پناه بردن به جشن‌های نوظهور؛ برای شادی یک خطای شناختی

خبرگزاری ایسنا یکشنبه 11 مهر 1400 - 09:13
یک عضو هیات علمی دانشگاه شهرکرد گفت: برگزاری جشن‌های نوظهور در حوزه کودکان جنبه‌ها و آثار تربیتی مثبت و منفی بسیاری دارد، البته برخی از این جشن‌ها مانند تولد و جشن دندان در گذشته نیز برای کودکان برگزار می‌شد، اما امروزه ماهیت این جشن‌ها دچار تغییر شده و یکی از موضوعات نگران‌کننده که امروزه درخصوص برگزاری جشن‌های کودکان وجود دارد، افراط موجود در این زمینه است.
پناه بردن به جشن‌های نوظهور؛ برای شادی یک خطای شناختی

عزیزالله مولوی در گفت‌وگو با ایسنا در خصوص برگزاری جشن‌های نوظهور که توسط والدین برای کودکان خود گرفته می‌شود، اظهار کرد: پدیده‌های اجتماعی عموما چند عاملی هستند و ظهور چنین پدیده‌هایی به چندین عامل بستگی دارد، برای مثال در ظهور جشن‌های متعدد مانند جشن تشخیص جنسیت، تولد، طراحی اتاق زایمان، دندان، مهدکودک، پیش‌دبستانی، سرقلمی و... که در حوزه کودکان قرار دارند، عوامل فرهنگی، اجتماعی، تاریخی، معرفتی، روان‌شناختی، جامعه‌شناختی، اخلاقی و ... تاثیرگذار است.

این عضو هیات علمی دانشگاه شهرکرد افزود: البته برخی از این جشن‌ها مانند تولد و جشن دندان در گذشته نیز برای کودکان برگزار می‌شد، اما امروزه ماهیت این جشن‌ها دچار تغییر شده است، برگزاری چنین جشن‌هایی دارای آثاری مانند اخلاقی، تربیتی، اجتماعی، روان‌شناختی، اقتصادی، معرفتی و ... است

وی ادامه داد: برگزاری جشن‌های نوظهور در حوزه کودکان دارای جنبه‌ها و آثار تربیتی مثبت است، که در صورت بروز برخی اتفاقات امکان دارد این آثار مثبت توسط برخی آثار منفی تحت تاثیر قرار گرفته و حذف شود، از آثار مثبت برگزاری این جشن‌ها می‌توان به پیوند خوردن دوران کودکی با خاطرات خوش و خلق لحظات شیرین و لذت‌آفرین برای کودک اشاره کرد، همچنین تقویت اعتماد به نفس، جلب توجه کودک به مراحل رشد و تعالی خود، ایجاد احساس کفایت، لیاقت و مورد توجه بودن در کودک و... از دیگر آثار مثبت برگزاری جشن‌های متعدد برای کودکان است، اجرای صله‌رحم و افزایش صمیمیت در خانواده را در پی دارد.

مولوی عنوان کرد: همچنین شرکت در جشن و شادی یک‌دیگر یکی از فرهنگ‌های بسیار پسندیده است، بنابراین موضوعات بیان‌شده از آثار مثبت برگزاری جشن‌ها در مناسبت‌های گوناگون است، همانگونه که در سخنان بزرگان دین اسلام افراد از افراط و تفریط منع می‌شوند، نکته قابل توجه این موضوع است که در برگزاری این جشن‌ها نیز از افراط و تفریط دوری شود.

این کارشناس مسائل فرهنگی اضافه کرد: هر موضوعی که از حد وسط و متعادل خود عبور کند حالت جهالت پیدا می‌کند، یکی از موضوعات نگران‌کننده که امروزه در خصوص برگزاری جشن‌های کودکان وجود دارد، افراط موجود در این زمینه است، یعنی جشن‌هایی که هدف برگزاری آن‌ها باید رشد و تعالی کودک، احترام به او و همچنین ارضای نیاز کودک به محبت و توجه باشد  از مسیر اصلی خود منحرف شده و با تجملات و تفاخر به جنبه نوظهور بسیار منفی که امروزه بسیار مشاهده می‌شود، تبدیل خواهد شد.

این مدرس دانشگاه اضافه کرد: برگزاری جشن‌های کودکان با اسراف و طراحی‌های متعدد و رنگین که بسیار پرخرج نیز هستند، انجام می‌شود و رشد شرکت‌های تبلیغاتی یا تولید لوازم زینتی و انجام طراحی‌های مختلف را در پی دارد، چنین مراکزی برای جذب مشتری روش‌ها و پدیده‌های فرهنگی گوناگونی خلق می‌کنند و با استفاده از روان‌شناسی رنگ‌ها و روش‌های زینتی چهره‌های زیبایی برای این پدیده‌های فرهنگی ایجاد کرده و آن‌ها را توسعه می‌دهند.

وی یادآور شد: در روایات دین اسلام اسراف به‌عنوان برادران شیطان یاد می‌شود، همچنین در متون دینی به موضوع صله‌رحم سفارش بسیاری شده، اما متاسفانه امروزه رفتاری که در اسلام بسیار مورد توجه واقع شده با رفتاری که مطابق نگاه‌های شیطانی است، خنثی می‌شود که این موضوع نیز یکی دیگر آثار منفی ورود تجملات به برگزاری جشن‌های خانوادگی برای کودکان است.

مولوی در خصوص بعد اجتماعی برگزاری جشن‌های پرتجمل برای کودکان، تصریح کرد: ترویج یک رفتار مصرف‌گرایانه در بین کودکان بسیار آثار مخربی دارد، زیرا کودکان دارای نبوغ تحلیلی و فکری نیستند، به همین دلیل سایر کودکان با مشاهده این جشن‌ها در اطراف خود و در فضای مجازی از خانواده خود برگزاری چنین جشن‌هایی را درخواست می‌کنند، اما متاسفانه تمامی خانواده‌ها توان برگزاری این نوع برنامه‌ها با هزینه‌ بالا را ندارند و در نتیجه یک کدورت و نارضایتی در خانواده‌ها می‌شود، همچنین بدبینی کودک نسبت به خانواده را در پی دارد.

این عضو هیات علمی دانشگاه شهرکرد بیان کرد: افرادی نیز وجود دارند که از نعمت داشتن فرزند محروم هستند و با دیدن تصاویر برگزاری جشن سایر افراد برای کودکان خود دچار حسرت می‌شوند و این موضوع از دیدگاه اجتماعی یک نوع آزار و اذیت روانی محسوب می‌شود، بنابراین موضوعی که در برگزاری این‌گونه جشن‌ها پسندیده نیست، ولخرجی و اسراف است، همچنین به اشتراک گذاشتن تصاویر و فیلم‌های این جشن‌ها موجب ایجاد حسرت در سایر افراد می‌شود که این نیز نوعی مردم‌آزاری است و به‌لحاظ اخلاقی و دینی کار صحیحی نیست.

وی گفت: یکی دیگر از آثار منفی برگزاری جشن‌های پر تجمل این موضوع است که انسان همواره برای یافتن احساس شادی و لذت بردن از زندگی به خرج‌های بسیار و اسراف متوسل شود و احساس خوشبختی را در بیرون از خود جست‌وجو کند که یکی از عوامل موثر در روی آوردن اشخاص به چنین مراسماتی جهت یافتن شادی، قطعا فقر معنوی در وجود آن‌ها است.

مولوی افزود: شادی ناشی از درک کمالات باطنی است، زمانیکه تمامی نیازهای معرفتی و معنوی اشباع شود، فرد احساس شادمانی را پیدا می‌کند، بنابراین به اندازه‌ای که افراد موهبت انسانی خود را درک کنند و بین عواطف، شخصیت و کمالات انسانی رشدی متوازن وجود داشته باشد، فرد احساس شادی بیشتری خواهد کرد و  در حقیقت هر خوشی از دل و درون انسان حاصل می‌شود.

این استاد دانشگاه خاطرنشان کرد: می‌توان به جای برگزاری جشن برای رویدادهایی مانند رشد اولین دندان یا آغاز راه رفتن کودک که خود فرزند در آن‌ها نقشی ندارد و روال طبیعی رشد او است برای مواردی مانند موفقیت‌های کودک جشن برگزار کرد که در این صورت موجب تشویق و رشد روز افزون کودک می‌شود، البته جشن‌های امروزی نیز می‌توانند به یک فرصت برای رشد شخصیتی، معنوی، اخلاقی تبدیل شود، اما تا زمانیکه با گناه، رفتارهای غیرمشروع و اسراف آمیخته نشوند.

انتهای پیام

منبع خبر "خبرگزاری ایسنا" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.