رضا تیموری روز یکشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: چند روز پیش هنگام ورود کامیون های ایرانی از مرز دوغارون به افغانستان، مسوولان امارت اسلامی در هرات به صورت مکتوب به رانندگان ایرانی اعلام کرده اند که تا ۲۵ روز دیگر حق ورود به خاک افغانستان را ندارند.
وی گفت: این انجمن صنفی در نامه ای به اداره کل راهداری و حمل و نقل جاده ای خراسان رضوی، خواستار اعمال محدودیت های مشابه، مطابق رفتار طرف مقابل است و انتظار دارد سازمان راهداری نیز ورود و تردد ناوگان افغانستانی در خاک جمهوری اسلامی ایران را محدود سازد.
تیموری که ریاست هیات مدیره کانون انجمنهای صنفی کارفرمایی کامیونداران کشور را نیز عهده دار است، خاطرنشان کرد: در حال حاضر ناوگان باری افغانستانی چه خالی و چه دارای بار، بدون مشکل وارد ایران شده و در سراسر کشور از جمله در استان های مرکزی و بنادر جنوبی کشور تردد می کنند.
وی گفت: هم اینک دستکم ۴۰۰ کامیون افغانستانی در محوطه گمرک دوغارون شهرستان تایباد توقف کرده و در روند تجارت و جابه جایی کالا بین ایران و افغانستان مشارکت دارند.
۱۲ آبانماه، مدیرکل دفتر ترانزیت و حمل و نقل بینالمللی سازمان راهداری در خصوص اجرایی شدن محدویت تردد برای ناوگان ایرانی در افغانستان هشدار داده و گفته بود: بخش دولتی و بخش خصوصی افغانستان از گذشته هم به شدت به دنبال این بود که سهم باری که با ناوگان افغان در کشورشان حمل میشود، افزایش یابد.
جواد هدایتی افزوده بود: طبق محدودیت های جدید، اگر کامیون ایرانی پس از تخلیه بار خود در افغانستان زودتر از ۲۵ روز دیگر دوباره وارد خاک افغانستان شود، مشمول جریمه میشود.
به گفته وی مدیران جدید کشور همسایه، سابقه و تجربه کاری در این زمینه ندارند و این سیاستها در واقع از سوی افرادی که سابقه فعالیت در این حوزه را دارند، خط داده میشود.
مدیرکل دفتر ترانزیت و حمل و نقل بینالمللی سازمان راهداری با بیان اینکه هنوز این طرح به مرحله اجرا نرسیده است، گفته بود: ۲ روز پیش (۱۰ آبان ماه) به دعوت مسوولان افغانستانی، مدیرکل راهداری و حمل و نقل جاده ای خراسان رضوی به همراه استاندار جلساتی را با مسوولان ولایت هرات داشتند و قرار شده که برای رفع مشکلات احتمالی تصمیماتی گرفته شود.
معطلی ناوگان افغانستانی در مرز دوغارون حقیقت ندارد
بر اساس اعلام برخی از فعالان تجاری و عرصه حمل ونقل بین المللی در خراسان رضوی، زمینه اصلی این مسایل مربوط به اعتراض چندی پیش رانندگان افغانستانی به توقف ۲۵ روزه ناوگان آنان در مرز دوغارون ایران برای ورود به افغانستان است که البته مسوولان اجرایی امارت اسلامی در هرات نیز به صورت اغراق شده در جریان این ادعا و معطلی مرزی قرار گرفته اند.
بر اساس اعلام منابع رسمی در اداره کل راهداری خراسان رضوی ۹۰ درصد تردد و البته معطلی ناوگان در توقفگاه های مرزی دو کشور در مرزهای اسلام قلعه و دوغارون مربوط به ناوگان افغانستانی است و معطلی عمدی و تبعیض آمیز ناوگان افغانستانی در مرز دوغارون ایران حقیقت ندارد.
چندی پیش سرپرست اداره ترانزیت اداره کل راهداری و حمل و نقل جاده ای خراسان رضوی در گفتگو با خبرنگار ایرنا گفت: از طریق گذرگاه مرزی اسلام قلعه - دوغارون روزانه در مجموع ۴۵۰ تا ۵۰۰ کامیون از ایران به افغانستان و یا از افغانستان به ایران وارد می شوند.
مرتضی مجردی ادعای معطلی ۲۵ روزه ناوگان افغانستانی در مرز دوغارون تایباد را رد کرده و افزود: توقف کامیونها در توقفگاه این مرز به شدت کاهش یافته است و اکنون بهروز شده است و تنها ممکن است ناوگان افغانستانی برای سوخت گیری در مرز انتظار کشیده و به همین دلیل دیرتر از ایران خارج شود.
پایانه مرزی ۳۳ هکتاری دوغارون با افزون بر یک قرن سابقه فعالیت نه تنها در زمره پنج گمرک برتر ایران قرار دارد بلکه فعالترین واحد گمرکی خراسان رضوی پس از گمرک مشهد و تنها گمرک مستقل این استان است که نقل و انتقال ترانزیتی انواع کالاها از کشورمان به افغانستان، از طریق آن صورت میگیرد.
یگان عملیاتی مرزبانی، واحد گذرنامه نیروی انتظامی، واحد گذرنامه نهاد ریاست جمهوری، تشکیلات مدیریت پایانه، تشکیلات گمرکی، بانک، تاسیسات تخصصی قرنطینههای انسانی، دامی و نباتی، نمایندگی بیمه و اداره استاندارد از نهادهای فعال مستقر در پایانه مرزی دوغارون به عنوان فعالترین مرز کشور در رفت و آمد مسافران خارجی هستند.
کالاهای بازرگانان افغانستانی، پاکستانی و گاه هندی و دیگر کشورهای جهان به مقصد افغانستان از خلیج فارس، به گمرکهای بندرعباس و بندر لنگه منتقل و از آنجا به گذرگاه رسمی دوغارون ترانزیت میشود. بیشترین حجم کار واحد گمرک در پایانه مرزی دوغارون مربوط به امور ترانزیت کالا به افغانستان از مبداء بندرعباس است.
گذرگاه رسمی دوغارون در نقطه صفر مرزی ایران و افغانستان، ۱۸ کیلومتری جنوب شرقی شهر تایباد و ۲۵۵ کیلومتری مشهد قرار دارد.