به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما به نقل از شبکه تلویزیونی المنار؛ دبیر کل حزب الله لبنان درسخنرانی دیشب خود؛ بر برگزاری انتخابات درموعد مقرر، حل بحران سوخت، هشدار به تداوم توطئههای آمریکا و رسیدگی مستقل به پرونده انفجار بندر بیروت تاکید کرد.
دبیرکل حزب الله لبنان: تاکید ما این است که انتخابات در موعد قانونی و مقرر برگزار شود
سید حسن نصرالله دبیر کل حزب الله لبنان در سخنرانی دیشب خود با بیان این مطلب تاکید کرد، بر خلاف جنجالهایی که برخی به راه انداختند و سعی میکنند حزب الله را از گروههای جلوه دهند که در پی تاخیر زمان برگزاری انتخابات است، تاکید و اصرار ما این است که انتخابات در موعد قانونی و مقرر برگزار شود.
مشروح سخنان سید حسن نصرالله دبیر کل حزب الله به شرح زیر است؛
موضوعات سخنرانی امشب را به دو بخش تقسیم کردم، بخشی در همین سخنرانی و بخشی دیگر در مراسم جشنی که به زودی برگزار خواهیم کرد بیان خواهد شد.
اما موضوعات امشب، اولین موضوع در حد اختصار به انتخابات مرتبط است، کشور در حال تلاش برای تدوین و تصویب قانون انتخابات، تعیین زمان برگزاری انتخابات و تدابیر اداری برای برگزاری انتخابات است که همه این موارد مقدماتی عادی برای ورود به مرحله فضای انتخاباتی است.
مخالف هرج و مرج و نفاق در لبنان هستیم .
در این زمینه باید به نکاتی اشاره کنم، اول اجرای انتخابات در موعد مقرر است، ما پیش از این نیز بارها بر این موضوع تاکید کرده ایم، اما برخی هرج و مرجی به راه انداختند که فلانی و فلانی برای تاخیر انتخابات برنامه دارند، اما این سخن کاملا بی اساس است، چون تاکید و اصرار ما این است که انتخابات در موعد قانونی و مقرر برگزار شود. بر اساس پیگیریهایی که از گروهها و احزاب سیاسی داشتیم مشخص شد به نوعی تلاش میشود تا انتخابات پارلمانی به تاخیر بیفتد و دوره مجلس کنونی برای مدتی تمدید شود، اما در همین زمینه تاکید ما این است که هرکس به شیوه خودش با تحولات کشو ر تعامل دارد، اما ما (حزب الله) با آنانی هستیم که خواستار برگزاری انتخابات در موعد مقررند.
سید حسن نصرالله : با برگزاری انتخابات در خارج لبنان به رغم وجود مشکلات, موافقت می کنیم.
نکته بعدی درباره رای دادن لبنانیهای مقیم خارج است، بر اساس قانون جدید که در سال ۲۰۱۸ به تصویب رسید، ما از موافقان قانون بودیم، در کمیسیونهای مشترک مجلس نمایندگان بررسیهایی شد و برخی از فراکسیونها بار دیگر خواستار بازنگری در این قانون شدند. برخی از نمایندگان ما، واقعیتها را در سال ۲۰۱۸ گفته بودند، در خارج از کشور مشکلاتی وجود دارد، فرصت برای همه رای دهندگان مساوی نیست، این نامساوی بودن هم در نامزد شدن آنان در انتخابات و هم در رای دادن آنان وجود دارد، تبلیغات انتخاباتی هم که در خارج نیست، آنچه در این زمینه به حزب الله مرتبط است اینکه مثلا در اروپا، آمریکایی شمالی یا کشورهای عربی خلیج"فارس" و برخی کشورهای عربی دیگر اصلا امکانی برای فعالیت حزب الله نیست و همین میتواند در روند انتخابات تشکیک ایجاد کند.
فرصت برای احزاب لبنانی در خارج از کشور مساوی نیست.
سید حسن نصرالله دبیر کل حزب الله لبنان افزود: ما این موضوع را حتی به هم پیمانانمان هم گفته ایم، سخن ما این است که در انتخابات خارج از کشور، فرصت برای احزاب لبنانی مساوی نیست، اما برخی با جنجال پراکنی در پی القای این مسائل بر آمده اند که عدهای تلاش میکنند لبنانیهای خارج از کشور را از انتخابات محروم کنند، در این زمینه نمایندگان ما در دیدارهایی که با کمیسیونهای مشترک داشتند سخنانشان را گفته اند، معمولا در کشورهای دیگر مرسوم است شهروندان مقیم خارج از کشور، در انتخابات پارلمانی حاضر نمیشوند بلکه در انتخابات ریاست جمهوری حضور مییابند، البته ممکن است کشورهایی هم باشند که انتخابات پارلمانی خود را در خارج از کشور برگزار کنند، اما تعداد آنان بسیار اندک است، در هر حال اگر چنین شود این ظلمی به حزب الله است، چون حزب الله اجازه تبلیغات انتخابات و آزادی نامزد شدن در انتخابات خارج از کشور را ندارد ضمن اینکه رای دهندگان هوادار حزب الله نیز برای مشارکت در انتخابات با مشکلاتی روبرو خواهند بود. با این حال تا زمانی که این ظلم فقط برای ماست، اما برگزاری انتخابات به نفع کشور است و موجب میشود لبنانیهای حاضر در خارج بتوانند در انتخابات شرکت کنند و به مسئولیت انتخاباتی خود عمل کنند، مشکلی وجود نخواهد داشت. در واقع در این زمینه ما از ملاحظات خود چشم پوشی میکنیم و با اصل برگزاری انتخابات برای لبنانیهای مقیم خارج مخالفتی نداریم و آن را میپذیریم. پس این موضوع حل شده است و مشکلی نخواهد داشت و به لبنانیهای مقیم خارج هم برای مشارکت در انتخابات خوشامد میگوییم.
برگزاری انتخابات به نفع وحدت کشور است .
سید حسن نصرالله دبیر کل حزب الله لبنان: موضوع سن انتخاباتی یعنی موضوع اختلافها مبنی بر حداقل سن از هیجده سال تا ۲۱ سال، یک موضوع داخلی است. ما از سال ۱۹۹۲ که برای اولین بار وارد انتخابات پارلمانی شده بودیم طرفدار حق رای برای هیجده سالهها بودیم. مثلا در سال ۲۰۰۹ فراکسیون وفای به مقاومت پیشنهاد اصلاح قانون اساسی را با هدف کاهش سن رای به هیجده سال مطرح کرده بود، در مارس ۲۰۰۹ و قبل از برگزاری انتخابات در کشور، این پیشنهاد به اجماع مورد توافق قرار گرفته بود. میدانیم اصلاح قانون اساسی نیازمند رای دو سوم نمایندگان پارلمان است، دولت هم به اجماع، پیشنهاد حزب الله را پذیرفته بود، اما در سال ۲۰۱۰ یعنی پس از تشکیل پارلمان این پیشنهاد ۳۴ رای آورد و به نوعی پیشنهاد رد شد. پس حمایت از حد اقل سن رای یعنی سن هیجده سال چیز جدیدی نیست که برخی در روزهای اخیر به این موضوع متمرکز شده اند. باز هم خواسته ما این است که همانگونه که تلاش میشود از حق رای لبنانیهای مقیم خارج دفاع شود و حتی ما با آنکه در این زمینه ظلمی بر ما میرود از حقمان میگذریم، به جوانان هیجده سال هم اجازه مشارکت در انتخابات داده شود، چون در این زمینه مظلومیت متوجه تمام جوانان لبنانی است. این جوانان از حق مشارکت در انتخابات پارلمانی محروم میشوند و دلیل این محرومیت هم چیزی جز منافع فردی و حزبی نیست.
حل بحران انرژی در کشور باید در اولویت کاری دولت لبنان باشد.
سید حسن نصرالله، دبیر کل حزب الله لبنان، در ادامه سخنان خود گفت: موضوع دوم موضوع برق کشور است، درست این بود که با این موضوع سخنم را آغاز میکردم، اما موضوع اول را به انتخابات اختصاص دادم، در موضوع برق، شاهدیم سوخت نیروگاهها تمام شد، نیروگاهها متوقف شدند و کشور با بی برقی کامل مواجه شد. برای حل بخشی از این مشکل ارتش لبنان وارد عمل شد و جا دارد از آنان تشکر کنیم، اما سئوال این است که این موضوع امروز باید در صدر اولویتهای دولت باشد، چون آنچه ما میگوییم در حد حرف و پیشنهاد است پس لازم است دولت در این زمینه نشستی فوق العاده برگزار کند. این مشکل هم با جلسه دو یا سه ساعته حل نمیشود بلکه ممکن است از صبح تا نیمه شب طول بکشد، مهم این است که نتیجه کار کابینه، حل مشکل باشد. یعنی چه که کشور به خاطر بی برقی در تاریکی کامل فرو برود؟ این به معنی مرگ بالینی کشور است، زیرا بی برقی به بیمارستانها، خانههای مردم و ... ارتباط دارد. اما چه شد؟ برخی فریاد سر دادند و خواستار بسیج تلاشها برای حل جدی و ریشهای مشکل شدند و باز هم بر حسب عادت در کشور شاهدیم که هر مسئولی سعی میکند این مشکل را به گردن دیگری بیندازد، برخی هم به دیگران بد و بیراه میگویند و هر کسی دیگری را متهم میکند، اما هیچ یک از این کارها، برای کشور، برق نمیشود. باید مسئولیتها مشخص شود، بر حسب عادت در لبنان، شاهد شعله ورتر شدن کینه ها، دشمنی ها، اتهامها و فحاشیها در شبکههای اجتماعی هستیم.
تامین سوخت نیروگاهای برق نیاز ضروری لبنان است .
سید حسن نصرالله دبیر کل حزب الله لبنان افزود: من امشب از دولت میخواهم در این باره نشستی برگزار کند و اولویتش موضوع برق باشد و برای حل این مشکل تلاش کند یعنی کشور در مسیر حل مشکل قرار بگیرد نه آنکه در پی مسکِّن باشد. دولت امروز بودجهای بیش از یک میلیارد دلار در اختیار دارد، موضوع برق را در اولویت قرار دهد و با استفاده از این مبلغ یا بخشی از این مبلغ در پی حل ریشهای مشکل باشد.
آمریکا عامل اصلی بحران سوخت و برق در لبنان است.
سید حسن نصرالله دبیر کل حزب الله لبنان تصریح کرد: برای حل مشکل، پیشنهادات متعددی وجود دارد، حتی از پیشنهاداتی از کشورهای دیگر در شرق یا غرب وجود دارد. اگر به شرق تمایل ندارید به غرب مراجعه کنید مگر اینکه با وتوی آمریکا مواجه شوید، اما اگر آمریکا مانع شد به صراحت با مردم لبنان در میان بگذارید، بگویید مردم ما خواستیم مشکل را با کمک چین، روسیه، ایران، یا آلمان، فرانسه یا دیگر کشورهای اروپایی حل کنیم، اما شرکتهای وابسته به این کشورها نپذیرفتند، زیرا آمریکا مانع میشود. این مشکل را با صراحت بیان کنید تا مردم تکلیفشان را بدانند. تا مردم بدانند که باید با بی برقی بسازند همانگونه که با بی بنزینی و بی گازوئیلی روزگار گذراندند یا آنکه مردم نمیخواهند با این موضوع کنار بیایند و بر اساس شرایط تصمیم میگیرند. مثلا در عراق، مردم میدانند مشکل برق وجود دارد و وقتی کشور میخواهد برای حل این مشکل با برخی کشورهای اروپایی تفاهم کند، آمریکا با قدرت مداخله میکند و مانع میشود. آیا تداوم مشکل در لبنان هم به خاطر وتوی آمریکاست؟
ایران دوست صادق ماست.
سید حسن نصرالله دبیر کل حزب الله لبنان در ادامه گفت: اما درباره ایران باید بگویم که در گذشته پیشنهاداتی به این کشور ارائه شده بود و حال هم میتوان پیشنهاد جدید داد، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی در سفر به بیروت پیشنهاد داد"آماده ایم دو نیروگاه در لبنان بسازیم و بخش قابل توجهی از مشکل را حل کنیم، اما شما پیشقدم شوید و در این موضوع از آمریکا بخواهید لبنان را استثناء کند" البته از نگاه من آمریکا دشمن است و از دشمن انتظار هرچیزی را میتوان داشت، اما از نگاه شما آمریکا، دوست، همدم، هم پیمان و محبوب است، از این دوست که معتقدید به انسانیت، اخلاق و ارزشها پایبند است بخواهید لبنان را در این زمینه استثناء کند همانگونه که در مواردی عراق را استثناء کرد یا در دوران ریاست اشرف غنی بر افغانستان، این کشور را در موضوعات مختلف استثناء کرده بود تا از ایران کمک بگیرد. کشورهای دیگری هم در منطقه استثناء شدند، حال شما بخواهید لبنان هم استثناء شود. شاید این موضوع مضحک باشد، اما در رسانهها بازتاب داشته است، وقتی وزیر امور خارجه ایران این موضوع را مطرح کرد و گفت به عنوان مقام لبنانی از آمریکا بخواهید تا شما را مثل کشورهای دیگر استثناء کند، یکی از مقامات لبنانی اظهار داشت، ما انتظار داریم شما از آمریکا خواستار استثناء شوید.
سید حسن نصرالله دبیر کل حزب الله لبنان تصریح کرد: خنده دار است که مقامی لبنانی از مقامی ایرانی که کشورش با آمریکا متخاصم است و دو کشور در وضعیت جنگ داحس و غبرا (ضرب المثلی عربی از جنگ طولانی و فرسایشی) هستند بخواهد که از آمریکا بخواه تا کشور ما را استثناء کند و ما بتوانیم از شما در ساخت نیروگاه برق کمک بگیریم یا از کشور شما برای فعال کردن نیروگاههای برق کشور، سوخت وارد کنیم. در هر حال بی برقی مشکلی است که امروز صدای همه را در آورده است، دولت و رئیس جمهور جدولی از برنامهها در اختیار دارند، اما من به عنوان یک شهروند از آنان میخواهم این موضوع را در صدر جدول برنامه هایشان قرار دهند یا آنکه در پی برگزاری نشست استثنایی برای حل سریع و ریشهای مشکل باشند.
ناتوانی دولت در حل بحران سوخت باعث نگرانی است.
سید حسن نصرالله دبیر کل حزب الله لبنان افزود: اجازه دهید برای اولین بار از سوی حزب الله شبههای را مطرح کنم، من به عنوان یک شهروند احساس میکنم به نظر میرسد در مکانی خاص با برخی مشکلات کشور بازی میشود در این زمینه میتوان به آنچه که در موضوع بنزین، گازوئیل و مواد غذایی پیش آمد دقت کرد. دولت در پی لغو سوبسیدهاست، آخرین چاره جویی در این زمینه این است که راه حلی جز مراجعه به صندوق بین المللی پول نیست. صندوق بین المللی پول نیز شرط کمک را لغو یارانه دولت میداند. دولت هم میخواهد خود را از زیر بار مسئولیت لغو یارانه خلاص کند در نتیجه مردم به حال خود در صفوف بنزین، گازوئیل و ... رها شدند، در این صفوف هم شاهد درگیری و منازعه ایم، تداوم این روند موجب میشود مردم خسته شوند و به لغو یارانه کالاهای اساسی تن دهند به این امید که با لغو یارانه مشکلاتشان پایان یابد. یعنی هم ز زمان با تداوم صفوف مردم، صدای ملت برای لغو یارانه از کالاهای اساسی نیز، بلند خواهد شد. در موضوع برق هم شاهد مباحثی درباره خصوصی سازی هستیم، یعنی بخشهایی از دولت به بخش خصوصی واگذار شود و یکی از این بخش ها، برق است. بر این اساس احساس میشود در جایی، در داخل یا خارج ازدولت، در میان هواداران یا مخالفان دولت، تلاشهایی میشود که بخش برق کشور فرو بپاشد و دولت در حل مشکل ناتوان بماند تا آخرین راهکارش واگذاری این بخش به بخش خصوصی باشد، این موضوع از نگرانیهای ماست و باید بدان توجه شود.
ایران همچنان از دوستان ثابت قدم ملت لبنان است.
سید حسن نصرالله دبیر کل حزب الله لبنان افزود: در این موضوع سخن من به گروههای سیاسی مختلف و مقامات سیاسی داخلی این است که به دوستان و هم پیمانانتان مراجعه کنید، ما نیز به دوستان و هم پیمانانمان مراجعه میکنیم، ما هم به ایران مراجعه میکنیم، چه کسی بیشتر از ایران تلاش کرد؟ این کشور در موضوع بنزین، گازوئیل، نفت کوره، ساخت کارگاهها، ساخت مترو و ... همکاری کرد و تسهیلات داد. ما به سوریه رجوع میکنیم، مشکلی ندارم که برای انتقال گاز مصر از سوریه، برای انتقال برق اردن از سوریه و ... به دمشق رجوع کنم. ما میتوانیم در این زمینه به هم پیمانانمان مراجعه کنم شما هم به هم پیمانانتان مراجعه کنید. اما نمیبینیم کاری انجام دهید و حرکتی کرده باشید. بهتر است با مسئولیت عمل کنید نه آنکه در پی فریب باشید. در پی کارهای مثبت باشید.
ارسال سوخت نیروگاهها از ایران همچنان ادامه دارد.
سید حسن نصرالله دبیرکل حزب الله لبنان در ادامه سخنان خود به موضوع بنزین و نفت کوره در لبنان اشاره کرد و گفت به سراغ موضوع سوم میرویم. هنوز در مرحله اول (واردات سوخت از ایران) هستیم تعدادی از کشتیها تا کنون به مقصد رسیده اند و محموله آنها به تدریج به لبنان منتقل میشود. مرحله اول تا پایان اکتبر ادامه خواهد یافت. طی مرحله اول دو کار کردیم، یکی این که اعلام کردیم به مدت یک ماه نفت کوره را به صورت رایگان در اختیار بخشهای معینی قرار میدهیم، ولی هنوز نفت کوره برای فروش نیاورده ایم که بگوییم هر کس نیاز دارد بیاید و بخرد. هدف ما این است که سوخت مورد نیاز موارد اضطراری را تامین کنیم و قصد رقابت با شرکتهای نفتی را نداریم. تا آخر اکتبر در قالب مرحله اول به کار ادامه میدهیم. در مرحله اول باید دو نکته را اضافه کنم. یکی این که ما اعلام کردیم سوخت را به مدت یک ماه به صورت رایگان در اختیار برخی بخشهای مشخص قرار میدهیم. نکتهای که الآن میخواهم بگویم این است که به مدت یک ماه دیگر سوخت رایگان در اختیار همان بخشها قرار میدهیم که شامل بیمارستانهای دولتی، سرای سالمندان، مراکز نگهداری از ایتام، مراکز نگهداری از معلولان، موسسهها و سازمانهای آب دولتی، چاههای آب وابسته به شهرداریها به شرط آن که شهرداری آن منطقه مشکل مالی داشته باشد، ادارههای آتش نشانی و صلیب سرخ لبنان است.
سید حسن نصرالله دبیر کل حزب الله لبنان در ادامه گفت: امروز اعلام میکنم سوخت مورد نیاز آنها را برای یک ماه دیگر رایگان تامین میکنیم. نکته دیگری که میخواهم بگویم این است که صیادان نیز به گروهی که سوخت به آنها فروخته میشود اضافه شدند و بقیه بخشها مثل نانوایی ها، بیمارستانهای خصوصی و... هم که به قوت خود باقیست. مرحله دوم از نوامبر آغاز میشود. مسئله دیگری که مطرح شده است تامین سوخت مورد نیاز برای وسایل گرمایشی خانواده هاست. ما در حال بررسی اصول و ضوابط هستیم، زیرا مهمترین چیز این است که به ضوابط پایبند باشیم، زیرا اگر پایبند نباشیم کنترل اوضاع از دست میرود و نمیتوانیم سوخت مورد نیاز بخشهایی را که در اولویت قرار داده ایم تامین کنیم؛ بنابراین مسئله سوخت مورد نیاز برای گرمایش هم به بررسی نیاز دارد، زیرا این بخش بسیار گسترده است و به ضوابط و ساز و کار مناسبی برای توزیع نیاز دارد که در حال بررسی آن هستیم و ان شاء الله قبل از نوامبر در این باره صحبت خواهیم کرد و آن را اعلام خواهیم کرد. همچنین ممکن است به سبب فرارسیدن فصل سرما، بخشهای جدیدی را به فهرست بخشهایی که سوخت بین آنها توزیع خواهد شد اضافه کنیم که این مسئله بررسی میشود.
سید حسن نصرالله دبیر کل حزب الله لبنان افزود: استقبال گسترده و حجم گسترده درخواستهایی که از مناطق مختلف لبنان دریافت شد بسیار زیاد و بیش از حد انتظار بود. از سوی دیگر فصل سرما در راه است و درخواستها افزایش پیدا میکند. ما در وارد کردن سوخت (از ایران) نفت کوره را در اولویت قرار دادیم و تصمیم گرفتیم همچنان واردات نفت کوره را در اولویت قرار دهیم و بنزین را به تعویق انداختیم. حتی اگر بنزین هم بیاوریم آن را با تجار مبادله میکنیم و نفت کوره میگیریم، زیرا فعلا اولویت با تامین نفت کوره است. الحمدلله صفهای بنزین به گونهای جمع شده است و پمپ بنزینها بنزین دارند هر چند قیمتها بالاست. دغدغه اصلی ما رهایی از صفهای تحقیرآمیز بنزین بود و الآن که صفها جمع شده است و بنزین هم موجود است به همین سبب تصمیم گرفتیم تمرکز خودمان را روی تامین نفت کوره بگذاریم بخصوص که به سمت فصل سرما میرویم. حرف و حدیثهایی شنیده ایم که میگویند بسیار خوب بگذارید دولت لبنان نفت کوره و بنزین از ایران وارد کند، بسم الله، ما از این حرف حمایت میکنیم و اصلا خواستۀ ما نیز همین است. دولت لبنان از آمریکا بخواهد که آن را از تحریمها مستثنی کند و بگذارد شرکتهای لبنانی بروند و فرآوردههای نفتی از ایران بخرند و در این صورت ما پای خود را از این ماجرا بیرون میکشیم و پرونده را به کلی میبندیم، نه فرآوردهای میخریم و نه کشتی میآوریم و نه محموله را به بانیاس و از آنجا به لبنان میآوریم و مسئله کلا تمام میشود. بفرمایید، مسئولیت را بر عهده بگیرید و این باب را باز کنید. فقط به اندکی شجاعت و جرأت نیاز دارد. این کار منطقی هم هست، کشورهای دیگر خود را برای خرید فرآوردههای نفتی و موارد دیگر مستثنی کردند که نمونههای آن در مجاورت ایران وجود دارد.
درباره انفجار بندر بیروت؛ ما خواستار تحقیق مستقل و شفاف هستیم .
دبیر کل حزب الله لبنان ادامه داد: مسئله چهارم موضوع تحقیقات مربوط به بندر بیروت است. ما خواستار تحقیق هستیم و از تحقیقات حمایت میکنیم و صادقانه میگویم اگر خانوادههای شهدا و زخمیها هم تحقیقات را رها کنند، حزب الله آن را رها نمیکند. زیرا ما از جمله کسانی هستیم که در این ماجرا آسیب دیدیم. بحث شهدا و زخمیها و خانهها مطرح نیست و از این زاویه نمیگویم بلکه ما آسیب معنوی، سیاسی و رسانهای دیدیم. ما از جنبه انسانی به خاطر خانوادههای شهدا خواستار روشن شدن حقیقت و بازخواست (عاملان) هستیم و همچنین از ابعاد سیاسی و معنوی که به حزب الله مربوط میشود خواستار روشن شدن حقیقت هستیم. هیچ بحثی در این مسئله نیست. هر چیزی که گفته ایم یا میگوییم به هیچ وجه برای جلوگیری از تحقیقات و بستن این پرونده نبوده است و هر کس این را بگوید به ما ظلم کرده است. هدف همه حرفهای ما این است که میخواهیم به نتیجه برسیم. خواست ما حقیقت و عدالت است. قاضی سابق که کاملا روشن بود دچار سیاسیکاری شد و ما هم توصیه کردیم و در نهایت کنار رفت. اما قاضی فعلی به جای آن که از اشتباهات گذشته و ملاحظاتی که درباره قاضی قبلی مطرح شده بود، درس بگیرد همان اشتباهات را تکرار کرد و همه ملاحظات را نادیده گرفت و بدتر از آن عمل کرد. کارهایی که قاضی کنونی میکند هم سیاسیکاری است و هیچ ارتباطی هم با حقیقت و عدالت ندارد.
سید حسن نصرالله دبیر کل حزب الله لبنان تصریح کرد: من به خانوادههای شهدا میگویم اگر انتظار دارید با این شیوه به حقیقت برسید باید بگویم به حقیقت نمیرسید و اگر انتظار دارید با این شیوه به عدالت برسید، باید بگویم به آن نخواهید رسید. در این شیوه از خون شهدا برای اهداف سیاسی و حملات سیاسی استفاده میشود. میخواهم اندکی بیشتر به این مسئله بپردازم. این که کار قضایی نیست بلکه کار سیاسی است و حالا که کار سیاسی است اجازه بدهید دو کلمه درباره آن حرف بزنیم. بسیار خوب، علم و عدل چه میگویند؟ میگویند انفجاری در این حد روی داده است. شما آمده اید و دنبال مسئولان و مسئولیتها میگردید. من از قاضی فعلی میپرسم، از وقتی کشتی حامل نیترات آمونیم وارد بندر بیروت شد دو رئیس جمهور عوض کرده ایم، میشل سلیمان و میشل عون. میشل عون بارها در مناسبتهای مختلف گفته است من حاضرم قاضی بیاید و حرفهای من را بشنود. اما جناب قاضی آیا شما رفتید و حرفهای او را شنیدید؟ وی خودش گفت به سراغ من بیاید، از چه میترسید؟ بسیار خوب، به حرفهای میشل سلیمان گوش کردید؟ از او پرسیدید وقتی این کشتی آمد شما رئیس جمهور بودید، اصلا اطلاع داشتید، نداشتید، چه کار کردید؟ از روز ورود کشتی به لبنان در نوامبر سال ۲۰۱۳ چند نخست وزیر در لبنان روی کار آمده اند. جناب قاضی، شما توجه خود را بر حسان دیاب متمرکز کردید و او را ضعیف گیر آوردید و اتهام زدید و احضار کردید و حکم جلب و از این داستان ها. از شما میپرسم از نخست وزیران سابق هم سوال کردید؟ حرفهای آنها را شنیدید؟ اصلا نزد آنها رفتید؟ حتی یک سوال از آنها پرسیدید که آیا شما اطلاع داشتید یا نه، اگر اطلاع داشتید چه کار کردید؟ شما مسئول هستید یا نه؟ مستقیما به سراغ حسان دیاب رفتید. ممکن است بگویید حسان دیاب کسی بود که انفجار در زمان نخست وزیری وی روی داد. بسیار خوب، پس چرا به سراغ وزرای سابق رفتید نه وزرای فعلی؟ من فقط از کسانی که دوستان ما هستند دفاع نمیکنم. برخی از آنها دوستان ما هستند و برخی نیستند. من میگویم از آنها بازجویی کن حتی از دوستان ما. چرا به سراغ وزرای دولتی که انفجار در زمان آنها روی داد نرفتید بلکه به سراغ وزرای سابق رفتید. چرا به سراغ همه وزرای سابق نرفتید؟ از همه وزرای مالی بازجویی کردید؟ از همه وزرای حمل و نقل از نوامبر ۲۰۱۳ به بعد بازجویی کردید؟ از وزرای کشور از آن زمان تا کنون بازجویی کردید؟ از وزرای دفاع بازجویی کردید؟ نه. از وزرای دادگستری بازجویی کردید؟ نه. از همه فرماندهان سازمانهای امنیتی و نظامی بازجویی کردید؟ نه. من میگویم نه، چون بازجویی نکردند. اسم این کار چیست؟ به سراغ بخشهای مشخص و وزرای مشخص و نخست وزیر مشخصی میروید. هر کس اندکی زرنگ باشد میفهمد که این افراد به وضوح هدف قرار گرفته اند. ما هشدار دادیم و گفتیم سیاسی کاری نکنید.
مجازات عاملان انفجار بیروت مطالبه اصلی ملت لبنان است.
سید حسن نصرالله دبیر کل حزب الله لبنان افزود: مسئله دیگر این که جناب قاضی تحقیق، موضوع اصلی در این انفجار این است بگویید چه کسی این کشتی حامل نیترات آمونیوم را آورده است و کشتی چگونه آمده است و چه کسی مواد را در انبار شماره ۱۲ گذاشته است؟ با اجازه و موافقت چه کسی؟ شما این کارها را نکردید. شما به دنبال مسائل بعدی مثل سهل انگاری در انجام وظیفه رفتید و این مسئله را پررنگ کردید تا دست به تسویه حسابهای سیاسی بزنید. هر کس در انجام وظیفه خود کوتاهی کرده است و در این مسئله تاثیر داشته است باید به اشد مجازات برسد، ولی چرا به مسائل اصلی نپرداختید؟ مسئولیت قضات بیشتر از مسئولیت وزرا و فرماندهان نیروهای امنیتی است، زیرا آنها اجازه ورود مواد و باقی ماندن مواد را دادند و بقیه مسئولیت اجرایی داشتند. خانوادههای شهدا بدانید دو یا چند قاضی مسئولان اصلی هستند، بروید و از این قاضی سوال کنید. در این که قضات مسئول هستند شکی نیست. ممکن است در این که نخست وزیر مسئول است یا نه، فلان وزیر مسئول است یا نه، سازمانهای امنیتی مسئول هستند یا نه بحث باشد، اما در این که قضات مسئول هستند هیچ بحثی نیست. شما در این باره چه کردید؟ هیچی. فقط دادخواستی ارائه شد و دادگاه ویژهای تشکیل شد. بسیار خوب، قاضی را احضار نمیکنید و قرار بازداشت برای وی صادر نمیکنید و او را زندانی نمیکنید، چون قاضی است و دستگاه قضایی از وی حمایت میکند، اما نخست وزیری مثل حسان دیاب را احضار میکنید، حکم جلب برای او صادر میکنید. این شد دولت قانون، این شد دولت مبتنی بر موسسات؟ مسئله دیگر این که وقتی روسای جمهور، وزرا و نمایندگان احساس میکنند مظلوم واقع شده اند به کجا پناه ببرند؟ میگویند این قاضی سیاسی کاری میکند و به ما ظلم میکند. میخواهد به ناحق ما را بازداشت کند. این افراد به کجا پناه ببرند؟ در دولت قانون و موسسات، قانون باید پاسخ این سوال را بدهد. اگر به دادگاه مراجعه کنند، آن دادگاه بدون این که کاری بکند پس از چند روز درخواست را رد میکند، زیرا صلاحیت آن را ندارد. بالاخره این کار در صلاحیت چه کسی است؟ به ما هم بگویید.
سید حسن نصرالله دبیر کل حزب الله لبنان در ادامه گفت: شورای عالی قضایی به نخست وزیر که برای بازداشت احضار شده است و به وزرا و دیگران که ممکن است بعدا به سراغ آنها بروند پاسخ بدهد که شکایت خود را به کجا ببرند و از چه کسی تظلم خواهی کنند؟ اگر این صلاحیت ندارد و آن یکی هم صلاحیت ندارد، پس چه کسی صلاحیت رسیدگی به شکایت آنها را دارد؟ این مسئله به پاسخ نیاز دارد. ما اعتراضات زیادی داریم و معتقدیم شیوهای که در خصوص تحقیقات مربوط به بندر بیروت دنبال میشود واقعا اشتباه است و به حقیقت و عدالت منجر نمیشود بلکه به ظلم و پایمال شدن حقیقت منجر میشود. این بدان معنی نیست که ما خواستار توقف تحقیقات هستیم. ما خواستار قاضی صادق و شفاف هستیم که تحقیقات شفاف و اصولی انجام دهد.
سید حسن نصرالله، دبیر کل حزب الله لبنان، در ادامه سخنان خود تصریح کرد: موضوع بعدی، دیگر موضوعی شخصی نیست، چون به تبعات عمل، در سطح کشور باز میگردد به همین دلیل خطاب امروز من به شورایعالی قضایی است. این موضوع تنها به قوه قضائیه و دادگستری هم ارتباط ندارد و باید در پی حل آن بود. اگر شورایعالی قضایی نتواند آن را حل کند کابینه باید در پی حل آن باشد. خواسته ما از جانب بسیاری از شهروندان است، حق ماست که چنین مطالبهای داشته باشیم و صدایمان را بشنوند، همچنین حق ماست که به ما پاسخ دهند و حق ماست تا از کابینه بخواهیم به این موضوع توجه کند.
به این موضوعات، مباحث ترسیم مرزهای دریایی در مناطق مورد اختلاف، مذاکرات جدید، گامهایی که اسرائیل در این زمینه برداشت و موضوعات دیگر هم باید اضافه شود که این موضوعات را به سخنانم در چند روز آینده موکول میکنم و سخنم را با دو نکته ادبی و اخلاقی به پایان میبرم، نکته اول انفجاری است که چند روز قبل به هنگام نماز جمعه، در مسجدی در قندوز افغانستان رخ داد و دهها شهید و زخمی برجا گذاشت. طبیعی است چنین اتفاقی برای هر انسان مسلمان یا غیر مسلمانی، برای هر زن یا مرد یا بزرگ و کوچکی، دردناک است. در این زمینه ما نیز با غم و ناراحتی دوستان، هم کیشان و خانوادههای مظلوم افغان همراهیم و به خاطر آنچه رخ داد ابراز تاسف و این اقدام را محکوم میکنیم.
سید حسن نصرالله دبیر کل حزب الله لبنان افزود: نکته مهمتر اینکه، مسئولیت جنایت را سازمان داعش بر عهده گرفت، سازمان داعش سازمانی وهابی تروریستی است و رسانههای نزدیک به ما در محور مقاومت، اگر از من میپذیرند باید داعش را سازمانی وهابی تروریستی بخوانند، زیرا آنچه این گروه انجام میدهد نتیجه اندیشه وهابی تروریستی است، آنان دیگران را تکفیر میکنند، البته به همین حد هم بسنده نمیکنند، زیرا ممکن است کسی دیگری را تکفیر کند، اما جان، مال و آبرویش را مباح نداند بلکه بر اساس اختلافات عقیدتی، تنها مخالف عقیده اش را کافر میخواند، اما خطرناکتر از تکفیر، مباح دانستن جان، مال و آبروی طرف و حتی مباح شمردن امنیت عمومی است، چنین اندیشهای است که موجب میشود تا در امتداد جهان به ویژه در جهان عرب و اسلام شاهد چنین جنایاتی باشیم. در این زمینه نیز آنکه باید مسئولیت بپذیرد آمریکاست. ما قبلا، یعنی قبل از اینکه آمریکا از افغانستان خارج شود، گفته بودیم که آنان داعشیها را از مناطقی، چون شرق فرات، اردوگاه الهول و حتی از مناطقی از عراق به افغانستان منتقل میکنند. آن زمان برای برخی این سوال پیش میآمد که این گروه را با افغانستان چه کار؟ آن زمان حتی یک بار اتفاق نیفتاد که داعش در افغانستان، حتی یک عملیات علیه نیروهای آمریکایی انجام دهد، بر عکس با آنانی میجنگید که با نیروهای آمریکایی مبارزه میکردند و طالبان یکی از این گروهها بود. اما امروز بیش از هر زمانی اهدافشان مشخص شد.
تحولات افغانستان درس عبرتی برای کشورهای منطقه و جهان است.
سید حسن نصرالله دبیر کل حزب الله لبنان در ادامه گفت: شاید بگویند ما دشمن آمریکا هستیم و اتهاماتی بیهوده علیه این کشور مطرح میکنیم، اما چند روز قبل وزیر امور خارجه ترکیه، که کشورش از هم پیمانان آمریکاست و مشکلی هم با آمریکا ندارند، گفته بود، آمریکاییها از شرق فرات و شرق سوریه، داعشیها را به افغانستان منتقل کردند. این سخن وزیر امور خارجه کشور ترکیه است که دوست آمریکاست و کشوری فقیر به شمار نمیآید. اما چرا آمریکاییها پای داعشیها را به افغانستان باز کردند؟ در همان سالی که با طالبان در دوحه مشغول مذاکره بودند و برای عقب نشینی از افغانستان برنامه ریزی میکردند، در حال برنامه ریزی برای دوران پس از عقب نشینی بودند. اما مرحله پس از عقب نشینی چه بود؟ مقصود در اینجا آماده کردن فضا برای جنگ داخلی در افغانستان است. هدف نیز دو چیز است، اول اینکه ارتش و دولت افغانستان هزینهای صدها میلیارد دلاری متحمل شوند و تحقق این هدف نیازمند حضور داعش است، امروز داعش در افغانستان کارش را آغاز کرد تا این کشور را به وادی جنگ داخلی بکشاند. آنان عملیاتی را علیه گروههای غیر شیعه هم تدارک دیدند، مثلا در جلال آباد و حتی کابل عملیات داشتند، اما هدف قرار دادن مسجد شیعیان در قندوز، برای افزایش تنش داخلی بود تا این امر کشور را به آستانه جنگ داخلی سوق دهد. آمریکایی ها، سیاستهای آمریکا، دولت آمریکا، ارتش این کشور، سیا و همه آنانی که به موضوع داعش و افغانستان مشغولند، از نگاه ما مسئول خونهای ریخته شده در افغانستانند. مقامات امروز افغانستان، چه به رسمیت شناخته بشوند یا نه، مسئولیتشان این است که فارغ از هویت دینی، عقیدتی، قومی و مذهبی دیگر شهروندان، از آنان حمایت کنند.
موضوع دیگری که از بعد اخلاقی بدان اشاره میکنم اتفاقی است که مدتی قبل در فلسطین رخ داد و آن اینکه شهید نزار بنات، برادری صاحب اندیشه و شجاع از فلسطین، از سوی گروهی وابسته به دستگاه امنیتی تشکیلات خودگردان فلسطین بازداشت و شکنجه شد تا حدی که این رفتار موجب شهادت او شد. آن زمان همه گروههای فلسطینی موضع گیری کرده بودند، اما ما صبر کردیم، چون این اتفاق برای ما شفاف نبود به همین دلیل این احتمال مطرح بود که ممکن است موضوعی داخلی باشد، اما امروز وظیفه ماست که به جبران سکوت قبل، دقایقی از این شهید مقاوم، مجاهد و اندیشمند بگوییم. من خود در دوران حیات این شهید، برخی از مواضعش را در شبکههای اجتماعی شنیدم، و اندیشه روشنش در موضوع مقاومت، اسرائیل، اوضاع منطقه و موضعش در قبال محور مقاومت و چالشهای منطقهای علیه محور مقاومت، برایم شگفت انگیز بود ضمن اینکه از میزان جسارتش تعجب کردم، چون در کرانه باختری میزیست و بیان این سخنان میتوانست برایش تاوان داشته باشد و بازداشت یا کشته شود. حتی ممکن بود اسرائیلیها با وی برخورد داشته باشند. دوست دارم چند جملهای از او بگویم، اولا درباره شخصیت جسور و شجاعش در قضیه مقاومت و فلسطین بگویم، در ثانی برای اولین بار با تک تک اعضای خانواده بزرگوار ایشان ابراز همدردی کنم.
سید حسن نصرالله دبیر کل حزب الله لبنان در ادامه گفت: نکته سوم خواستار آن شوم که عدالت در حق ایشان باید مراعات شود. یعنی از تشکیلات خودگردان فلسطین، قوه قضائیه و تمامی مردم فلسطین بخواهم که موضوع شهید نزار باید در معرض عدالت و حقیقت قرار بگیرد. این خون ضایع نمیشود، زیرا آنانی که علیه او اشتباه یا جنایت کرده اند وابسته به نهاد امنیتی هستند.
سید حسن نصرالله دبیر کل حزب الله لبنان افزود: موضوع بعدی اینکه ما چند روز دیگر شاهد سالروزی عظیم و عزیز یعنی سالروز ولادت پیامبر (ص) هستیم، در این زمینه مراسمات گوناگونی در مناطق مختلف جهان اسلام برپا میشود، اما در سالهای گذشته شاهد احیای این یادبود از سوی مردم عزیز و مظلوم یمن بودیم که جا دارد از این اقدامشان، با عزت و احترام یاد شود. این مراسم در مناطق تحت کنترل حکومت یعنی مناطق حضور انصار الله برگزار میشد. یعنی در یک زمان در تمام استانها و شهرها جمعیت باشکوهی تجمع میکردند. آنان با وجود درگیر بودن با جنگ، مواجه بودن با ویرانی، شرایط دشوار اقتصادی، شرایط سخت معیشتی، امراض مختلف و دیگر خطرات بزرگی که در مسیرشان قرار دارد چنین روزی را به شیوهای که میبینیم زنده نگه میدارند و این اتفاقی شگفت انگیز است. من به عنوان یک مسلمان، احساس خجالت میکنم، چون در مناطق مختلف جهان مسلمانانی را میبینیم که در این مناسبت سکوت میکنند در شرایطی که اوضاعمان به مراتب از اوضاع آنان بهتر است، در گام اول باید به مردم عزیز و دوستدار رسول خدا در یمن به خاطر جشنی که در چند روز آینده خواهند داشت، درود فرستاد، در ثانی به باور من کار آنان حجت اخلاقی، انسانی و شرعی برای کل مسلمانان جهان است تا در پی احیای این مناسبت بر آیند. البته در این زمینه برخی سعی میکنند شبهات بی اساس شرعی مطرح کنند مثلا بگویند احیای چنین مراسمی بدعت است، متاسفانه از نگاه این قوم برپایی مراسم روز ملی کشور بدعت نیست، اما برپایی جشن ولادت خاتم الانبیاء و ناجی بشریت که پس از خداوند متعال صاحب بالاترین منزلت است و شادی کردن در روز ولادتش بدعت است. این سخن با هر معیاری که سنجیده شود بیهوده است. به نظر من اقدام یمنیها در این روز حجتی برای همه ماست. البته ما در سالهای گذشته به دلیل کرونا این مراسم را چندان پربار برگزار نکردیم، اما تلاش میکنیم این بار جشنی درخور شان داشته باشیم به همین منظور از هم اکنون از عاشقان رسول خدا دعوت میکنم حضورشان در جشن امسال شایسته این مناسبت و هم سطح با محبت و عشقشان به رسول خدا (ص) باشد.