سیدحسن نصرالله: خواستار مشخص شدن حقیقت انفجار بیروت هستیم

صدا و سیما سه شنبه 20 مهر 1400 - 09:52
دبیر کل جنبش حزب الله لبنان شامگاه دوشنبه بر ضرورت مشخص شدن حقیقت انفجار بیروت تاکید کرد.

   به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صداوسیما به نقل از شبکه تلویزیونی المنار؛ سید حسن نصرالله، دبیر کل حزب الله لبنان در ادامه سخنان خود به موضوع بنزین و نفت کوره در لبنان اشاره کرد و گفت: به سراغ موضوع سوم می‌رویم. هنوز در مرحله اول (واردات سوخت از ایران) هستیم تعدادی از کشتی‌ها تا کنون به مقصد رسیده اند و محموله آن‌ها به تدریج به لبنان منتقل می‌شود. مرحله اول تا پایان اکتبر ادامه خواهد یافت.

سیدحسن نصرالله: انتخابات پارلمانی باید در موعد مقرر برگزار شود

ابراز نگرانی سیدحسن نصرالله از وضعیت برق لبنان

طی مرحله اول دو کار کردیم، یکی این که اعلام کردیم به مدت یک ماه نفت کوره را به صورت رایگان در اختیار بخش‌های معینی قرار می‌دهیم، ولی هنوز نفت کوره برای فروش نیاورده ایم که بگوییم هر کس نیاز دارد بیاید و بخرد. هدف ما این است که سوخت مورد نیاز موارد اضطراری را تامین کنیم و قصد رقابت با شرکت‌های نفتی را نداریم. تا آخر اکتبر در قالب مرحله اول به کار ادامه می‌دهیم.

در مرحله اول باید دو نکته را اضافه کنم. یکی این که ما اعلام کردیم سوخت را به مدت یک ماه به صورت رایگان در اختیار برخی بخش‌های مشخص قرار می‌دهیم. نکته‌ای که الآن می‌خواهم بگویم این است که به مدت یک ماه دیگر سوخت رایگان در اختیار همان بخش‌ها قرار می‌دهیم که شامل بیمارستان‌های دولتی، سرای سالمندان، مراکز نگهداری از ایتام، مراکز نگهداری از معلولان، موسسه‌ها و سازمان‌های آب دولتی، چاه‌های آب وابسته به شهرداری‌ها به شرط آن که شهرداری آن منطقه مشکل مالی داشته باشد، اداره‌های آتش نشانی و صلیب سرخ لبنان است.

امروز اعلام می‌کنم سوخت مورد نیاز آن‌ها را برای یک ماه دیگر رایگان تامین می‌کنیم. نکته دیگری که می‌خواهم بگویم این است که صیادان نیز به گروهی که سوخت به آن‌ها فروخته می‌شود اضافه شدند و بقیه بخش‌ها مثل نانوایی ها، بیمارستان‌های خصوصی و... هم که به قوت خود باقیست.

مرحله دوم از نوامبر آغاز می‌شود. مسئله دیگری که مطرح شده است تامین سوخت مورد نیاز برای وسایل گرمایشی خانواده هاست. ما در حال بررسی اصول و ضوابط هستیم، زیرا مهمترین چیز این است که به ضوابط پایبند باشیم، زیرا اگر پایبند نباشیم کنترل اوضاع از دست می‌رود و نمی‌توانیم سوخت مورد نیاز بخش‌هایی را که در اولویت قرار داده ایم تامین کنیم؛ بنابراین مسئله سوخت مورد نیاز برای گرمایش هم به بررسی نیاز دارد، زیرا این بخش بسیار گسترده است و به ضوابط و ساز و کار مناسبی برای توزیع نیاز دارد که در حال بررسی آن هستیم و ان شاء الله قبل از نوامبر در این باره صحبت خواهیم کرد و آن را اعلام خواهیم کرد.

همچنین ممکن است به سبب فرارسیدن فصل سرما، بخش‌های جدیدی را به فهرست بخش‌هایی که سوخت بین آن‌ها توزیع خواهد شد اضافه کنیم که این مسئله بررسی می‌شود. استقبال گسترده و حجم گسترده درخواست‌هایی که از مناطق مختلف لبنان دریافت شد بسیار زیاد و بیش از حد انتظار بود. از سوی دیگر فصل سرما در راه است و درخواست‌ها افزایش پیدا می‌کند.

ما در وارد کردن سوخت (از ایران) نفت کوره را در اولویت قرار دادیم و تصمیم گرفتیم همچنان واردات نفت کوره را در اولویت قرار دهیم و بنزین را به تعویق انداختیم. حتی اگر بنزین هم بیاوریم آن را با تجار مبادله می‌کنیم و نفت کوره می‌گیریم، زیرا فعلا اولویت با تامین نفت کوره است. الحمدلله صف‌های بنزین به گونه‌ای جمع شده است و پمپ بنزین‌ها بنزین دارند هر چند قیمت‌ها بالاست. دغدغه اصلی ما رهایی از صف‌های تحقیرآمیز بنزین بود و الآن که صف‌ها جمع شده است و بنزین هم موجود است به همین سبب تصمیم گرفتیم تمرکز خودمان را روی تامین نفت کوره بگذاریم بخصوص که به سمت فصل سرما می‌رویم.

حرف و حدیث‌هایی شنیده ایم که می‌گویند بسیار خوب بگذارید دولت لبنان نفت کوره و بنزین از ایران وارد کند، بسم الله، ما از این حرف حمایت می‌کنیم و اصلا خواستۀ ما نیز همین است. دولت لبنان از آمریکا بخواهد که آن را از تحریم‌ها مستثنی کند و بگذارد شرکت‌های لبنانی بروند و فرآورده‌های نفتی از ایران بخرند و در این صورت ما پای خود را از این ماجرا بیرون می‌کشیم و پرونده را به کلی می‌بندیم، نه فرآورده‌ای می‌خریم و نه کشتی می‌آوریم و نه محموله را به بانیاس و از آنجا به لبنان می‌آوریم و مسئله کلا تمام می‌شود.

بفرمایید، مسئولیت را بر عهده بگیرید و این باب را باز کنید. فقط به اندکی شجاعت و جرأت نیاز دارد. این کار منطقی هم هست، کشور‌های دیگر خود را برای خرید فرآورده‌های نفتی و موارد دیگر مستثنی کردند که نمونه‌های آن در مجاورت ایران وجود دارد.

دبیر کل حزب الله لبنان ادامه داد: مسئله چهارم موضوع تحقیقات مربوط به بندر بیروت است. ما خواستار تحقیق هستیم و از تحقیقات حمایت می‌کنیم و صادقانه می‌گویم اگر خانواده‌های شهدا و زخمی‌ها هم تحقیقات را رها کنند، حزب الله آن را رها نمی‌کند. زیرا ما از جمله کسانی هستیم که در این ماجرا آسیب دیدیم. بحث شهدا و زخمی‌ها و خانه‌ها مطرح نیست و از این زاویه نمی‌گویم بلکه ما آسیب معنوی، سیاسی و رسانه‌ای دیدیم.

ما از جنبه انسانی به خاطر خانواده‌های شهدا خواستار روشن شدن حقیقت و بازخواست (عاملان) هستیم و همچنین از ابعاد سیاسی و معنوی که به حزب الله مربوط می‌شود خواستار روشن شدن حقیقت هستیم. هیچ بحثی در این مسئله نیست. هر چیزی که گفته ایم یا می‌گوییم به هیچ وجه برای جلوگیری از تحقیقات و بستن این پرونده نبوده است و هر کس این را بگوید به ما ظلم کرده است.

هدف همه حرف‌های ما این است که می‌خواهیم به نتیجه برسیم. خواست ما حقیقت و عدالت است. قاضی سابق که کاملا روشن بود دچار سیاسی‌کاری شد و ما هم توصیه کردیم و در نهایت کنار رفت. اما قاضی فعلی به جای آن که از اشتباهات گذشته و ملاحظاتی که درباره قاضی قبلی مطرح شده بود، درس بگیرد همان اشتباهات را تکرار کرد و همه ملاحظات را نادیده گرفت و بدتر از آن عمل کرد. کار‌هایی که قاضی کنونی می‌کند هم سیاسی‌کاری است و هیچ ارتباطی هم با حقیقت و عدالت ندارد.

من به خانواده‌های شهدا می‌گویم اگر انتظار دارید با این شیوه به حقیقت برسید باید بگویم به حقیقت نمی‌رسید و اگر انتظار دارید با این شیوه به عدالت برسید، باید بگویم به آن نخواهید رسید. در این شیوه از خون شهدا برای اهداف سیاسی و حملات سیاسی استفاده می‌شود.

می‌خواهم اندکی بیشتر به این مسئله بپردازم. این که کار قضایی نیست بلکه کار سیاسی است و حالا که کار سیاسی است اجازه بدهید دو کلمه درباره آن حرف بزنیم. بسیار خوب، علم و عدل چه می‌گویند؟ می‌گویند انفجاری در این حد روی داده است. شما آمده اید و دنبال مسئولان و مسئولیت‌ها می‌گردید. من از قاضی فعلی می‌پرسم، از وقتی کشتی حامل نیترات آمونیم وارد بندر بیروت شد دو رئیس جمهور عوض کرده ایم، میشل سلیمان و میشل عون. میشل عون بار‌ها در مناسبت‌های مختلف گفته است من حاضرم قاضی بیاید و حرف‌های من را بشنود. اما جناب قاضی آیا شما رفتید و حرف‌های او را شنیدید؟ وی خودش گفت به سراغ من بیاید، از چه می‌ترسید؟ بسیار خوب، به حرف‌های میشل سلیمان گوش کردید؟ از او پرسیدید وقتی این کشتی آمد شما رئیس جمهور بودید، اصلا اطلاع داشتید، نداشتید، چه کار کردید؟

از روز ورود کشتی به لبنان در نوامبر سال ۲۰۱۳ چند نخست وزیر در لبنان روی کار آمده اند. جناب قاضی، شما توجه خود را بر حسان دیاب متمرکز کردید و او را ضعیف گیر آوردید و اتهام زدید و احضار کردید و حکم جلب و از این داستان ها. از شما می‌پرسم از نخست وزیران سابق هم سوال کردید؟ حرف‌های آن‌ها را شنیدید؟ اصلا نزد آن‌ها رفتید؟ حتی یک سوال از آن‌ها پرسیدید که آیا شما اطلاع داشتید یا نه، اگر اطلاع داشتید چه کار کردید؟ شما مسئول هستید یا نه؟ مستقیما به سراغ حسان دیاب رفتید.

ممکن است بگویید حسان دیاب کسی بود که انفجار در زمان نخست وزیری وی روی داد. بسیار خوب، پس چرا به سراغ وزرای سابق رفتید نه وزرای فعلی؟ من فقط از کسانی که دوستان ما هستند دفاع نمی‌کنم. برخی از آن‌ها دوستان ما هستند و برخی نیستند. من می‌گویم از آن‌ها بازجویی کن حتی از دوستان ما. چرا به سراغ وزرای دولتی که انفجار در زمان آن‌ها روی داد نرفتید بلکه به سراغ وزرای سابق رفتید. چرا به سراغ همه وزرای سابق نرفتید؟ از همه وزرای مالی بازجویی کردید؟ از همه وزرای حمل و نقل از نوامبر ۲۰۱۳ به بعد بازجویی کردید؟ از وزرای کشور از آن زمان تا کنون بازجویی کردید؟ از وزرای دفاع بازجویی کردید؟ نه. از وزرای دادگستری بازجویی کردید؟ نه. از همه فرماندهان سازمان‌های امنیتی و نظامی بازجویی کردید؟ نه. من می‌گویم نه، چون بازجویی نکردند. اسم این کار چیست؟ به سراغ بخش‌های مشخص و وزرای مشخص و نخست وزیر مشخصی می‌روید.

هر کس اندکی زرنگ باشد می‌فهمد که این افراد به وضوح هدف قرار گرفته اند. ما هشدار دادیم و گفتیم سیاسی کاری نکنید. مسئله دیگر این که جناب قاضی تحقیق، موضوع اصلی در این انفجار این است بگویید چه کسی این کشتی حامل نیترات آمونیوم را آورده است و کشتی چگونه آمده است و چه کسی مواد را در انبار شماره ۱۲ گذاشته است؟ با اجازه و موافقت چه کسی؟ شما این کار‌ها را نکردید. شما به دنبال مسائل بعدی مثل سهل انگاری در انجام وظیفه رفتید و این مسئله را پررنگ کردید تا دست به تسویه حساب‌های سیاسی بزنید.

هر کس در انجام وظیفه خود کوتاهی کرده است و در این مسئله تاثیر داشته است باید به اشد مجازات برسد، ولی چرا به مسائل اصلی نپرداختید؟ مسئولیت قضات بیشتر از مسئولیت وزرا و فرماندهان نیرو‌های امنیتی است، زیرا آن‌ها اجازه ورود مواد و باقی ماندن مواد را دادند و بقیه مسئولیت اجرایی داشتند. خانواده‌های شهدا بدانید دو یا چند قاضی مسئولان اصلی هستند، بروید و از این قاضی سوال کنید. در این که قضات مسئول هستند شکی نیست. ممکن است در این که نخست وزیر مسئول است یا نه، فلان وزیر مسئول است یا نه، سازمان‌های امنیتی مسئول هستند یا نه بحث باشد، اما در این که قضات مسئول هستند هیچ بحثی نیست. شما در این باره چه کردید؟ هیچی. فقط دادخواستی ارائه شد و دادگاه ویژه‌ای تشکیل شد.

بسیار خوب، قاضی را احضار نمی‌کنید و قرار بازداشت برای وی صادر نمی‌کنید و او را زندانی نمی‌کنید، چون قاضی است و دستگاه قضایی از وی حمایت می‌کند، اما نخست وزیری مثل حسان دیاب را احضار می‌کنید، حکم جلب برای او صادر می‌کنید. این شد دولت قانون، این شد دولت مبتنی بر موسسات؟ مسئله دیگر این که وقتی روسای جمهور، وزرا و نمایندگان احساس می‌کنند مظلوم واقع شده اند به کجا پناه ببرند؟ می‌گویند این قاضی سیاسی کاری می‌کند و به ما ظلم می‌کند. می‌خواهد به ناحق ما را بازداشت کند. این افراد به کجا پناه ببرند؟ در دولت قانون و موسسات، قانون باید پاسخ این سوال را بدهد.

اگر به دادگاه مراجعه کنند، آن دادگاه بدون این که کاری بکند پس از چند روز درخواست را رد می‌کند، زیرا صلاحیت آن را ندارد. بالاخره این کار در صلاحیت چه کسی است؟ به ما هم بگویید. شورای عالی قضایی به نخست وزیر که برای بازداشت احضار شده است و به وزرا و دیگران که ممکن است بعدا به سراغ آن‌ها بروند پاسخ بدهد که شکایت خود را به کجا ببرند و از چه کسی تظلم خواهی کنند؟ اگر این صلاحیت ندارد و آن یکی هم صلاحیت ندارد، پس چه کسی صلاحیت رسیدگی به شکایت آن‌ها را دارد؟ این مسئله به پاسخ نیاز دارد.

ما اعتراضات زیادی داریم و معتقدیم شیوه‌ای که در خصوص تحقیقات مربوط به بندر بیروت دنبال می‌شود واقعا اشتباه است و به حقیقت و عدالت منجر نمی‌شود بلکه به ظلم و پایمال شدن حقیقت منجر می‌شود. این بدان معنی نیست که ما خواستار توقف تحقیقات هستیم. ما خواستار قاضی صادق و شفاف هستیم که تحقیقات شفاف و اصولی انجام دهد.

منبع خبر "صدا و سیما" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.