به گزارش اقتصادآنلاین ؛ چه گرم و چه سرد، کافئیندار یا گیاهی، هیچچیز آرامشبخشتر از یک فنجان چای نیست، مگر این که به آن حساسیت داشته باشید. حساسیت داشتن به چای، اگرچه بیسابقه نیست، اما معمولاً نادر است که در آن معمولاً افراد نسبت به چای حساسیت یا عدم تحمل دارند.
در این مقاله، ما تفاوت بین حساسیت به چای و انواع حساسیتهای چای را بررسی میکنیم. ما همچنین در مورد ترکیبات مختلف چای که ممکن است باعث واکنشهای آلرژیک شود، و همچنین جایگزینهای چای بحث خواهیم کرد.
مانند دیگر آلرژیها، حساسیت به چای یک واکنش ایمنی در بدن ایجاد میکند. این جریان زمانی رخ میدهد که بدن شما بهاشتباه مادهای را خطرناک تلقی کرده و سعی میکند با تولید آنتیبادی با آن مبارزه کند.
هنگامی که تحریک میشوند، این آنتیبادیها باعث بروز علایم خاصی در بدن میشوند.
اگر به چای حساسیت دارید، علایم شما ممکن است شامل موارد زیر باشد:
• کندوها
• احساس سوزنسوزن شدن یا خارش در دهان
• تورم لب، گلو، زبان یا صورت
• آنافیلاکسی
علایم عدم تحمل یا تحریکپذیری نسبت به چای تا حدی با علایم حساسیت به چای متفاوت است.
در صورت عدم تحمل یا حساسیت به چای، علایم شما ممکن است شامل موارد زیر باشد:
• تهوع و استفراغ
• اسهال
• گرفتگی یا درد معده
• سوزش سردل
• نفخ
• احساس تحریکپذیری
چایها به دودسته گیاهی یا غیر گیاهی طبقهبندی میشوند. ممکن است به اجزای موجود در هر دو یا هر دو نوع حساسیت یا تحریکپذیری وجود داشته باشد.
اگر به هر یک از اجزای موجود در چای حساسیت دارید، باید به طور کامل از آن اجتناب کنید. اگر به این ترکیبات حساسیت دارید، ممکن است بتوانید آنها را در مقادیر کم تحمل کنید، بهویژه اگر چای شما فقط کمی دم کشیده باشد.
چایهای غیر گیاهی - که شامل چای سیاه، چای سبز، اولانگ و چای سفید است - حاوی مقادیر متفاوتی از اجزای یکسان هستند. این اجزا هستند که باعث واکنشهای آلرژیک یا حساسیت در برخی از افراد میشوند. اجزای چای غیر گیاهی که باعث ایجاد واکنش آلرژیک میشوند عبارتند از:
• کافئین
• تاننها
• تیامین
اگر به کافئین حساسیت دارید، از چای سیاه خودداری کنید. یکی از مطالعههای 2016 منبع معتبر چای سیاه حاوی بیشترین میزان کافئین در بین تمام چایهای غیر گیاهی است. مشخص شد که چای سبز بیشترین تانن را دارد و چای سفید و سبز بیشتر از چای سیاه تیامین دارند.
چایهای گیاهی از ریشه، برگ، ساقه و گلهای تعداد بیشماری از گیاهان دارویی تهیه میشوند. هنگام انتخاب هر نوع چای گیاهی، حتماً لیست مواد تشکیلدهنده را بخوانید، بنابراین میتوانید از موادی که به آنها حساسیت دارید یا نسبت به آنها تحریکپذیری دارید اجتناب کنید. در اینجا برخی از انواع خانوادههای مختلف گل وجود دارد که هنگام استفاده در چای ممکن است برای برخی افراد واکنش آلرژیک را ایجاد کنند.
چندین چای محبوب وجود دارد که بخشی از خانواده Asteraceae دیزی هستند. یکی از جمله این چایها بابونه است. در موارد نادر، بابونه در صورت بلعیدن یا استفاده موضعی با واکنشهای آلرژیک مرتبط است.
اگر به هرگونه به گل یا گرده این خانواده حساسیت دارید، ممکن است به چای بابونه نیز حساسیت داشته باشید یا تحریکپذیری داشته باشید.
گلهای این خانواده شامل موارد زیر است:
• چوب خاکستر
• دیزیها
• گل همیشه بهار
• گل داودی
اکیناسه گیاهشناسی دیگری در خانواده Asteraceae است که برای تهیه چای استفاده میشود. همچنین ممکن است در برخی افراد واکنشهای آلرژیک را ایجاد کند.
Hibiscus یکی از اعضای خانواده Malvaceae است و ممکن است در افرادی که به گیاهان دیگر این خانواده حساسیت دارند مانند گیاه ختمی واکنشهای آلرژیک نشان دهند. هیبیسکوس همچنین حاوی تانن است و ممکن است برای افرادی که به تانن حساسیت دارند نیز واکنش نشان دهد.
برای افرادی که با آلرژی به چای زندگی میکنند، گزینههایی دراینخصوص دسترس است:
• چای متفاوتی را امتحان کنید
مجموعهای گیجکننده و بیشماری از چایهای گیاهی و غیر گیاهی برای انتخاب وجود دارد. بهاحتمال زیاد، اگر به یک نوع چای حساسیت دارید، میتوانید از نوع دیگر آن لذت ببرید. سعی کنید از چای گیاهی به غیر گیاهی یا برعکس تغییر را ایجاد کنید. شما همچنین میتوانید چای سیاه را با چای سبز جایگزین کنید، یا اگر کافئین برای شما نگرانکننده است، میتوانید چای سفید را نیز امتحان کنید.
• زمان تندی را تنظیم کنید
مدتزمان دم کشیدن هر فنجان چای بر میزان آلرژیهای موجود در آن تأثیر میگذارد.
اگر شما فقط نسبت به عناصر چای مانند تانن حساسیت خفیفی دارید، یک غذای سبک بهجای یک وعده بسیار سنگین ممکن است تنها چیزی باشد که برای لذت بردن از نوع چای موردعلاقه خود نیاز دارید.
• یک نوشیدنی متفاوت انتخاب کنید
متأسفانه برخی از افراد ممکن است بر اساس حساسیت خود نتوانند چای بنوشند. در این صورت، هنوز راههایی برای بهرهمندی از مزایای چای از سایر نوشیدنیها وجود دارد.
بسیاری از چایهای گیاهی حاوی مواد مفید مانند آنتیاکسیدانها هستند. اگر نمیتوانید بیشتر انواع چای را تحمل کنید، میتوانید از نوشیدنیهایی مانند انار یا آب گوجهفرنگی نیز استفاده کنید. در یک روز گرم، آب یخ با برشهای لیمو، آهک یا خیار را میتوان بهراحتی با چای سرد جایگزین کرد.
حساسیت به چای معمولاً بسیار نادر است، اما شناخته شده است که احتمال دارد که رخ میدهد. چایهای غیر گیاهی حاوی کافئین، تانن و سایر اجزای هستند که میتوانند در برخی افراد واکنشهای آلرژیک ایجاد کنند.
انواع زیادی از چای گیاهی وجود دارد که برخی از آنها حاوی تانن و سایر ترکیبات هستند که میتوانند واکنشهای آلرژیک ایجاد کنند.
چایهای گیاهی حاوی گیاهانی هستند که ممکن است از خانواده گلها ناشی شده و در بسیاری از افراد با واکنشهای آلرژیک همراه است. چای گیاهی که بیشتر با واکنشهای آلرژیک مرتبط است بابونه است.
اگر به یک نوع چای حساسیت دارید، ممکن است بتوانید انواع دیگر را تحمل کنید. همیشه برچسب مواد تشکیلدهنده را بخوانید تا بتوانید آلرژیهای احتمالی آن را شناسایی کنید.
کافئین بر بدن تأثیر بسیار قوی دارد. این جریان میتواند انرژی و هوشیاری را افزایش دهد، این مسئله توضیح میدهد که چرا برخی از مردم نمیتوانند روز خود را بدون یک فنجان قهوه شروع کنند.
تا زمانی که آن را در حد اعتدال بنوشید، کافئین ممکن نیست خطرناک باشد. اکثر مردم میتوانند با خیال راحت حداکثر 400 میلیگرم کافئین در روز را مصرف کنند. (این میزان حدود چهار فنجان قهوه 8 اونسی است.) اما سایر افراد نسبت به کافئین حساسیت بیشتری دارند.
• بیقراری
• بیخوابی
• سردرد
• ریتم غیرطبیعی قلب
اثرات حساسیت به کافئین آزاردهنده است، اما نسبتاً جزئی است. این جریان دررابطهبا افرادی که به کافئین حساسیت دارند ثابت شده نیست. اگر با این حساسیت زندگی میکنید، مصرف کمترین مقدار کافئین میتواند بر سلامت جسمی و روحی شما تأثیر منفی بگذارد.
علایم فیزیکی حساسیت به کافئین شبیه علایم دیگر حساسیتهای غذایی است. مثلاً:
• خارش دهان، زبان یا لب
• لب یا زبان متورم شده است
• کندوها
این علایم ممکن است مدت کوتاهی پس از مصرف کافئین شروع شود یا ساعتها بعد از قرارگرفتن در معرض آن ظاهر شود. ازآنجاکه آلرژی به کافئین چندان شناخته شده نیست، ممکن است علایم را با نوع دیگری از آلرژی برابر بدانید. حساسیت شدید به کافئین همچنین میتواند علایم آنافیلاکسی ایجاد کند.
• مشکل تنفس به دلیل تورم گلو یا زبان
• خسخسکردن
• سرفه کردن
علایم حساسیت به کافئین با افزایش ناگهانی آدرنالین در بدن ایجاد میشود. افراد مبتلا به عدم تحمل کافئین، کافئین را بهآرامی متابولیزه میکنند. حساسیت به کافئین زمانی ایجاد میشود که سیستم ایمنی کافئین را بهعنوان یک مهاجم مضر درک میکند. سیستم ایمنی آنتیبادی ایمونوگلوبولین E. را تولید میکند. آنتیبادی سپس به سلولهای شما میرود و علایم آلرژی را ایجاد میکند.
تشخیص حساسیت به کافئین بسیار دشوار است زیرا بسیار امری نادر است. ممکن است آزمایش پوستی برای تشخیص حساسیت به کافئین انجام شود. در طول قرار ملاقات، پزشک مقدار کمی آلرژن را روی بازوی شما قرار میدهد و سپس بازوی شما را برای واکنش نشان میدهد. ایجاد قرمزی، خارش یا درد در محل آزمایش ممکن است حساسیت به کافئین را تأیید کند.
اگر علایم فیزیکی حساسیت به کافئین را تجربه کردید، خوردن هرگونه غذا یا نوشیدنی حاوی کافئین را متوقف کنید و فوراً با پزشک خود تماس بگیرید. پزشک ممکن است به شما توصیه کند که از آنتیهیستامین بدون نسخه استفاده کنید که ممکن است علایم مانند خارش، تورم و کهیر را کاهش دهد.
اما تنها راه پیشگیری از آلرژی به کافئین پرهیز از غذاها و نوشیدنیهای حاوی کافئین است. اگر برای افزایش انرژی به کافئین اعتماد دارید، راههای دیگری را برای افزایش طبیعی انرژی و هوشیاری خود در نظر بگیرید.
مثلاً:
• افزایش فعالیت بدنی
یک تمرین روتین را شروع کنید و حداقل 150 دقیقه در هفته ورزش کنید. دویدن، پیادهروی، دوچرخهسواری یا کلاس تمرین.
• بهاندازه کافی بخواب
خواب کمتر از هفت تا نه ساعت در شب میتواند باعث خستگی صبحگاهی شود. یک محیط خواب راحت ایجاد کنید و یک روال منظم برای خواب ایجاد کنید. تلویزیون و سایر وسایل الکترونیکی را خاموش کنید و مطمئن شوید که اتاق شما دارای دمای راحت و تاریک است.
برخی از ویتامینها به طور طبیعی میتوانند سطح انرژی را در طول زمان افزایش دهند. اینها شامل ویتامینهای گروه B، تیروزین و rhodiola rosea است. قبل از شروع رژیم ویتامین با پزشک خود مشورت کنید، بهخصوص اگر از داروهای تجویزی استفاده میکنید.
اگر به کافئین حساسیت دارید و همچنان کافئین مصرف میکنید، علایم شما بدتر میشود و بسته بهشدت واکنش، ممکن است علایم آنافیلاکسی ایجاد شود که میتواند زندگی را تهدید کند.
آلرژی غذایی: درمان خانگی یا مراجعه به اورژانس؟
حساسیت غذایی میتواند کشنده باشد، اما همه واکنشهای فیزیکی به غذا نیازی به مراجعه به اورژانس ندارند. این که بدانید چه زمانی با 911 تماس بگیرید و چه زمانی میتوانید در خانه با وسایل خود واکنش نشان دهید، میتواند جان شما را نجات دهد و همچنین مقداری پول را ذخیره کند.
بر اساس تحقیقات و آموزش آلرژی غذایی، حدود 15 میلیون آمریکایی به مواد غذایی آلرژی دارند و این اعداد در حال افزایش است. بین سالهای 1997 تا 2011، آلرژی غذایی در کودکان 50 درصد افزایش یافت و در حال حاضر از هر 13 کودک یک نفر را تحت تأثیر قرار میدهد. شیوع آنها نگرانکننده است، همچنین اثرات بالقوه آنهاچه موقع اورژانسی است؟
هر سه دقیقه یک نفر به اورژانس مراجعه میکند زیرا واکنش آلرژیک شدیدی به غذا نشان میدهد. این باعث میشود حدود 200،000 بازدید در سال انجام شود. در صورت مشاهده هر یک از علایم زیر، فوراً کمک بگیرید،زیرا آنافیلاکسی میتواند در عرض چند دقیقه یا حتی ثانیه رخ دهد:
• خسخس سینه یا تنفس شدید
• مشکل در تنفس
• مشکل بلع
• تپش قلب
• بیهوشی
• لکنت زبان
• تورم صورت، چشمها یا زبان
• درد یا سفت شدن قفسه سینه
• نبض تند
• سرگیجه یا سبکی سر
• استفراغ، اسهال یا گرفتگی معده
درمان واکنشهای آلرژیک خفیف
گاهی اوقات، حساسیت غذایی ابتدا با واکنش خفیف مانند سوزنسوزن شدن دهان و لب، کهیر یا خارش پوست یا ناراحتی معده تشخیص داده میشود. بااینحال، برخی از این علایم میتوانند مراحل اولیه آنافیلاکسی را نیز نشان دهند، بنابراین احتیاط همیشه توصیه میشود. متأسفانه، لیست داروهای خانگی برای هرگونه واکنش آلرژیک کوتاه است.
اگر بدن شما نسبت به غذایی که خوردهاید واکنش نشان میدهد، اولین قدم ساده است: خوردن غذا را متوقف کنید. آزمایش نکنید که ببینید آیا غذا با خوردن بیشتر باعث ایجاد علایم شما میشود یا خیر و حساسیت خفیف را درمان نکنید. قرارگرفتن در معرض مکرر هنگام بهبودی از یک واکنش فقط باعث بدتر شدن آن میشود.
آنتیهیستامینهای بدون نسخه ممکن است به کاهش علایم یک واکنش خفیف کمک کند. بهعنوانمثال، بنادریل میتواند به مبارزه با کهیر و خارش کمک کند. اما اگر کهیر ناگهانی شروع شود، این میتواند آغاز آنافیلاکسی باشد. هیچ آنتیهیستامین بدون نسخه در این مورد کمک نمیکند - فقط تزریق اپینفرین باعث کاهش آنافیلاکسی میشود.
برخی منابع طب سوزنی را بهعنوان یک درمان احتمالی برای حساسیتهای غذایی پیشنهاد میکنند. این روش قدیمی چینی با استفاده از سوزنهای کوچک و بدون درد در "نقاط نصفالنهار" در سراسر بدن نشاندادهشده است که برای همه چیز از کاهش وزن گرفته تا دردهای مزمن مؤثر است. بااینحال، تحقیقات بیشتری در مورد طب سوزنی بهعنوان درمان آلرژی غذایی موردنیاز است.
بهترین راه مبارزه با آلرژی غذایی و اجتناب از واکنشهای خفیف و شدید این است که بدانید چه میخورید و از غذاها یا موادی که به آنها حساسیت دارید خودداری کنید. اگر مطمئن نیستید، پزشک میتواند یک سری آزمایشها را برای تعیین غذاها و موادی که باعث واکنش میشوند، انجام دهد.
همچنین:
• برچسبها را بخوانید و قبل از میل به غذا از مردم بپرسید چه چیزی در غذا وجود دارد.
• اطمینان حاصل کنید که اطرافیان شما از حساسیت شما مطلع هستند، بنابراین در صورت بروز شرایط اضطراری، آنها آماده کمک هستند.
• اگرچه شدت برخی از حساسیتهای غذایی باگذشت زمان کاهش مییابد، اما با امتحان حتی کمی غذای خطرناک، آب را آزمایش نکنید.
• در نهایت، اگر یک واکنش آلرژیک خفیف نسبت به غذا تجربه کردهاید، به پزشک خود مراجعه کنید. ممکن است واکنش شما این بار ملایم باشد، اما هیچ تضمینی وجود ندارد که در آینده خوششانس باشید. هر واکنش میتواند بدتر باشد، بنابراین عاقلانه است که در مورد در دسترس بودن EpiPen با پزشک خود صحبت کنید.