احیای جاذبه جواز کسب

دنیای اقتصاد شنبه 13 آذر 1400 - 00:07
جاذبه برای صدور و تمدید پروانه‌‌های صنفی در استان‌ها افزایش یافت. شیوع ویروس‌کرونا در حالی برای مدتی به عدم‌رغبت عمومی به درخواست جواز کسب منجر شده بود که حالا با عبور از تعطیلی‌های مکرر صنوف، تسریع در واکسیناسیون عمومی و کاهش ترس عمومی نسبت به خرید حضوری، جذابیت تمدید جواز کسب و درخواست پروانه صنفی را افزایش داده است. البته تغییر و تحولات دولت نیز می‌تواند در این امر تاثیرگذار باشد.

 این موضوع را می‌توان از جدیدترین آمارهای وزارت صمت دریافت. این آمار نشان می‌دهد از یک‌سو در ۶ ماهه امسال نسبت به مدت مشابه سال گذشته شاهد رشد مجوزهای صنفی صادرشده و تمدید‌شده بوده‌ایم و از سوی دیگر مقایسه صدور و تمدید جواز کسب در بهار و تابستان۱۴۰۰ بیانگر رشد صدور و تمدید جواز کسب در تابستان است.

  صدور و تمدید مجوز در دو فصل ۱۴۰۰

آمارهای وزارت صمت از تعداد پروانه‌های کسب و صادره و تمدیدشده به تفکیک استان به‌صورت فصلی نشان می‌دهد؛ در استان‌های کشور به‌علاوه اتحادیه‌های کشوری، شاهد استقبال صاحبان صنفی نسبت به تمدید پروانه‌های صنفی و رشد جدیدالورودها به بخش اصناف هستیم، به‌گونه‌ای که تمامی استان‌ها و اتحادیه‌های کشوری رشد صدور و تمدید جواز کسب را تجربه کرده‌اند.

اعداد و ارقام حکایت از آن دارد که در تیرماه امسال ۵۶ هزار و ۳۴۸ جواز کسب، در مردادماه ۴۴ هزار و ۹۱۵ جواز کسب و در شهریور ۶۹ هزار و ۶۴۵ جواز کسب صادر و تمدید شده است. در مجموع در تابستان امسال ۱۷۰ هزار و ۹۰۸ جواز کسب در استان‌ها و اتحادیه‌های کشوری صادر و تمدید شده است. این در حالی است که در بهار امسال این رقم ۱۲۶ هزار و ۴۰۰ جواز بود.

مقایسه این دو آمار نشان از رشد ۲/ ۳۵‌درصدی صدور جوازها در تابستان نسبت به بهار امسال دارد. بیشترین رشد تمدید جوازها (در تابستان امسال نسبت به بهار۱۴۰۰) در استان‌های کهگیلویه و بویراحمد، ایلام، قم، هرمزگان و مرکزی محقق شده و کمترین رشد متعلق به استان‌های سیستان و بلوچستان، چهارمحال‌و‌بختیاری، خراسان‌شمالی و خراسان‌جنوبی، همچنین منطقه جنوب کرمان است. استان کهگیلویه و بویراحمد با صدور و تمدید ۱۷۴۶ جواز در تابستان و رشد ۸/ ۹۳درصدی نسبت به بهار امسال، توانسته بیشترین افزایش را به‌نام خود ثبت کند. در عین حال استان ایلام در صدور و تمدید ۲ هزار و ۳۴۶ مجوز صنفی و ثبت رشد ۸۴‌درصدی نسبت به بهار در رده دوم قرار گرفته است. در تابستان۱۴۰۰ در استان قم ۲ هزار و ۲۴۱ جواز کسب صادر و تمدید شده که نسبت به فصل بهار رشد ۲/ ۸۲‌درصدی را به ثبت رسانده است. استان هرمزگان نیز با صدور ۳‌هزار و ۲۷۲مجوز کسب، رشد ۳/ ۵۷‌درصدی نسبت به بهار داشته و توانسته از نظر‌درصد تغییرات در رده چهارم قرار گیرد. صدور و تمدید جواز کسب در استان مرکزی رشد ۵۳‌درصدی را در تابستان امسال نسبت به بهار تجربه کرده است. به‌عبارتی ۴‌هزار و ۱۳۶ جواز در فصل تابستان در این استان تمدید و صادر شده است.

اما کمترین رشد پروانه صنفی در تابستان امسال در استان سیستان و بلوچستان اتفاق افتاده است که با صدور و تمدید ۲ هزار و ۷۲۱‌جواز نسبت به بهار امسال تنها ۱۰‌درصد رشد داشته است. منطقه جنوب‌کرمان نیز با صدور و تمدید ۹۸۶‌جواز کسب رشد ۸/ ۱۶درصدی را نسبت به بهار ثبت کرده است. استان چهارمحال‌و‌بختیاری رشد ۶/ ۱۹درصدی صدور و تمدید پروانه کسب را داشته و ۲ هزار و ۲۰۵ جواز در تابستان صادر و تمدید کرده است. استان خراسان‌شمالی با صدور و تمدید هزار و ۶۵۳ جواز رشد ۲/ ۲۰ و استان خراسان‌جنوبی با صدور و تمدید هزار و ۹۵۴ جواز کسب، افزایش ۴/ ۲۱‌درصدی را به ثبت رسانده است.

 نمای مجوزهای صنفی در ۶ ماه

آمارهای وزارت صمت از نیمه نخست سال گذشته نشان می‌دهد ۲۸۷ هزار و ۱۱۱جواز صنفی صادر و تمدید شده است. حال آنکه در ۶ ماهه سال امسال این رقم به ۲۹۷ هزار و ۳۱۲ مجوز رسیده که رشد ۶/ ۳درصدی داشته است. از میان استان‌های کشور، ۱۲استان در ۶ ماهه نخست امسال نسبت به مدت مشابه سال قبل با افت صدور و تمدید مجوزهای صنفی روبه‌رو بوده‌اند و مابقی استان‌ها به‌علاوه اتحادیه‌های کشوری مجوزهای بیشتری را نسبت به بازه مشابه سال گذشته صادر و تمدید کرده‌اند.

استان‌های البرز، ایلام، خراسان‌رضوی، سمنان، قزوین، قم، کرمانشاه، گیلان، لرستان، مرکزی، همدان و یزد، در نیمه اول ۱۴۰۰ مجوزهای کمتری را نسبت به نیمه اول ۱۳۹۹ صادر و تمدید کرده‌اند.

استان البرز افت ۶/ ۱۷‌درصدی، استان ایلام افت ۳/ ۴درصدی، استان خراسان‌رضوی، افت ۳/ ۶‌درصدی، استان سمنان افت ۷/ ۲‌درصدی، استان قزوین افت ۸/ ۳‌درصدی، استان قم افت ۷/ ۷‌درصدی، استان کرمانشاه افت ۳/ ۱۹‌درصدی، استان گیلان افت ۸/ ۳‌درصدی، استان لرستان افت ۶/ ۱‌درصدی، استان مرکزی افت ۲/ ۴‌درصدی، استان همدان افت ۳‌درصدی و استان یزد افت ۶/ ۱۲‌درصدی را در نیمه نخست امسال نسبت به مدت مشابه سال گذشته در صدور و تمدید مجوز صنفی ثبت کرده‌اند. بیشترین افت صدور و تمدید مجوز هم مربوط به استان‌های کرمانشاه، البرز و یزد است. در عین حال، بیشترین رشد در این زمینه متعلق به منطقه جنوب‌کرمان و استان‌های خوزستان و آذربایجان‌شرقی است.

رشد صدور و تمدید مجوز در منطقه جنوب‌کرمان به ۹/ ۵۷‌درصد در ۶‌ماهه امسال نسبت به مدت مشابه سال قبل رسید. همچنین استان خوزستان نیز رشد ۴/ ۳۵‌درصدی را در این بازه زمانی در بخش موردنظر ثبت کرده است. استان آذربایجان‌شرقی نیز با رشد ۷/ ۲۲درصدی در صدور و تمدید مجوز صنفی در نیمه نخست امسال نسبت به مدت مشابه سال قبل روبه‌رو بوده است.

از نظر تعداد مجوزهای صادر شده، استان تهران با صدور و تمدید ۳۸ هزار و ۸۰۳ جواز کسب، رتبه نخست را در اختیار دارد. استان خراسان‌رضوی با ۲۵ هزار و ۲۵۲ مجوز، استان اصفهان با ۲۳ هزار و ۳۱۴ مجوز، استان مازندران با ۱۹ هزار و ۲۸۰ مجوز و استان آذربایجان‌شرقی با ۱۵هزار و ۳۱۶ مجوز بیشترین تعداد مجوزها را صادر و تمدید کرده‌اند.

همچنین مجوزهای صادر و تمدیدشده از سوی اتحادیه‌های کشوری کمترین تعداد را داشته است. در ۶ ماهه نخست امسال ۱۴۶۵مجوز از سوی اتحادیه کشوری صادر شده است. منطقه جنوب‌کرمان نیز در این بازه زمانی ۱۸۳۰ مجوز و استان کهگیلویه و بویراحمد نیز ۲۶۴۷ صادر و تمدید کرده است. خراسان‌شمالی با ۳۰۲۸ مجوز و استان سمنان نیز با ۳۳۷۹‌مجوز صادر و تمدید شده در ۶ ماهه امسال در رده‌های بعدی کمترین مجوزهای صادرشده در نیمه نخست‌۱۴۰۰ قرار گرفته‌اند.

منبع خبر "دنیای اقتصاد" است و موتور جستجوگر خبر تیترآنلاین در قبال محتوای آن هیچ مسئولیتی ندارد. (ادامه)
با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت تیترآنلاین مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویری است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هرگونه محتوای خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.