بردسکن به‌ لحاظ ذخایر ژنتیکی یکی از ظرفیت‌های ویژه کشور است

خبرگزاری ایسنا شنبه 15 آبان 1400 - 12:38
رئیس اداره حفاظت محیط‌زیست بردسکن گفت: شهرستان بردسکن به‌ لحاظ تنوع زیستی و ذخایر ژنتیکی یکی از ظرفیت‌های ویژه استان و کشور محسوب می‌شود.
بردسکن به‌ لحاظ ذخایر ژنتیکی یکی از ظرفیت‌های ویژه کشور است
عکس تزئینی است

مهدی جمعه‌پور در گفت‌وگو با ایسنا افزود: بردسکن با دارا بودن دو منطقه حفاظت‌ شده درونه و پناهگاه حیات‌وحش دشت لاغری از مناطق چهارگانه تحت مدیریت و ثبت گونه‌های در معرض خطر انقراض است.

وی تصریح کرد: شهرستان بردسکن به‌ لحاظ تنوع زیستی و ذخایر ژنتیکی یکی از ظرفیت‌های ویژه استان و کشور محسوب می‌شود و از مناطق چهارگانه تحت مدیریت و ثبت گونه‌های در معرض خطر انقراض شامل یوزپلنگ آسیایی در منطقه حفاظت‌ شده درونه، گونه حمایت ‌شده و حفاظت‌ شده پلنگ در منطقه پیشنهادی سرو کشمر، گونه آندمیک زاغ بور در پناهگاه حیات‌وحش دشت لاغری و گونه پرنده در معرض خطر انقراض هوبره و سایر گونه‌های حمایت‌ شده نظیر آهو، قوچ میش، کل و بز و سایر پستانداران و پرندگان ظرفیت بالایی از تنوع زیستی را در خود جای داده است.

وی مطرح کرد: اگر چه به ‌لحاظ وابستگی جانوران در زنجیره‌های غذایی به یکدیگر تمامی گونه‌های گیاهی و جانوری و زیستگاه دارای اهمیت هستند ولی با توجه به وضعیت، گونه‌های در معرض خطر انقراض نظیر یوزپلنگ آسیایی و هوبره، گونه حمایت‌ شده و حفاظت‌ شده پلنگ، گونه آندمیک زاغ‌بور و گونه‌های پستانداران که نقش چتر را در اکوسیستم بازی می‌کنند نظیر قوچ میش، کل، بز و آهو دارای اهمیت ویژه‌ای هستند.

رئیس اداره حفاظت محیط‌زیست بردسکن در ادامه با بیان اینکه این شهرستان دارای یک محیط‌بانی در منطقه حفاظت‌ شده درونه با ۴ نفر محیط‌بان است، وسعت مناطق تحت مدیریت شهرستان و وسعت مناطق آزاد و پیشنهادی شهرستان را نیز حداقل ۲۰۰ هزار هکتار اعلام نمود و گفت: با توجه به این وسعت، سرانه محیط‌بان شهرستان نسبت به وسعت بالای زیستگاه‌های حیات‌ وحش پایین است.

وی کمبود نیرو، تجهیزات و اعتبارات را از مهمترین مشکلات محیط‌زیست شهرستان بردسکن دانست و تصریح کرد: با تلاش‌های شبانه‌روزی محیط‌بانان شهرستان از ابتداء امسال ۹ پرونده تخلف با ۱۴ نفر متخلف تحویل مراجع قضایی شدند، میزان ضرر و زیان وارد شده به محیط‌زیست به لحاظ حقوقی مبلغ یک میلیارد و ۱۳۶ میلیون و ۵۰۰ هزار ریال بوده است.

تنوع زیستی و ذخایر ژنتیکی تحت تأثیر خشکسالی

جمعه‌پور بیان کرد: با توجه به اینکه منابع تأمین آب حیات‌وحش از منابع آب سطحی شامل چشمه‌ها و رودخانه‌ها است به همین خاطر خشکسالی‌های بی‌سابقه و کاهش شدید بارندگی وضعیت تنوع زیستی و ذخایر ژنتیکی را چه به لحاظ تکثیر و زاد و ولد و چه در سایر حوزه‌ها تحت تأثیر قرار داده است.

وی تصریح کرد: در این راستا محیط‌زیست بردسکن با جلب مشارکت مردمی و دوستداران محیط‌زیست و سایر حوزه‌ها با اقداماتی نظیر احیا و لایروبی چشمه‌ها، احداث منبع آبی، تعمیر و مرمت آبشخورها و آب‌رسانی به منابع آبی سعی نموده تا تأثیرات خشکسالی و کاهش شدید بارندگی را به حداقل ممکن برساند.

فعالیت دو معدن در منطقه حفاظت‌شده

جمعه‌پور در ادامه به تأثیرات معادن شهرستان بر روی محیط‌زیست منطقه اشاره کرد و گفت: به ‌طور کلی فعالیت‌های معدنی از جمله ایجاد راه‌های دسترسی، تردد ماشین‌آلات، انفجارات و به‌ طور کلی تخریب و تغییرات ایجاد شده در سیمای طبیعی منطقه با توجه به اینکه معادن در عرصه‌های طبیعی واقع هستند تأثیرات منفی بر حیات‌وحش مناطق حوزه فعالیت دارند.

وی اظهار کرد: در این راستا واحدهای معدنی شهرستان متعهد به اجرای ضوابط زیست‌محیطی فعالیت‌های معدنی به‌ منظور به حداقل رساندن آثار زیان‌بار فعالیت‌های معدنی بر طبیعت شده‌اند و به این واحدها ابلاغ‌ شده است.

رئیس اداره حفاظت محیط‌زیست بردسکن افزود: برابر ماده ۳۴ قانون معادن وزارت صنعت و معدن و تجارت مکلف به نظارت بر اجرای این ضوابط هستیم و حفاظت محیط‌زیست شهرستان نیز به‌ صورت فصلی وضعیت تعهدات معادن و واحدهای فرآوری مربوط را پایش می‌کند و در صورت عدم رعایت استانداردهای زیست‌ محیطی برخورد قانونی لازم از جمله درج نام و واحد در لیست صنایع آلاینده و سایر اقدامات قانونی را انجام می‌دهد.

وی مطرح کرد: برابر آمار موجود در شهرستان بردسکن ۱۹ واحد معدنی فعال و نیمه فعال وجود دارد که کل مساحت و وسعت محدوده ثبتی این معادن حدود ۳۰ هزار هکتار است.

جمعه‌پور با اشاره به اینکه از این ۱۹ معدن ۲ معدن در منطقه حفاظت‌ شده درونه واقع شده‌ که وسعت محدوده ثبتی این دو معدن ۳۲۶۰ هکتار است، بیان کرد: نزدیکترین فاصله سینه کار معدنی تا سکونت‌گاه در داخل منطقه حفاظت‌شده درونه حدود چهار کیلومتر است.

وی در پایان گفت: شهرستان بردسکن دارای دو منطقه از مناطق ارتقا یافته و چهارگانه تحت مدیریت سازمان شامل منطقه حفاظت‌شده درونه با وسعت ۶۵۰۰۰ هکتار و پناهگاه حیات‌وحش دشت لاغری به وسعت ۲۷۱۲۴ هکتار است.

انتهای پیام

منبع خبر "خبرگزاری ایسنا" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.