به گزارش ایرنا،تبیین و ترویج فرهنگ رضوی نیاز جامعه امروز و حلال بسیاری از مشکلات است و از این رو به نظر می رسد ایام شهادت امام رضا(ع) فرصت مناسبی برای گرامیداشت شعائر و ارزشهای مد نظر ایشان و پیاده سازی آن در جامعه است.
به گفته کارشناسان مذهبی اگرچه تاریخچه یکتاپرستی ایرانیان و پس از اسلام آوردن مردم ایران از گذشته زبانزد بسیاری از مردم در سراسر دنیا بوده است اما، از سال ۲۰۰ هجری، تاریخ شیعه در ایران با حضور امام رضا(ع) شکل دیگری به خود گرفت.
حالا سالهاست که فرهنگ رضوی با سبک زندگی ایرانی و اسلامی گره خورده است، تفکر، سبک زندگی و اعتقادات شمس الشموس ایران، امام هشتم (ع)و شاه خراسان زندگی ایرانیان را تا حد زیادی تحت تاثیر خود قرار داده است و این تغییرات در یک بازه زمانی طولانی توانسته فرهنگی خاص با عنوان فرهنگ رضوی را در جامعه اسلامی نهادینه کند.
شهادت امام رضا(ع) به عنوان یکی از رویدادهای بزرگ مذهبی در دنیای شیعیان و به خصوص ایران نقطه اشتراکی برای بسیاری از مسلمانان فراهم کرده است، تا ابعاد مختلف فرهنگ رضوی را بررسی و برای اشاعه در دنیای اسلام تلاش کنند.
ترویج فرهنگ رضوی تضمین کننده مشکلات فرهنگی جامعه است
رییس شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی استان قزوین با بیان اینکه ویژگیهای شخصیتی حضرت امام رضا(ع) برای نسل جوان تبیین شود، گفت:ترویج فرهنگ رضوی تضمین کننده مشکلات فرهنگی جامعه است.
حجت الاسلام غلامحسن شهسواری افزود: ترویج فرهنگ رضوی در جامعه امروزی یکی از کارهای خوب و پسندیده ای که در سال های اخیر در قالب کارهای فرهنگی از طریق آستان قدس رضوی شروع و به منظور الگو برداری عموم مردم از سبک زندگی امام رضا( ع)در دستور کار قرار گرفت.
وی خاطرنشان کرد:ترویج سیره و فرهنگ علوی و رضوی در جامعه برای ارتقای سطح فرهنگ و اخلاق بسیار باارزش است.
حجت الاسلام شهسوار تاکید کرد: توجه به برخی ابعاد وجودی شخصیت امام رضا(ع) در حد توان و تاثیر آن در عرصه زندگی اجتماعی و سبک زندگی ما به عنوان شیعه و پیرو آن حضرت موثر و راهگشا است.
وی اضافه کرد: در عصر کنونی باید ابعاد زندگانی پر خیر و برکت امام رضا(ع) برای مردم به ویژه نسل جوان تبیین و بازگو شود ،چرا که راه حل برون رفت از مشکلات فرهنگی حاکم بر جامعه همین اجرای فعالیت های فرهنگی و ترویجی است .
رییس شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی استان قزوین با اشاره به ابعاد شخصیتی حضرت امام رضا (ع) افزود: امام رضا(ع) بهعنوان امام رئوف ملقب و از مقام علمی والایی برخوردار بود تا آنجایی که ایشان را عالم آلمحمد(ص) لقب دادهاند.
وی تصریح کرد: دوران امام رضا(ع) زمان ویژهای است، عصر ایشان عصر مناظره ها و مباحث علمی مختلف است بنابراین مناظره هایی که این امام همام با سران ادیان و مذاهب انجام دادند بسیار ویژه و گوناگون است.
حجت الاسلام شهسواری افزود: مامون عباسی جلسات پرسش و پاسخ مختلفی با عالمان ادیان مختلف برگزار میکرد و ورود امام رضا(ع) به مناظره ها و مباحث علمی نشانگر این است که این امام از علم و استدلال بالایی برخوردار بودند به گونه ای که خود مخالفان و کسانی که رقیبان ایشان بودند به برتری علمی امام هشتم اذعان داشتند.
وی تصریح کرد: امروز که جمهوری اسلامی ایران در مباحث علمی در جایگاه خوبی است و جوانان ایرانی در حوزه های علمی در تلاشند معرفی ابعاد زندگی امام رضا و جایگاه علمی ویژه ایشان بسیار ارزشمند است.
حجت السلام شهسواری بیان کرد: امام رضا(ع)علاوه بر اینکه برای پرسشهای مختلف عالمان ادیان و مکاتب پاسخی درخور شان داشتند بر مبنای اعتقادی اشخاصی که مخاطب امام بودند یعنی بر اساس درک و فهم طرف مقابل و مخاطب سخن می گفت و استدالال های را در راستای درک و فهم مخاطبان بیان میکرد و این هم مظهر دیگری از توانمندیهای علمی این امام همام است .
وی گفت: امام رضا (ع) به مهربانیت معروف بودند، یعنی زمینه و خاستگاه مهربانی امام بیشتر بوده و در آن جامعه یعنی در جامعه آن روز مهربانی امام بیشتر مشهود بوده است و آداب معاشرت و سبک زندگی امام رضا(ع) الگوی زندگی در جهان متمدن است
رییس شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی خاطرنشان کرد: در کنار مهربانی بی نظیر امام رضا(ع)، مورد دیگری هم که شاید بتوان در این زمان بویژه در این ایام کرونایی که برخی از افراد واقعاً مستاصل اند در ابعاد زندگی و نیازمند کمک و مساعدت و یاری دیگران هستند بخشی از زندگی امام رضا(ع) است که نشان میدهد ایشان بسیار کمک کننده و یاری دهنده مردم بوده اند.
حجت السلام شهسواری ادامه داد: امام رضا (ع) در کمک به مستمندان و دادن صدقه زیاد مشهور بوده و گفته می شود که آن حضرت هیچ گاه سخن کسی را قطع نمیکرد ،کلام بیهوده بر زبان جاری نمی کردند و وقتی با کسی سخن میگفت حاجت کسی را رد نمی کرد و به طور کلی شیوه معاشرت ایشان با مردم حتی مخالفان خودش را به صورت مسالمت آمیز به خودش جلب کرده بود.
وی افزود: بخشش، انفاق و کرامت امام هشتم هم که ایشان را به امام رئوف ملقب کرده بود به گونه ای است که امروزه مسلمانان و غیرمسلمانان از نقاط و دور و نزدیک برای بهرهمندی از دریای کرم امام رضا (ع) راهی مشهد میشود ، چرا که رئوف به کسی گفته میشود که بر دیگری لطف و رحمت میکند و این مهرورزی و هیچ طعم تلخ و ناخوشایندی برکام دیگری نمی گذارد و امام رضا (ع) امام مهربانی و محبت است که همه طعم این محبت ایشان را چشیده ایم.
وی خاطرنشان کرد: از دیگر ویژگیهای بارز و برجسته امام هشتم شیعیان به بندگی و عبودیت ، علم ، زهد رسیدگی به محرومان و مستضعفان اشاره کرد، همچنین امام رضا (ع)دریای جوشان کرم و بهترین الگوی بشریت در این زمان،؛ میتواند باشد که امیدواریم که افراد خاصی که مرجع و محل رجوع مردم هستند در این ایام به بهانه سالروز شهادت امام رضا(ع) ابعاد شخصیت ایشان را برای نسل جوانان بیش از پیش تبین کنند.
حجت السلام شهسواری با اشاره به اینکه قالب هنر برای انتقال ارزشهای دینی و انقلابی به نسل جوان و به ویژه نوجوان بهترین قالب است، افزود: مقوله هنر ماندگارتر و قالب آن بهترین قالب برای انتقال مفاهیم است.
وی با بیان اینکه رسانهها میتوانند سفیران خوبی برای ترویج فرهنگ رضوی در جامعه امروز باشند، افزود: بنابراین رسانهها سفیران مردم ایران و فرهنگ و باورهای دینی و اعتقادی جامعه برای فرهنگ رضوی باشند.
رییس شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی استان قزوین تصریح کرد: در این بین رسانه ها نیز به عنوان یکی از اهرم های اصلی هنر نقش مهمی برعهده دارند و باید در تبیین ابعاد زندگی امام الرضا (ع ) باید از ظرفیت درونی و خمیر مایه خود بهره گیرند و هرکس هر چقدر در توان دارد در مسیر ترویج فرهنگ رضوی به کار گیری کند.
حجت الاسلام شهسواری خاطرنشان کرد: یکی از اقدامات خوب که به طور جدی پیگیری و قابل اجراست طرح خادمیاران رضوی است که در استانها هم دفاتری دارد که دلسوزانه کارهای کمک معیشتی خوبی هم در این ایام کرونا توسط این افراد اجرایی شده است.
فرهنگ رضوی، علوی و حسینی سه راس مثلت جامعه اسلامی است
مسوول نمایندگی ولی فقیه در سپاه استان قزوین گفت: فرهنگ رضوی، علوی و حسینی سه راس مثلت جامعه اسلامی شکوفاست از این روست که میگویم باید فرهنگ رضوی در جامعه نهادینه شود در وهله اول فرهنگ رضوی، علوی و حسینی باید به صورت مساوی در جامعه معرفی و اجرایی شود و هر کس به اندازه خود به وظیفه خود در این حوزه عمل کند .
حجت الاسلام علی معبودی افزود: امام رضا(ع) یکی از حلقهها امامت و ولایت است که همانند امامان دیگر و اجداد پاکش مسوولیت ابلاغ و ترویج سنت پیامبر اکرم(ص) را بر عهده داشت،
وی اظهار داشت: مهمترین شاخصهای فرهنگ رضوی توحید محوری، عدالت محوری و مسوولیت پذیری در قبال خود و خالق متعال است و معتقدم که یک وظایفی امروزه در نظام جمهوری اسلامی حکومت، نظام و دولتمردان ما بر عهده دارند که باید بدرستی براساس شاخصها قانونگذاری کنند و در اجرای قانون عدالت را مد نظر داشته باشند.
حجت الاسلام معبودی افزود: در این مسیر آنچه که وظیفه مردم است سعی کنند در عرصههای فردی و اجتماعی این شاخصها را در زندگی خود پیاده کنند و در همه زمینهها خدا محور و مسوولیت پذیر باشند.
این مسوول اضافه کرد: اگر نسبت به جامعه و خانواده وظایف از طرف مسوولان و مردم عملیاتی شود میتوان گفت فرهنگ رضوی در جامعه اجرایی خواهد شد و معتقدیم ما بخشی از راه را آمدهایم اما اجرای فرهنگ رضوی مسیر طولانی دارد امیدواریم با تلاش همگان به آن نقطه برسیم.
مسوول نمایندگی ولی فقیه در سپاه استان قزوین گفت: امام رضا را مأمون برای فریب افکار عمومی از مدینه هجرت دادند چرا که مردم حول محور امام به وظایفه خود عمل میکردند و برای جلوگیری از احتمال اینکه دستگاه بنی عباس قیام صورت بگیرم امام را هجرت دادند و نهایتاً امام را به والیعهدی انتخاب کردند در مقابل اقدامات امام قرار گرفتند نتوانستند امام را تحمل کنند و به شهادت رساندند، غافل از این که مسیر امام و حضورشان در ایران تاریخ و فرهنگ کشور ایران را با تغییرات گسترده ای همراه کرد.
فرهنگ رضوی، فرهنگ تکریم ارزش های اخلاقی است
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان قزوین گفت: یکی از مهمترین وظایفی که ما در جامعه اسلامی داریم این است که بتوانیم فرهنگ رضوی را در جامعه اسلامی تبیین کنیم و روش هایی را برای گسترش این فرهنگ در جامعه اجرایی کنیم .
محمد حسین اسماعیلی افزود: مبانی فرهنگ رضوی، همان مبانی که مربوط به تکریم ارزشهای اخلاقی و اعتقادی است و ارزشهایی مانند صداقت ،امانتداری، کرامت انسانها ،حفظ آبروی افراد ، رزق حلال، نماز و نیایش و نکوهش امور غیر اخلاقی مانند خیانت در امانت ،تهمت و افترا ،حرام خواری و هر گونه اموری که در جهت خلاف ارزشهای انسانی و اخلاقی است از این رو ما اگر بتوانیم این ارزشهای اخلاقی، اعتقادی و انسانی که همان مبانی فرهنگ رضوی است در جامعه گسترش دهیم مطمئناً به آن مدینه فاضله نزدیک خواهیم شد .
وی اظهار داشت: مردم باید با امام رضا(ع) و اقدامات و فعالیت های او آشنا شوند و به دستورات ائمه(ع) و بزرگان دین عمل کنند.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان قزوین گفت: شهادت امام رضا(ع) فرصتی دوباره برای ابعاد مختلف زندگی ائمه اطهار(ع) است و باید از این ایام استفاده کرد تا بتوانیم زندگی ائمه اطهار (ع) را در جامعه تبیین کنیم به ویژه زوایای ناشناخته ای که از زندگی ائمه اطهار از جمله امام رضا(ع) که می تواند گره گشا بسیاری از مسائل اجتماعی ، سیاسی و فرهنگی در جامعه باشد.
وی تاکید کرد: اگر متولیان فرهنگی بتوانند در این زمینه اقدامات انجام دهند، میتواند اثرات بسیار ارزشمندی داشته باشد.
اسماعیلی اظهار داشت: بر همین اساس تاکید ما این است در این ایام فقط به برگزاری سوگواری و عزاداری بسنده نکنیم و به عبارتی با روشنگری و تبیین زندگی امامان معصوم در کنار برگزاری مراسمات سوگواری بتوانیم به معرفت افزایی بپردازیم.
وی خاطرنشان کرد: در طول سالهای اخیر سعی بر این بوده که در جهت تبیین و ترویج فرهنگ رضوی اقدامات موثری صورت بگیرد بنیاد بین المللی امام رضا (ع )که از مجموعههای فرهنگی و هنری است با همین هدف در سالهای گذشته تاسیس و جشنواره بین المللی امام رضا (ع) با همین هدف و طراحی شد .
اسماعیلی افزود: در طول ۱۸ دوره از برگزاری این جشنواره تاکنون توانسته در حقیقت بخشی از رسالتی که در حوزه تبین فرهنگ رضوی در جامعه را به انجام برساند.
مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان قزوین اضافه کرد: اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان قزوین در جهت تبیین فرهنگ ضوی برنامههای متعددی را برگزار کرده است و جشنواره رسانههای دیجیتال رضوی در سه دوره اخیر از استقبال گسترده برخوردار بوده است و در سال گذشته ۱۵ هزار اثر به دبیرخانه جشنواره ارسال شد.
اسماعیلی از راه اندازی پویش های مختلف در فضای مجازی با همکاری موسسات و انجمن های فرهنگی و هنری در استان خبر داد و گفت: اقدامات خوبی در راستای ترویج فرهنگ رضوی انجام شده وبا همکاری مرکز رسانههای دیجیتال در جهت تولید محتوی فرهنگی در فضای مجازی کارهای خوبی شده است .
کلام اخر:
منش، روش زندگی و اصول حاکم بر رفتار و عمل امام رضا (ع) همان حیات طیبه ای است که مورد تاکید قرآن کریم و نبی مکرم اسلام حضرت محمد مصطفی (ص) بود و آن را برای امت اسلامی توصیه می کردند.
شیوه و سبک زندگی حضرت رضا (ع) باید سرمشق و الگوی جوامع بشری قرار گیرد، بی شک تمام مشکلات جامعه بشری که امروز مورد آسیب های فراوان قرار گرفته حتی در جوامع اسلامی بخاطر دوری از سبک زندگی اسلامی و الگو گیری از سبک زندگی غربی است.