بودجه دانشگاه‌ها برای تحقق برنامه‌های راهبردی یا دستمزد دانشگاهیان؟

خبرگزاری ایسنا دوشنبه 08 دی 1399 - 14:13
رئیس دانشگاه فردوسی گفت: دانشگاه‌ها با توجه به بودجه در نظر گرفته شده، تنها قادرند حقوق و دستمزد دانشگاهیان را پرداخت کنند در حالی که باید بودجه‌ای برای تحقق برنامه‌های راهبردی دانشگاه‌ها نیز تامین شود.
بودجه دانشگاه‌ها برای تحقق برنامه‌های راهبردی یا دستمزد دانشگاهیان؟

محمد کافی در گفت‌وگو با ایسنا در خصوص سی‌امین اجلاس رؤسای دانشگاه‌های بزرگ کشور که به میزبانی دانشگاه شهید بهشتی برگزار شد، اظهار کرد:  از حدود ۶ سال پیش تصمیماتی گرفته شد و بنا شد تا دانشگاه‌های بزرگ کشور هر دوماه یک بار جلساتی را برگزار کرده تا مسائل مهم آموزش عالی کشور به ویژه مسائل دانشگاه‌های بزرگ با هماهنگی و همگرایی بیشتر انجام شود. در این جلسات معمولا شخصیت‌های موثر و مسئول دعوت می‌شوند و این اجلاس از نوع مشورتی است. دانشگاه فردوسی مشهد به عنوان دانشگاه تراز اول کشور جزو بنیانگذارن این اجلاس بوده و در تمام جلسات حضور داشته است.

وی افزود: از جمله مسائلی که در حال حاضر مطرح است، آینده آموزش عالی کشور، برنامه‌ریزی برای نقش آفرینی موثرتر آموزش عالی در برنامه هفتم توسعه و تعیین بودجه آموزش عالی است. سی‌امین اجلاس دانشگاه‌های بزرگ کشور با حضور دکتر نظرپور معاون اداری ، مالی و  پشتیبانی وزارت علوم، رییس کمیسیون برنامه و بودجه، دکتر خدابخشی نایب رئیس کمیسیون برنامه و بودجه و دکتر منادی رییس کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی برگزار شد، محورهایی که به بحث قرار گرفت آسیب شناسی و آینده‌نگری در مورد جایگاه علمی کشور بود .

رئیس دانشگاه فردوسی با اشاره به اینکه «درصد بالایی از تحقیقات علمی و مستندات علمی در ۱۳ دانشگاه حاضر در این جلسه انجام می‌شود»، خاطر نشان کرد: در این جلسه این دانشگاه‌ها نگرانی خود را از آینده و جایگاه علمی کشور در سطح جهانی مطرح کرده و عنوان کردند که نیاز است تا ارتباطات علمی بیشتری با دنیا داشته باشند و سرمایه‌های علمی خود را در ایران حفظ کنند. همچنین دانشگاه‌ها عنوان کردند که در ارتباط با اعزام دانشجویان و اعضاء هیات علمی برای فرصت‌های مطالعاتی و در کل همکاری علمی باید بودجه‌ها و فرصت‌ها تامین شود.

وی افزود: از آنجایی که دانشگاه‌ها با توجه به بودجه در نظر گرفته شده تنها قادرند حقوق و دستمزد دانشگاهیان را پرداخت کنند  بنابراین باید بودجه‌ای برای تحقق برنامه‌های راهبردی دانشگاه‌ها نیز تامین شود. لذا از اعضاء این دو کمیسیون مهم و موثر در آموزش عالی درخواست شد تا  بودجه دانشگاه‌ها به گونه‌ای بسته شود که بخشی از بودجه برای تحقق برنامه‌های راهبردی در نظر گرفته شود.

کافی ادامه داد: در این جلسه به محورهای عمومی همچون قدیمی بودن تاسیسات و ساختمان‌های دانشگاه‌های بزرگ کشور و تعمیرات این تاسیسات برای حفظ سرمایه‌های ملی،  به روز شدن  تجهیزات و دستگاه‌های آزمایشگاهی و کارگاهی که در اصل ابزار اصلی تحقیقات هستند  و  تامین مواد شیمیایی و افزایش هزینه‌های این مواد با توجه به قیمت دلار  نیز پرداخته شد. 

وی افزود: در این اجلاس پیشنهاد دو کمیسیون برنامه و بودجه و کمیسیون آموزش عالی مبنی بر تاسیس صندوقی در جهت حمایت از رساله‌های دکترا و پژوهش‌های مهم و همچنین درنظر گرفتن تمهیداتی از طرف صندوق رفاه دانشجویان یا هر موسسه دیگری در صورت بازگشت دانشگاه‌ها به مسیر اصلی خود و حضور دانشجویان در دانشگاه، با توجه به هزینه‌های بالا مربوط به تغذیه و... برای کاهش مشکلاتی که به‌وجود خواهد آمد، مطرح شد.

رئیس دانشگاه فردوسی مشهد گفت: در ادمه رؤسای این دو کمیسیون قول مساعدت دادند. همچنین تاکید این نمایندگان بر این بود تا دانشگاه‌ها  ارتباط بیشتری با کمیسیون‌ها داشته و در طول سال جلسات مشترکی وجود داشته باشد و در این جلسات  حوزه آموزش عالی و دانشگاه‌ها گزارش‌های خود را به صورت مرتب ارائه نمایند.

کافی تصریح کرد: علاوه بر این موضوعات محور مهم دیگر این جلسه حوزه کمک به تامین رفاه و معیشت  اعضاء هیات علمی و کارکنان بود. دانشگاه‌ها در این زمینه مشکلات جدی دارند. خوشبختانه وزارت علوم در ارتباط با کارکنان تصمیمی را ابلاغ کرده است. خواسته دانشگاه‌ها این بود تا منابع اعتباری و مالی به منظور افزایش حقوق کارکنان دانشگاه فراهم شود تا دانشگاه ها بتوانند این مصوبه را ابلاغ کرده و حقوق کارکنان دانشگاه‌ها متناسب با همکاران در وزارتخانه‌های دیگر تامین شود. موضوع معیشت و حقوق اعضاء هیات علمی نیز  بحث  بسیار مهمی است.  به خصوص که اعضاء هیات علمی جوانتر دانشگاه دارای مشکلات بیشتری هستند.

وی افزود: در این زمینه در دو محور،  مسکن اعضاء هیأت علمی و همسان‌سازی حقوق اعضاء هیات علمی وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی و  وزارت علوم، تحقیقات و فناوری  که هر دو وزارتخانه درگیر آموزش عالی هستند صحبت‌هایی انجام شد. در این جلسه ضمن تقدیر فراوان از زحمات و تلاش همکاران در وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی درخواست شد تنها در بخش آموزش حقوق اعضاء هیات علمی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری با حقوق اعضاء هیات علمی وزارت بهداشت درمان وآموزش پزشکی همسان سازی شود. در حوزه خدمات ارائه شده به بیماران کرونایی در بسیاری از موارد از جمله در حوزه ابزار و دستگاه‌ها برای ارائه به بیماران کرونایی دانشگاه‌های تابع وزارت علوم و تحقیقات و فناوری مشارکت بسیاری داشته‌اند و در حال حاضر نیز پروژه‌های مهمی در حال اجرا است و این موارد نیز در جلسه مطرح شد. در نهایت تصمیم بر این شد که این موارد در  سطح  وزارت علوم تحقیقات و فناوری و هم در سطح دو کمیسیون برنامه و بودجه و کمیسیون آموزش عالی پیگیری‌های جدی انجام شود.

رئیس دانشگاه فردوسی در زمینه میزان تحقق بودجه سال جاری عنوان کرد: تا امروز حدود ۹۵ درصد از این بودجه تحقق یافته است و ما در زمینه تحقق این بودجه تا امروز تنها ۵ درصد عقب‌تر هستیم. اگر آن  ۵ درصد جبران شود مشکلی وجود نخواهد داشت. اما مشکلی که وجود دارد این است که دانشگاه‌‎ها در سال گذشته افزایش حقوق برای کارکنان و اعضاء هیات علمی وجود داشته است که این افزایش حقوق در پایان سال بوده اما بودجه‌ها قبل این زمان بسته شده بودند،  لذا برای جبران این بار مالی رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور قول داده بودند که بودجه دانشگاه‌ها را ۱۱۰درصد خواهند کرد و تا امروز نیز جناب آقای دکتر نوبخت کماکان بر قول خود تاکید داشته است.

وی در مورد ردیف بودجه دانشگاه فردوسی و مطاقبت این بودجه به رتبه دانشگاه فردوسی خاطرنشان کرد: هر دانشگاهی در کلاس خودش مطرح می‌شود، دانشگاه فردوسی در میان ۱۳ دانشگاه‌ بزرگ کشور در رتبه دوم قرار دارد. بودجه دانشگاه‌ها بر اساس معیارهای وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و سازمان برنامه و بودجه تنظیم می‎شود و اطمینان داریم که در این زمینه تبعیضی وجود نداشته است. 

انتهای پیام

منبع خبر "خبرگزاری ایسنا" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.