کاهش دوسومی روان‌آب‌های استان زنجان

خبرگزاری ایسنا سه شنبه 18 آبان 1400 - 13:35
مدیرعامل شرکت آب‌منطقه‌ای زنجان از کاهش دوسومی روان‌آب‌های استان به دلیل کاهش بارندگی خبر داد.
کاهش دوسومی روان‌آب‌های استان زنجان

اسماعیل افشاری پیش از ظهر امروز (۱۸ آبان ماه) در شورای حفاظت از منابع آب استان زنجان، با بیان اینکه میزان مصرف آب‌های زیرزمینی در استان زنجان بالا است، اظهار کرد: ۹۰ درصد منابع آبی استان در بخش کشاورزی، ۶ درصد شرب و ۴ درصد در صنایع مصرف می‌شود و کاهش بارندگی به ذخیره آب پشت سدها تاثیر گذاشته، به‌طوری‌که کاهش بارندگی موجب کاهش ۷۰ درصدی ورودی آب به سدهای استان زنجان شده است.

وی با اشاره به کاهش بارندگی و افت سطح آب‌های زیرزمینی در استان زنجان، افزود: در سال آبی ۹۹ - ۱۴۰۰ میزان بارندگی‌ها نسبت به سال آبی قبل ۴۰ درصد کاهش یافته است. توان آبی استان ۱.۵ میلیارد مترمکعب است که ۷۷۰ میلیون مترمکعب آن آب سطحی بوده و ۷۳۰ میلیون مترمکعب نیز آب زیرزمینی است.

این مسئول ادامه داد: متوسط حجم نزولات جوی استان بیش از ۷ میلیارد متر مکعب است که ۵.۵ میلیارد مترمکعب آن تبخیر می‌شود و ۱.۵ میلیارد متر مکعب باقی‌مانده جزو منابع آبی تجدیدشونده محسوب می‌شود. بارش سال آبی گذشته ۲۲۳ میلی‌متر بود که نسبت به بارش ۳۷۶ میلی‌متری سال آبی ۹۹ - ۹۸، ۴۰ درصد کاهش داشته است.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای استان زنجان از کاهش دوسومی روان‌آب‌های استان به خاطر کاهش بارندگی‌ها خبر داد و تصریح کرد: از ۷ دشت موجود در استان، ۵ دشت به لحاظ آبی ممنوعه بوده و ۲ دشت دیگر نیز به دلیل نبود آب، ممنوعه نیست. در دشت ابهر سالانه ۱۲۰ سانتی‌متر شاهد افت آب هستیم و در حال حاضر به طور متوسط ۴۰ متر افت آب‌های زیر سطحی در دشت ابهر را داریم که این افت در بعضی مناطق ۷۰ متر است.

افشاری یادآور شد: در حال حاضر ۸۰ درصد آب شرب مصرفی و ۹۵ درصد آب صنایع به آب‌های زیرزمینی استان وابسته است که با تکمیل فرآیند ساخت سدهای استان، میزان وابستگی به ترتیب به ۵۰ و ۶۰ درصد خواهد رسید. تنها راه اصلاح منابع نامطلوب فعلی تکمیل سدهای مراش، مشمپا و بلوبین بوده به طوری که سد مراش می‌تواند مشکل آب شهرستان ماهنشان را حل کند.

این مسئول خاطرنشان کرد: سالانه تقریبا ۱۰۰ میلیون اضافه‌برداشت از سفره‌های آب‌ زیرزمینی داشتیم اما مصرف امسال به ۲۲۰ میلیون مترمکعب رسیده که تقریبا دو برابر میانگین مصرف سالیانه است و این امر موجبات فرونشست دشت‌ها و خسارت وارده به زیرساخت‌ها اعم از راه‌آهن‌ و جاده‌ها و ... را فراهم می‌سازد و امیدواریم که در شرایط خشکسالی با برنامه‌ریزی و مصرف درست و برداشت حداقل از سفره‌های آب‌زیرزمینی، برای نسل‌های آینده آب مطمئنی تامین شود.

انتهای پیام

منبع خبر "خبرگزاری ایسنا" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.