاضلاب از دیگر خدمات انجام شده در ۹ سال گذشته تاکنون بوده است.
وی تاکید کرد: همچنین در این مدت ۲۸ روستایی که به شبکه آب دسترسی نداشتند و از آب چشمه استفاده می کردند صاحب شبکه آب و چهار هزارخانوار روستایی از آب سالم ، بهداشتی و پایدار بهره مند شدند.
فرماندار باشت تصریح کرد: احداث ساختمان مهمانسرای آبفای باشت، مکان یابی و تملک زمین به منظور احداث تصفیه خانه فاضلاب ، بازسازی و اصلاح ۲دهنه چشمه و واگذاری بیش از سه هزار انشعاب جدید آب در مناطق شهر و روستا گوشه دیگری از خدمات ماندگار انجام شده سال های اخیر بوده است.
شهرستان باشت در جنوب کهگیلویه و بویراحمد افزون بر هفت هزار مشترک آب و فاضلاب دارد.