این نوسان به حدی است که ظرف روزهای اخیر برخی فروشگاههای این منطقه عرضه روغن خوراکی ندارند، برخی هم این ماده غذایی را به قیمت بالاتر از نرخ مصوب تا حد سه برابر آن میفروشند و برخی فروشندگان نیز از این وضعیت برای فروش سایر اجناس سوءاستفاده میکنند.
یکی از شهروندان نیشابوری روز دوشنبه به خبرنگار ایرنا گفت: پس از مراجعه به مغازه برای خرید روغن مایع، فروشنده گفت که باید سه عدد کیک هم همراهش خریداری کنم اما کیکهایی که همراه روغن باید میخریدم "تاریخ انقضا گذشته" بود.
وی که خواست نامش ذکر نشود افزود: با وجود فعالیت چند کارخانه تولید روغن نباتی در سطح شهرستان نیشابور این نوسان و کمبود در عرضه روغن خوراکی فاقد هرگونه توجیه به نظر میرسد.
بررسی میدانی خبرنگار ایرنا از سطح شهر نیشابور حاکی از کمبود عرضه روغن خوراکی در سطح فروشگاهها بود به طوری که بیشتر سوپر مارکت های شهر نیشابور روغن ندارند و قفسه های مربوط به روغن را با وسایل دیگر پر کرده اند و فروشگاههای زنجیرهای هم شرایط خیلی متفاوتی ندارند.
مسوول یکی از فروشگاه های زنجیره ای بزرگ که شعبههای زیادی در نیشابور دارد با بیان این که هیچ گونه روغنی ندارد گفت: یک هفته می شود که هیچ روغنی برای ما نیامده است.
در قفسه یکی دیگر از فروشگاههای زنجیرهای تعدادی روغن کوچک دیده می شود که با برگه روی قفسه آنها نوشته شده "تنها یک روغن می توانید بردارید."
فروشنده می گوید: چند روز پیش ۱۵ کارتن برای ما آمد که ۲، سه کارتن آن بیشتر نمانده است.
وی ادامه داد: سه هفته پیش شرایط بهتر بود، روغن ۲ لیتری می رسید ولی در حال حاضر روغن های کوچکتر با تعداد خیلی محدود به دست ما می رسد.
مدیر فروش فروشگاه بزرگ دیگری اظهار داشت: تعداد کمی روغن برایمان باقی مانده است، به کارخانه های نیشابور هم مراجعه کردیم که موجودی نداشتند و تنها یک ماه پیش به صورت محدود چند کارتن در اختیار ما قرار دادند و شرکت های دیگر هم به صورت محدود و همراه با اجناس دیگر روغن را به ما میفروشند.
خبرنگار ایرنا برای بررسی بیشتر به سراغ فروشگاه دیگری هم رفت که آنجا هم قفسه های روغن با چیپس و پفک پر شده بود.
فروشنده این فروشگاه هم در خصوص علت این کمبود گفت: به مراکز پخش که می رویم می گویند روغن نداریم.
وی در حالی که قفسههای برخی محصولات را نشان میداد افزود: برخی شرکت ها نیز روغن را با جنس دیگری میفروشند. قبلا اجناسی که می دادند تاریخ انقضا داشت و ما هم مجبور بودیم همراه روغن آنها را به مشتری بدهیم اما چون فعلا جنس هایی که می دهند تاریخ انقضاهای طولانی دارد نیازی به فروش همزمان با روغن آنها نداریم.
در یکماه گذشته ۲ مرحله توزیع روغن در شهرستان نیشابور انجام شده است
معاون استاندار و فرماندار ویژه نیشابور در خصوص این مشکل به خبرنگار ایرنا گفت: در یکماه گذشته طی ۲ مرحله توزیع روغن در سطح شهرستان نیشابور انجام شده است و از ۷۴ تُن سهمیهای که به نیشابور اختصاص یافت ۵۴ تُن توسط دهیاریها در روستاها و مابقی در شهرها توزیع شد.
علیرضا قامتی افزود: علاوه بر این ۲۰تُن توسط نمایندگی شهرستان و ۴۰تُن توسط فروشگاههای زنجیرهای سطح شهرستان تهیه و توزیع شده و ۱۱۰تُن هم حواله صادر شده و همانطور که در ستاد تنظیم بازار اعلام شد مشکلی در این خصوص نداریم.
وی ادامه داد: توزیع عمده این روغنها در ۱۸ فروشگاه انجام شده و پس از شیوع کرونا ۱۰ کمیته برای نظارت بر اصناف تشکیل شد و همه تلاش ما بر این بود که توزیع در نقاط مختلف شهری و روستایی به صورت متعادل صورت گیرد.
فرماندار فیروزه هم در گفتوگو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: طی یکماه گذشته ۲۶ تُن روغن در این شهرستان توزیع شده که از اینمیزان ۲۰ تُن در روستاها و مابقی در شهرها بوده است.
ابوالفضل حکیمپور افزود: در حال حاضر میزان نیاز شهرستان فیروزه به روغن ۲۰ تُن و مقدار مصرف ماهیانه به طور میانگین ۴۵تُن است.
وی اظهارداشت: از ابتدای امسال ۱۳ موردپرونده تخلف در حوزه گرانفروشی تشکیل شده و پرونده احتکار نداشتهایم.
فرماندار شهرستان زبرخان نیز در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: از سه ماه گذشته سهمیه زبرخان از نیشابور مستقل شده و طی این مدت ۱۸ تُن روغن توزیع شده است.
سید یحیی سلیمانی افزود: ۲اکیپ بازرسی در زبرخان بر اصناف نظارت دارند و البته در این زمینه با کمبود نیرو مواجه هستیم و تلاش میکنیم با ایجاد اتحادیههای مختلف اصناف هر چه سریعتر اتاق اصناف در این شهرستان تازه تاسیس شکل بگیرد.
وی ادامه داد: از ابتدای امسال در قالب تیمهای نظارت بر مقررات بهداشتی، احتکار و کمفروشی و گزارشهای مردمی افزون بر ۵۰ گزارش وصول و در این چارچوب حدود ۲۰ پرونده تشکیل شده است.
رییس اداره صنعت، معدن و تجارت شهرستان نیشابور هم گفت: برای هر شهرستان نسبت به جمعیتش سهمیهای در نظر گرفته شده که در فواصل زمانی معین اختصاص پیدا میکند و در آذر ماه ۷۴تُن روغن در نیشابور و زبرخان توزیع شد.
محمد رضا پورکاویان افزود: کمیته ساماندهی بازار در نیشابور فعال شده و تا آخر امسال واحدهای صنفی بدون پروانه مهر و موم میشوند.
وی اضافه کرد: طی یکماه گذشته ۲۲۷ واحد صنفی متخلف به علت عدم رعایت مقررات بهداشتی مهر و موم شدند و ۲۹۱ واحد دیگر اخطار کتبی دریافت کردند.
رییس اداره صنعت، معدن و تجارت شهرستان نیشابور گفت: برای تعدیل قیمتها و عرضه و تقاضا در بازار نیازمند اطلاع رسانی و فرهنگسازی هستیم و خرید بیش از نیاز برخی اقلام توسط شهروندان موجب دامن زدن به تقاضا و در نتیجه افزایش قیمت میشود.
مرکز شهرستانهای نیشابور، فیروزه و زبرخان در جغرافیای مرکزی خراسان رضوی به ترتیب در ۱۲۷ کیلومتری، ۱۶۲ و ۱۰۰ کیلومتری غرب مشهد قرار دارند.