دکتر مجید غیور مبرهن امروز، ۱۰ آبان، در نشست خبری در خصوص ایجاد مرکز بینالمللی نوع ۲ یونسکو در دانشگاه علوم پزشکی مشهد با بیان اینکه جلب همکاریهای بینالمللی از اولویتهای دانشگاه علوم پزشکی مشهد است، اظهار کرد: افتتاح دفتر یونسکو در دانشگاه علوم پزشکی مشهد نتیجه یک کار جمعی بوده که هشت سال زمان برده است تا بتوانیم مصوبه یونسکو را از پاریس اخذ کنیم.
وی افزود: از آنجایی که این تفاهمنامه بین دولت جمهوری اسلامی و مرکز یونسکو به امضا میرسید، در نتیجه نیاز به طی تشریفات قانونی در کشور داشت و این پروسه نیز چند سالی زمان برد. در حال حاضر ما آماده شروع بخشی از فعالیتها در این مرکز هستیم و تلاشمان این است که عموما در حوزههای علوم پزشکی و تغذیه انسانی بتوانیم دستاوردهای بینالمللی و ملی داشته باشیم.
سرپرست معاونت پژوهش و فناوری دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: سازمان یونسکو بعد از بازدید و ارزیابیهای بسیار ما را به عنوان یک مرکز شاخص شناخت؛ این در حالی است که ما مدام در مقایسه با کشورهای همسایه بودیم و با وجود اینکه رقبای زیادی در کشورهای همسایه داشتیم لیکن توانستیم در این رقابت پیروز شویم. این نشانگر بعد علمی بالای کشور ماست.
وی با بیان اینکه این مرکز میتواند به عنوان پل ارتباطی بین سازمان بهداشت جهانی و یونسکو باشد، گفت: مزیت بعدی راهاندازی این مجموعه پیشبرد فعالیتهای علمی با همکاری یونسکو است. این مرکز اولین مرکزی است که از این پتانسیل علمی استفاده میکند و بیشتر به علوم پایه میپردازد. این مرکز میتواند ابعاد دیگری نیز داشته باشد و با وجود اینکه به عنوان مرکزی که فعالیت بالینی انجام میدهد، معرفی شده اما میتواند پژوهش عملی نیز داشته باشد.
سرپرست معاونت پژوهش و فناوری دانشگاه علوم پزشکی مشهد افزود: مرکز یونسکو پاریس با کشورهای دیگر در قالب ۲ مدل از مراکز علمی همکاری میکند. مراکز نوع یک مراکزی است که یونسکو در آن کشور مستقر میکند، هزینههایش را پرداخت میکند، امتیازاتی را نیز به آن ارائه میدهد لیکن گردانندگان مرکز بایستی طبق چارچوب ضوابط یونسکو در آن کشور در این مراکز فعالیت کنند؛ به عبارتی در مرکز نوع اول کشور میزان فقط فضا را در اختیار یونسکو قرار میدهد و آنها آن را مدیریت میکنند اما مراکز درجه ۲ مرکزی است که کشورهای مختلف با توجه به پتانسیلی که دارند، برای راهاندازی آن درخواست میدهند. در این مدل کشور میزبان کارکنان خود را در اختیار دارد و از استقلال بیشتری برخوردار است. مزیت دیگر راهاندازی این مراکز این است که برای کشورهای متقاضی آورده بیشتری نیز به همراه دارد.
وی با بیان اینکه دنبال شکل دهی شهر بدون دخانیات و دانشگاه بدون دخانیات هستیم، گفت: با ایجاد شهر بدون دخانیات میتوان در کنار مرکز یونسکو آورده خوبی برای کشور داشت. در سازمان بهداشت جهانی پروتکلی وجود دارد که چهار شهر مذهبی دنیا یعنی مکه، مدینه، مشهد و قم را به عنوان شهر بدون دخانیات در نظر دارد. این پروژه قرار بود در بهمن ماه سال ۱۳۹۸ در مشهد انجام شود ولی انجام آن به تاخیر افتاد. همچنین دانشگاه تهران اولین دانشگاهی است که شعار دانشگاه بدون دخانیات را عملی کرده و دانشگاه علوم پزشکی مشهد نیز قرار است دومین دانشگاه بدون دخانیات در سطح کشور باشد.
غیور مبرهن گفت: در حال حاضر دانشگاه علوم پزشکی مشهد طرحها و پروژههای پژوهشی کلانی در دستور کار دارد که دادههای به دست آمده از این پروژهها به شبکه دادههای کشور و منطقه متصل خواهد شد. جمعآوری این دادهها میتواند در آینده اتفاقات خوبی را رقم بزند؛ به طور مثال اینکه تبادل دادههای مربوط به اینکه چه عواملی مشکلات قلبی عروقی را افزایش داده اهمیت زیادی در حل چنین مشکلی دارد. در سالهای آینده نیز پروژههای خوبی رقم خواهیم زد که این پروژهها فواید کاربردی در سطح ملی خواهد داشت.
وی افزود: البته از پژوهشهای علمی در کشور حمایت مالی خوبی صورت نمیگیرد؛ این در حالی است که بسیاری از مراکز در دنیا حمایت خوبی از ایدههای نوین و خوب دارند. مشکل ما این است که مثلا نمیتوانیم دستگاه مورد نیاز فعالیتهای علمی را خریداری کنیم؛ در حالی که با همکاری با سازمانهای بینالمللی میتوان جلوی اثرگذاری تحریمهای علمی را گرفت.
سرپرست معاونت پژوهش و فناوری دانشگاه علوم پزشکی مشهد خاطرنشان کرد: با انجام پروژههای کلان میتوان بخشی از مشکلات را رفع کرد و به سمت حمایت ویژه از پژوهشگران و جذب آنها براساس اولویت اقدام کرد. امیدواریم بتوانیم تعداد اعضای هیات علمی جوان را افزایش داده و در مسیر کارآفرینی و اشتغالزایی حرکت کنیم. در حال حاضر ۳۶ مرکز تحقیقاتی در دانشگاه علوم پزشکی مشهد فعال است که در قالب سه پژوهشکده عمده دستهبندی میشود.
انتهای پیام