به گزارش ایسنا، فاطمه محمدی نصرآبادی ضمن گرامیداشت هفته بسیج ملی تغذیه سالم با بیان اینکه امنیت غذایی به معنای دسترسی به غذای کافی و سالم است، گفت: سلامت تغذیهای همواره به عنوان یکی از محورهای اصلی توسعه و زیر ساختهای مهم پرورش نسلهای آینده کشور پس از انقلاب مورد تاکید بوده است.
وی با اشاره به اقدامات قابل توجه دولت در چارچوب سیاستهای توسعه روستایی و کشاورزی، گفت: این سیاستها به ویژه در سالهای اخیر در افزایش میزان تولید بخش قابل توجهی از محصولات اساسی غذایی موثر بوده است، اما برای فراهم کردن امکان دسترسی پایدار به امنیت غذایی برای همه افراد جامعه جای کار و توسعه بیشتر وجود دارد.
به گفته محمدی نصرآبادی این سیاستها تا حد زیادی سبب ارتقای امنیت غذایی ملی شده است، اما به علت وجود نابرابریهای درآمد و ثروت، در توزیع و فراهم کردن بستر موثر و پایدار آن در سطح خرد (خانوار) موفق نبوده است.
وی تاکید کرد: امنیت غذایی به این معناست که مردم در تمامی اوقات به غذای سالم و کافی از نظر فیزیکی و اقتصادی از راههای مورد قبول اجتماعی و فرهنگی دسترسی داشته باشند.
وی منظور از دسترسی فیزیکی را وجود غذا در محل زندگی دانست و گفت: درمناطق دور افتاده و محروم، سبزی و صیفی و میوهها بسیار محدود است و اگر مردم قدرت خرید هم داشته باشند این محصولات که برای سلامت ضروری هستند وجود ندارد.
به گفته وی در اکثر مناطق مذکور دسترسی به لبنیات در فصول خاصی وجود ندارد، درحالی که بحث اصلی امنیت غذایی به مفهوم دسترسی به انواع غذا برای سیری سلولهای بدن و در نهایت سلامت کامل است.
محمدی دسترسی اقتصادی را نیز داشتن بودجه کافی برای خرید غذا عنوان کرد و افزود: بنابراین امنیت غذایی شامل دسترسی به غذای سالم و کافی در تمام ایام عمر برای داشتن زندگی سالم و فعال است.
وی در بخش دیگری از سخنان خود به نگرانیهای موجود درخصوص باقی ماندههای ناشی از آبیاری با فاضلاب، استفاده از علف کشها و مصرف سموم برای محصولات کشاورزی اشاره کرد و آلودگیهای شیمیایی، فیزیکی و میکروبی را بر امنیت غذایی جامعه تاثیرگذار دانست.
وی با اشاره به این که دسترسی به غذای سالم و ایمن یکی از ابعاد مهم امنیت غذایی محسوب میشود تاکید کرد: در این راستا آلودگیهای شیمیایی، فیزیکی و میکروبی، ایمنی و به تبع آن امنیت غذایی جامعه را تحت تاثیر قرار میدهد.
فاطمه محمدی نصرآبادی یادآور شد: امنیت غذایی ابعاد گوناگونی دارد که فراهم سازی غذا در جامعه یک بخش آن است. سیاست و مداخلههای متفاوت مانند سیاستهای تولید و تحریم میتواند بر روی این بعد امنیت غذایی تاثیرگذار باشد.
وی با اشاره به عوامل موثر در دسترسی به غذا در جامعه گفت: تحریمها و مشکلات اقتصادی در فراهم آوردن غذای ایمن در یک جامعه و همچنین دسترسی به دارو و مراقبتهای بهداشتی تاثیر دارد و در بعد اقتصادی نیز به طور معمول هر چه درآمد افراد بالاتر باشد، دسترسی اقتصادی آنها به غذای کافی یعنی امنیت غذایی بیشتر است.
به گفته مدیرگروه تحقیقات سیاستگذاری و برنامه ریزی غذا و تغذیه انستیتو؛ دوری از انگلها و بیماریهایی که مانع بهره مندی بدن از مواد مغذی که مصرف میشود را از دیگر ابعاد امنیت غذایی است.
وی با تاکید بر پایدار بودن امنیت غذایی گفت: این امنیت غذایی نباید در زمانهای مختلف نوسان داشته باشد. دسترسی به غذا باید در همه مکانها و همه زمانها وجود داشته باشد در غیراین صورت ناامنی غذایی موقت ایجاد میشود.
محمدی نصرآبادی تغییر فرهنگ را از دیگر ابعاد امنیت غذایی برشمرد و افزود: غذایی که در دسترس است، از نظر فرهنگی نیز باید مورد قبول جامعه باشد و به شیوههای پذیرفته شده به دست مردم برسد.
به نقل از انستیتو تحقیقات تغذیهای و صنایع غذایی کشور، وی با اشاره به دو واژه مهم سیری شکمی و سیری سلولی خاطرنشان کرد: گاهی ممکن است غذا انرژی کافی را به بدن برساند اما مواد مغذی نداشته باشد. در امنیت غذایی فقط سیر شدن شکم مهم نیست، بلکه باید ریزمغذیها به مقدار کافی متناسب با شرایط سنی و جنسی افراد جامعه به بدن برسند.
انتهای پیام