فریدون محمدی شامگاه پنجشنبه در حاشیه نشست مشترک با مدیرعامل و رییس هیات مدیره صندوق احیا و بهرهبرداری از بناهای تاریخی و فرهنگی کشور در کرج افزود:
این مجموعه برای ایجاد زیر ساخت های لازم گردشگری دراختیار سرمایه گذاران بخش خصوصی بومی قرار گرفته تا اقدام لاز برای بهره برداری مناسب از این فضای تاریخی به عمل آید.
وی بیان داشت : مجموعه تاریخی کاخ شهرستانک از ۲ بخش اندرونی و بیرونی تشکیل شده و متعلق به دوره قاجار است. این بنای شاخص در شانزدهم شهریور ماه ۱۳۷۶ به شماره ۱۹۲۵ در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.
محمدی گفت: با توجه به واگذاری مسوولیت مرمت و نگهداری مجموعه کاخ شهرستانک به سرمایهگذار بومی بخش خصوصی، این بنای تاریخی به نحو مطلوب مرمت و بازسازی خواهد شد.
هادی میرزایی مدیرعامل و رییس هیات مدیره مدیره صندوق احیا و بهرهبرداری از بناهای تاریخی و فرهنگی کشور نیز در این نشست گفت: کاخ شهرستانک از جمله بناهای تاریخی مهم واقع در بافت روستای شهرستانک در محور کرجچالوس است که به عنوان سرمایه فرهنگی و اجتماعی برای مردم منطقه ارزشمند و مهم است.
وی بیان داشت: با توجه به اینکه این بنای فاخر بخشی از هویت روستای شهرستانک محسوب میشود، باید به احیای روابط با مردم بومی منطقه پرداخت و با استفاده از ظرفیتهای موجود، زمینه ایجاد مشارکتهای مردمی را فراهم کرد.
مدیرعامل و رییس هیات مدیره صندوق احیا و بهرهبرداری از بناهای تاریخی و فرهنگی کشور، افزود: در صورت عملیاتی شدن طرحها و برنامههای موردنظر، با افزایش نقش حفاظتمحور و کاهش نقش بهرهبرداری مجموعه صندوق، شاهد احیای هویت و سبک زندگی بومی و سنتی خواهیم بود.
کاخ تاریخی شهرستانک معروف به کاخ ناصری در سال ۱۸۷۸ میلادی به فرمان ناصرالدین شاه و توسط آقا محمدابراهیم خان از معماران برجسته ایرانی برای اقامت ییلاقی پادشاهان قاجار بنا شدهاست.
پس از سقوط قاجاریه، کاخ به دلیل بیتوجهی، شرایط جوی نامناسب و تخریب انسانی، رو به ویرانی گذاشت که در سال ۱۳۴۸ خورشیدی توسط فدراسیون کوهنوردی ایران به عنوان اقامتگاه موقت کوهنوردان بازسازی شد.
کاخ در ۲ بخش بیرونی و اندرونی ساخته شدهاست، حیات بیرونی به شکل مستطیلی با ۲ کنج پخ در چهار تراز طراحی شده و ورودی به شکل نیم دایره در تراز اول قرار گرفتهاست. عمارت بیرونی در ابعاد ۱۲ در ۲۴ متر در ۲ طبقه در تراز سوم ساخته شده بود که درزمان حاضر طبقه دوم تخریب شده است . بخش اندرونی شامل ۲ حیاط در ۲ تراز متفاوت است.
استان البرز دارای بیش از ۵۵۰ اثر تاریخی و طبیعی است که تاکنون ۲۷۲ اثر آنها ثبت ملی شده است.