سازمان بهزیستی کشور از مهمترین نهادهای تخصصی- حمایتی دولتی است که از طریق بودجه عمومی به افراد معلول و محروم جامعه کمک میکند، این سازمان تلاش دارد تا با حفظ ارزشها و کرامت والای انسانی، تکیه بر مشارکتهای مردمی و همکاری نزدیک سازمانهای ذیربط، در جهت گسترش خدمات توانبخشی، حمایتی، بازپروری و نیز پیشگیری از معلولیتها و آسیبهای اجتماعی و کمک به تأمین حداقل نیازهای اساسی گروههای کم درآمد، اقدام کند.
در این میان سازمان بهزیستی استان زنجان با پوشش گروه های هدف خود تلاش دارد تا خدمات متنوع و متعددی را به جامعه هدف ارائه کند هر چند مشکلاتی وجود دارد، اما توانسته در این مسیر اقدامات مناسبی را انجام دهد.
مدیرکل بهزیستی استان زنجان تاسیس سازمان بهزیستی را از جمله اقدامات موفقیت آمیز جمهوری اسلامی ایران عنوان کرد و گفت: امروز جامعه ما به واسطه تحریم های ظالمانه دشمنان و شیوع بیماری کووید-۱۹، دستخوش مشکلات بسیاری شده که همین امر خدمت رسانی به گروه های هدف از جمله افراد دارای معلولیت و زنان سرپرست خانوار را دشوار ساخته است، اما عبور پرافتخار از چالش های پیشرو با شکیبایی و وحدت ملی، ارتباط منسجم میان دستگاه ها و تلاش مضاعف امکان پذیر خواهد بود.
محمد محمدی قیداری با اشاره به اینکه ۹۰ هزار و ۵۴۰ نفر مددجو تحت پوشش بهزیستی استان هستند، افزود: این میزان ۲۹ هزارو ۷۷۱ خانوار را شامل می شود که حدود ۱۵ هزار از مددجویان مستمری ماهیانه دریافت می کنند.
وی افزود: بهزیستی استان زنجان در زمینه پیشگیری از آسیب های اجتماعی، توانمندسازی معلولان و جلب و جذب مشارکتهای مردمی تمرکز ویژه ای داشته و این موضوع ها از جمله اولویتهای مهم به شمار می آید.
محمدی قیداری به پایین بودن مبلغ مستمری مددجویان با توجه به تورم های موجود اشاره کرد و گفت: به رغم افزایش ۷ تا ۱۱ برابری میزان مستمری، این مبالغ کفاف هزینه های زندگی و درمان مددجویان را نمی دهد و در زمینه درمان نیز به دلیل بالا بودن هزینه های درمان و نداشتن بیمه تکمیلی ویژه مددجویان با مشکلات مضاعفی مواجه هستند.
وی با بیان اینکه زنان سرپرست خانوار از جمله گروههای آسیب پذیر محسوب می شوند، افزود: در این میان گاه عواملی چون طلاق، فوت، اعتیاد همسر، از کارافتادگی همسر و رها شدن توسط مردان مهاجر یا بی مبالات، موجب آسیب پذیری این طیف وسیع از جامعه می شود که این گروه از اقشار نیز در زمینه تامین مسکن، اشتغال و هزینه های معیشتی با چالش مواجه هستند.
وی اضافه کرد: بیش از ۵۰ درصد خانوارهای زنسرپرست در ۲ دهک اول و دوم پایین درآمدی قرار میگیرند و پایین بودن هزینه زندگی سبب شده است جمعیت زیادی از زنان سرپرست خانوار جذب حاشیههای شهر شوند. ، این امر به رشد حاشیهنشینی و بروز مشکلات عدیدهای چون آسیب های اجتماعی منجر شده است.
این مسوول خاطرنشان کرد: عدم پذیرش ضمانت زنجیره ای توسط بانکهای عامل در پرداخت تسهیلات احداث مسکن روستایی مددجویان " به رغم مصوب شدن آن در هیات دولت" و عدم ابلاغ به موقع و کافی اعتبارات مربوط به پرداخت سهم حق بیمه خویش فرمایی و کار فرمایی معلولین ونیازمندان از جمله چالش های پیش رو در زمینه توانمند سازی مددجویان است.
محمدی قیداری به رویکرد درمان معتادان دارای سوءمصرف مواد اشاره کرد و گفت: رویکرد درمان ماده ۱۶ و تبصره ۲ ماده ۱۶ اجباری بوده و براساس تجارب داخلی و خارجی واز لحاظ تخصصی اجتماعی و حرفه ای این نوع درمان در کل دنیا منسوخ است.
وی افزود: از طرفی این رویکرد مغایر با اهداف و رسالت سازمان بهزیستی است و در جامعه امروزی این گونه مراکز بیشتر در ردیف مکانیزم های تنبیهی بوده و در رابطه با افراد متجاهر تعریف شده اند و به لحاظ اجتماعی کارکرد درمانی و اصلاحی ندارد.
مدیرکل بهزیستی استان زنجان توانمندسازی جامعه هدف بهزیستی را از اهداف عالی بهزیستی و یکی از راه های کاهش افراد نیازمند و کاهش آسیب های اجتماعی عنوان کرد و گفت: یاری رساندن به جامعه هدف بهزیستی نیازمند یک عزم ملی، همکاری عظیم بین بخشی و تامین اعتبارات مورد نیاز است.
وی اظهار داشت: نبود امکانات و بودجه کافی جهت تکمیل پروژه های اولویت دار بهزیستی از جمله ساختمان اداری نیمه تمام بهزیستی، مرکز حمایت از سالمندان پردیس شهرستان زنجان و خدابنده، تامین و تهیه جهیزیه نوعروسان تحت پوشش نیز از دیگر چالش های پیش رو در بهزیستی استان زنجان است.