کارکردهای فراموش شده مسجد از صدراسلام تاکنون

خبرگزاری ایسنا چهارشنبه 26 آبان 1400 - 11:08
از زمان پیامبراکرم (ص) مسجد در دین مبین اسلام جایگاه ویژه و مهمی در بین مسلمانان داشت، به صورتیکه یکی از اولین اقدامات پیامبر اکرم (ص) پس از ورود به مدینه احداث مسجد بود، زیرا از مسجد علاوه‌بر کارکرد دینی،در آن دوران برای تصمیم‌گیری در امور سیاسی مهم استفاده می‌شد.
کارکردهای فراموش شده مسجد از صدراسلام تاکنون

به گزارش ایسنا، امروزه نیز مسجد می‌تواند نقشی اساسی در تمامی زمینه‌های اجتماعی، سیاسی، فرهنگی و...  داشته باشد، اما یکی از مهم‌ترین کارکردهای مسجد پس از کارکرد عبادی آن مختص موضوعات فرهنگی و هنری است.

درحال حاضر و باتوجه به وجود جنگ نرم دشمنان علیه فرهنگ کشور باید از تمامی قابلیت‌های موجود برای مقابله با این تهاجمات استفاده کرد و مسجد یکی از ظرفیت‌های مهم در این راستا است، زیرا می‌توان با برگزاری مراسمات مختلف فرهنگی و هنری در مساجد که برای نسل جدید از جذابیت بالایی برخوردار هستند، توجه جوانان را به سمت و سوی مسجد معطوف کرد و به این صورت علاوه‌بر اینکه کمک بسیاری به رشد امور فرهنگی و هنری می‌شود می‌توان جوانان را که در ابتدای مسیر زندگی خود هستند به یک سمت و سوی صحیح سوق داد.
 

همچنین می‌توان با استفاده از ظرفیت مسجد  از وقوع بسیاری از مشکلات و آسیب‌های اجتماعی نیز پیشگیری کرد در این میان نیز امام جماعت در جذب نیروهای جوان و نوجوان به مساجد و مشارکت آن‌ها در امور فرهنگی و هنری نقش بسزایی دارد.

در زمان شیوع بیماری کرونا و به دلیل خطر بالای حضور در اجتماعات بسیاری از فعالیت‌های عبادی، فرهنگی، هنری و... موجود در مساجد لغو شد و حتی در زمان اوج شیوع بیماری نماز جماعت نیز در مساجد برگزار نمی‌شد، اما در همین زمان برنامه‌های فرهنگی مساجد شکل دیگری به خود گرفت، بسیاری از نیروهای حاضر در مساجد برای کمک به کاهش بار بیماری اقدام به ضدعفونی معابر کردند و یا برای کمک به افرادی که در اثر شیوع بیماری دچار آسیب اقتصادی شده بودند، وارد میدان شدند و این موضوع نشان می‌دهد مساجد در تمامی شرایط و به توجه به نیازهای زمان قابلیت بالایی دارند که می‌تواند برای مومنان یک امتیاز باشد.

مسجد در تمامی مراحل به عنوان یک مامن و پناهگاه برای مومنان شناخته می‌شود

حجت الاسلام علیرضا ملک محمدی­_ رئیس مرکز رسیدگی به امور مساجد چهارمحال و بختیاری در گفت‌وگو با ایسنا اظهار کرد: وجود اعتقاد در انسان‌ها در تمامی ابعاد زندگی آن‌ها تاثیر بالایی دارد و انجام عبادت در شکل‌گیری و بالا بردن اعتقادات موثر است، عبادت مکان خاصی ندارد اما مکانی که انجام عبادت در آن تاثیر بالاتری داشته و به عنوان "خانه خدا" از آن یاد می‌شود مسجد است که در فرهنگ اسلامی نیز جایگاه ویژه‌ای دارد.

وی افزود: در صدر اسلام و پس از ورود پیامبر اکرم (ص) به مدینه اولین اقدام احداث مسجد بود، همچنین با توجه به روایات موجود از پیامبر اکرم (ص) و ائمه "مسجد محل نزول ملائک است"، به همین دلیل تاثیر بالایی در عبادت انسان‌ها دارد البته مسجد دارای کارکردهای بسیاری بوده که یکی از آن‌ها مختص عبادت است.

ملک محمدی ادامه داد: مساجد در صدر اسلام دارای کارکردهای فراوانی بودند و حدود ۳۰ کارکرد برای آن‌ها بیان شده است که این کارکردها مربوط به حوزه‌های مختلف عبادی، فرهنگی، اجتماعی، سیاسی و... هستند که امروزه نیز مساجد می‌توانند این کارکردها را داشته و برای مسائل مختلف مورد استفاده قرار گیرند.

رئیس مرکز رسیدگی به امور مساجد چهارمحال و بختیاری عنوان کرد: در زمان شیوع بیماری کرونا نیز شاهد بودیم که یکی از کارکردهای مسجد ایجاد همدلی در جامعه بود، همچنین مساجد در کمک به نیازمندان و افرادی که در اثر شیوع بیماری کرونا دچار آسیب شدند نقش بسزایی داشت، درخصوص موضوعات بهداشتی محافل و مجالس نیز اقدامات خوبی توسط نیروهای جهادی حاضر در مساجد انجام شد، بنابراین مسجد در تمامی مراحل به عنوان یک مامن و پناهگاه برای مومنان شناخته می‌شود.

وی اضافه کرد: در زمان شیوع بیماری کرونا و باتوجه به این موضوع که توصیه می‌شود افراد از حضور در اجتماعات پرهیز کنند، مساجد و حضور در آن‌ها نیز تحت تاثیر قرار گرفت، زیرا در مواقعی که شرایط شیوع بیماری در شهرها و استان‌ها دارای وضعیت قرمز و پرخطر بود حتی برگزاری نماز جماعت نیز در مساجد لغو می‌شد.

ملک محمدی یادآور شد: در حال حاضر باتوجه به افزایش آمار واکسیناسیون در کشور تاکید می‌شود مساجد و برنامه‌های موجود در آن‌ها به شرایط پیش از شیوع بیماری کرونا بازگردانده شود، البته با رعایت کامل پروتکل‌های بهداشتی یعنی با رعایت شیوه‌نامه‌های بهداشتی توصیه می‌شود مساجد فعال شده و حضور در آن‌ها پررنگ شود.

رئیس مرکز رسیدگی به امور مساجد چهارمحال و بختیاری خاطرنشان کرد: پخش اذان در زمان شیوع بیماری کرونا نیز در برخی مساجد کمرنگ شده بود که توصیه می‌شود این موضوع احیا شده و مورد توجه واقع شود همچنین برگزاری نماز جماعت و برنامه‌های فرهنگی موجود در مساجد با رعایت پروتکل‌های بهداشتی پررنگ شده و شور و حال لازم به فضای مساجد بازگردانده شود.

مسجد پایگاه اصلی برای رشد و تعالی فرهنگی محسوب می‌شود

حجت‌الاسلام رضا اسماعیلی_امام جماعت مسجد سلمان فارسی شهرکرد در گفت‌وگو با ایسنا، اظهار کرد: متاسفانه برخی مواقع به جایگاه و اهمیتی که مسجد در امور مختلف دارد، توجه خاصی صورت نمی‌گیرد، زیرا مسجد در تمامی امور مانند فرهنگی، اجتماعی، دینی، سیاسی و... جایگاهی خاص دارد و می‌تواند تاثیرات مهمی داشته باشد.

وی افزود: مسجد پایگاه رشد و تعالی دین اسلام و فرهنگ دینی است و درحقیقت مسجد پایگاه اصلی برای رشد و تعالی فرهنگی محسوب می‌شود، زیرا از طریق مسجد می‌توان یک جریان فرهنگی در محله‌ها راه‌اندازی کرد و به این ترتیب می‌توان معنای واقعی دین را در فرهنگ جامعه جاری کرد.

اسماعیلی ادامه داد: در زمان شیوع بیماری کرونا فعالیت‌های فرهنگی مساجد نمودی زیباتر پیدا کرد، البته در برخی موارد و باتوجه به لزوم ممانعت از برگزاری تجمعات برخی فعالیت‌های مسجد مانند نماز جماعت کمرنگ شد، اما در همین زمان در مساجد و در میان نیروهای حاضر در آن‌ها نگاهی تازه آغاز و درنتیجه یک پیوند و ارتباط موثر با اجتماع ایجاد شد.

امام جماعت مسجد سلمان فارسی شهرکرد خاطرنشان کرد: در زمان شیوع بیماری کرونا برنامه‌های مساجد در بیرون از فضای مسجد و در اجتماع افزایش پیدا کرده و تاثیرات مسجد نمود بیشتری پیدا کرد یعنی درحقیقت شکل برنامه‌های فرهنگی مساجد تغییر و از متمرکز بودن در مسجد خارج و به جامعه و محله وارد شد.

انتهای پیام

منبع خبر "خبرگزاری ایسنا" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.