به گزارش ایرنا، مهران فاطمی روز پنجشنبه در جلسه نهادهای حوزوی و فرهنگی یزد افزود: از ظرفیت حوزهها در امر پیشرفت و تعالی استان یا استفاده نشده یا میزان استفاده از آن بسیار کم است که لازم است در فرصت اصلاح این سند، حوزههای علمیه به شکل ویژه در حوزه فرهنگی آن ورود کنند.
وی ادامه داد: در سال ۹۹ کل اعتبار در نظر گرفته شده برای حوزههای علمیه ۶.۵ میلیارد تومان بوده که از این میزان سه میلیارد و ۳۰۰ میلیون تخصیص یافته و در سال ۱۴۰۰ نیز کل اعتبار اختصاص یافته ۱۳ میلیارد تومان بوده که در هشت ماه گذشته تخصیص آن چهار میلیارد تومان بوده است.
استاندار یزد اظهار کرد: وقتی این اعداد و ارقام را با یک دانشکده کوچک در یک شهرستان مقایسه میکنیم بسیار ناچیز است و در این مسیر باید یک تحول جدی اتفاق بیفتد و زیرساختهای حوزههای علمیه باید متناسب با انتظاری که از حوزه ها وجود دارد پیش برود.
فاطمی یادآور شد: معیشت، مسکن و سایر خدماتی که باید به طلاب داده شود در تراز طلاب نیست و در یزد میتوانیم برای این مسئله فکر کنیم و با توجه به وقفیاتی که در یزد وجود دارد می توانیم برای طلاب اقداماتی انجام دهیم تا تمرکز آنها بر درس و بحث باشد.
وی گفت: جذب به حوزهها نیز نیازمند بازنگری است و به نظر می رسد که در استان به سمتی حرکت شده که نخبگان و استعدادهای برتر بیشتر تمایل به حضور در دانشگاه ها دارند که این نیاز به یک کار فرهنگی و ترویجی دارد و البته زیرساختها نیز بسیار حائز اهمیت است.
استاندار یزد تصریح کرد: آموزش و پرورش در کشور با کمبود ۵۰۰ هزار نیرو مواجه است و این سئوال مطرح است که چرا در استخدام ها، طلاب دیده نشده اند در حالی که اکنون شاهد بسیاری از مشکلات فرهنگی و تربیتی در مدارس هستیم و حضور آنها می توانست بسیار اثرگذار باشد.
فاطمی تصریح کرد: آنچه که امروز در حوزه آسیب های اجتماعی هزینه می کنیم به خاطر هزینه نکردن در مدارس و حوزه های علمیه است و اکنون ناچاریم دهها برابر هزینه کنیم.
همچنین مدیر حوزههای علمیه سراسر کشور گفت: بازسازی و بازنگری کلان و طراحیهای جامع در دستور کار حوزههای علمیه است و امروز حوزه از اسناد کلان و راهبر برخوردار شده است.
آیتالله علیرضا اعرافی با اشاره به پیگیریهای انجام شده برای توسعه حوزه ها در استان یزد بیان کرد: امیدواریم این سفر که برای آن بالغ بر ۵۰ مصوبه در نظر گرفته شده، بتوان رشد و شکوفایی حوزه های علمیه استان یزد را رقم زد.
وی ادامه داد: حوزه در سالهای اخیر تلاش کرده به یک بازسازی و بازنگری کلان و طراحی های جامع بپردازد و راه سنگین و دشوار و پر پیچ و خمی است و امروز به فضل الهی حوزه از اسناد کلان و راهبر برخوردار است.
امام جمعه میبد یادآور شد: دهها طرح و سند نیز در ذیل اسناد کلان وجود دارد و کار آغاز شده و تلاش حوزه در این چند سال، این بود که به یک منظومه فکری جامع برای رسیدن حوزه به جایگاه مطلوب داشته باشد و این منظومه امروز به شکل نسبی آماده است.
اعرافی بیان کرد: در ارتباط با استانها و شهرها، اساس کار حوزه بر چند محور از جمله بهرهمندی حوزه های علمیه از اختیارات بیشتر است که در این راستا بسیاری از مواردی که به قم گره خورده و تاکنون لازم بوده در قم رفع و رجوع شود، به تدریج به استانها واسپاری شده و در زمینه آموزش، بیش از ۳۰ عنوان از قم به استانها تفویض اختیار شد.
همچنین نماینده ولیفقیه در استان و امام جمعه یزد با بیان اینکه یزد روزگاری ۱۵۰ مجتهد در حوزههای علمیه داشت اما اکنون این موضوع افت کرده است گفت: باید به دوران شکوفایی حوزهها بازگردیم.
آیتالله محمدرضا ناصری با تاکید بر اینکه هر چه در عالم اسلام به ویژه در عالم شیعه به وجود می آید حوزه های علمیه باید مراقبت کنند افزود: حوزههای علمیه باید بر اصحاب انقلاب بیفزایند و با توجه به اینکه دشمن از سالها پیش برای گرفتن دین از جامعه اقدام کرده، باید اقدامات جدیتری در زمینه تربیت نیروهای انقلابی وارد عمل شوند.
وی گفت: در ایام شیوع کرونا، فاصلهای بین مردم و جامعه روحانیت اتفاق افتاده و چون از ابتدای انقلاب به فکر آموزش فرزندان این کشور نبوده ایم، نتوانسته ایم فراگیر کار کنیم، دشمن از این فرصت استفاده کرده و خلأ به وجود آمده میان مردم و محافل دینی و مذهبی را پر کردهاند.
امام جمعه یزد با بیان اینکه اکنون جمعیت دانش آموزی استان یزد ۲۶۰ هزار نفر است، اظهار داشت: تنها ۱۰ هزار نفر از این تعداد با محافلی همچون حوزه، اتحادیه انجمن های اسلامی، مساجد و ... در ارتباط هستند و برای ۲۵۰ هزار نفر دیگر هیچ برنامه ریزی نشده است.
ناصری با تاکید بر اینکه در سیستم آموزشی ما تفکر وجود ندارد افزود: دشمنان می دانند که اگر اصل تفکر در آموزشها وجود داشته باشد، پیشرفت و نوآوری خواهیم داشت و این امر استقلال کشور را به دنبال دارد و دشمنان با این مسئله موافق نیستند.
هماکنون در ۲۲ حوزه علمیه خواهران یزد سه هزار و ۲۰۰ طلبه در حال تحصیل هستند و تعداد برادران طلبه هم در ۱۴ حوزه علمیه استان هزار و ۵۰۰ نفر اعلام شد.